категорії: блоґ-запис

Амазонські читання на "Країні мрій"

теґи: амазонки, Антоніна Спірідончева, Валентина Захабура, Країна мрій, амазонські читання

6 липня на фестивалі «Країна мрій» вперше відбулись наші «Амазонські читання».
Ми з Валею Захабурою подумали, що етнофестиваль – вдале місце для тематичних читань про легендарних амазонок, які зазвичай випадають з «етнічного» формату, та амазонство (як незалежність і збройну боротьбу жінок).
Незважаючи на те, що сцена "Курінь" – прохідна, бо знаходиться у "коридорі" книжкового ярмарку, на наших читаннях люди спинялись. А деякі (чоловіки), розчувши, що читають про амазонок, прийшли до нас з інших галявин.
Я читала свої вірші, в яких «реконструюється» образ амазонки з урахуванням епічного, історичного та археологічного матеріалу, зачіпаючи нюанси соціального, інтимного, військового життя. Я також озвучила дві свої поеми про амазонок із циклу «Афродита», написані на основі грецьких міфів.
Валя Захабура читала твори про героїнь грецького епосу, які не були амазонками, а, живучи поруч з чоловіками, цілком відповідали образу степових незалежних жінок, зокрема про Артеміду. Дісталося від Валі і батьку історії – Геродоту, який не обминув увагою амазонок і їхню взаємодію зі скіфами в своїй «Історії». Валя також співала – про дівчат Помаранчевого і Євромайдану, про молодечу кочівлю (мотоциклами замість коней) по місцях історичних подій і військових битв.
Не гребували ми і майже лекційними вставками по темі, проте дуже стислими, бо головне в нашому заході – представлення поетичних творів, в яких це відображено.

Антоніна Спірідончева           Валентина Захабура