категорії: кіно

Де має народитися Тарас Бульба – у Москві чи на Запорізькій Січі?

Запорізька СічВідомий кінорежисер Володимир Бортко («Собаче серце», серіали «Ідіот» і «Майстер та Маргарита») замірився на повість М.Гоголя «Тарас Бульба». На Хортиці, поряд із історично-культурним комплексом «Запорізька Січ», з’явилися декорації – колоритні хатинки передмістя.

Акторів постановник відбирав суворо. Поза конкуренцією був лише Богдан Ступка (на роль Бульби). Подейкують, що старшого сина Остапа прагнув зіграти Гоша Куценко, а молодшого Андрія – Сергій Безруков, однак В.Бортко відмовив їм. Наразі відомо, що Андрія гратиме Ігор Петренко, Остапа – Володимир Вдовиченков, окрім того, козака Шила зіграє Михайло Боярський (в гримі його неможливо впізнати – справжнісінький козарлюга!), Янкеля – Ілля Олейніков, дружину Тараса – Ада Роговцева, панночку – польська акторка Магда Мельсеш. У зйомках фільму братиме участь відомий запорізький кінний театр, а також для масових сцен буде запрошено справжніх запорізьких козаків. Загалом на зйомки «Тараса Бульби» буде витрачено вдвічі більше коштів, ніж на відому дилогію Єжи Гофмана «Вогнем і мечем» (між іншим, частину костюмів польських воїнів буде придбано саме з цієї картини).

Для сценарію було трохи підкориговано оригінал Гоголя. Так, наприклад, панночка, що у фільмі матиме ім’я Еліжбета Мазовецька, народить сина від Андрія, і помре під час пологів. Також, спеціально для Михайла Боярського було розширено роль козака Мосія Шила.

На думку В.Бортка, одна з головних тем фільму – це зрада Батьківщини. Однак не варто оминати увагою образ Андрія, в якому з самого початку батько побачив якусь роздвоєність. Андрій також щиро кохає, і для нього світ змінюється, однак саме це стає причиною його злочину.

До речі, на початку Запорізьку Січ хотіли будувати на «Мосфільмі», але у серпні минулого року Бортко навідався на Хортицю, мавши на меті отримати консультацію в істориків та оглянути місця, де відбувалася дія повісті Гоголя. Однак коли російський режисер побачив на власні очі комплекс «Запорізька Січ» зі сторони Дніпра, то заявив, що кращих декорацій придумати неможливо!

Запорізька СічКінець-кінцем було вирішено все, що пов’язано з Січчю, відзняти у квітні-травні на Хортиці, батальні сцени – у червні та липні в Кам’янці-Подільському, а панорамні плани – на Дністрі. Павільйонні зйомки відбудуться на «Ленфільмі», де вже готовий інтер’єр хати Тараса Бульби.

Між іншим, на питання журналістів, якою ж мовою зніматиметься фільм, В.Бортко відповідає ухильно – мовляв, звичайно, що мовою Гоголя, великою і могутньою. І тут же додає, що не заперечує проти перекладу фільму на українську, тим більше, що російська Гоголя своїм «складом» дуже нагадує українську (тільки чомусь режисер не подумав, з якої ж то причини виникла ця подібність). Але, разом з тим, поляки таки розмовлятимуть польською. Чомусь мені особисто видається, що Тарас Бульба вийде не українським козаком, а таким собі колоритним козаком з «окраїни», який буде боронити безіменне «отєчєство»… Проте – час покаже.

Сільце з другої світлини збудовано на Хортиці саме для зйомок «Тараса Бульби»