категорії: література

Почалася екранізація найжорсткішого роману Андрія Кокотюхи

теґи: Fresh Рroduction UA, Андрій Кокотюха, Коронація слова, Максим Бернадський, ПОВЗЕ ЗМІЯ

Андрій КокотюхаКінокомпанія «Fresh Рroduction UA» розпочала роботу над фільмом «ПОВЗЕ ЗМІЯ» за мотивами однойменного роману Андрія Кокотюхи. Режисером фільму буде Максим Бернадський, більше відомий своїми роботами в документальному кіно. На даному етапі проводиться кастинг. Раніше ця кінокомпанія екранізувала роман Ірен Роздобудько «Ґудзик» і планує зняти міні-серіал за її романом «Зів’ялі квіти викидають», а також – серіал за повістями Валерія та Наталі Лапікур «Інспектор і кава»..

Таким чином, роман «Повзе змія» стане четвертою художньою книгою Кокотюхи, яку заплановано переповісти мовою кіно. Перша екранізація була здійснена десять років тому. У березні 1998 року режисер Григорій Кохан розпочав зйомки детективу «Тупик» за мотивами ранньої повісті «Тупик для втікача». Фільм став єдиним, знятим у 1998 році студією ім. Довженка державним коштом. Минулого року кіногрупа «Film. UA» спільно з «Pronto produrtion» взялися екранізовувати відразу два романи Кокотюхи: «Легенда про Безголового» та «Темна вода» (І премія конкурсу «Коронація слова» у 2006 році).

Трилер «Повзе змія» 2004 року отримав ІІІ премію на конкурсі «Коронація слова». Потім книга побачила світ у видавництві «Нора-Друк». Сам автор називає «Повзе змія» одним із своїх улюблених творів, бо він належить до улюбленого жанру А. Кокотюхи – «чорного роману» або «нуару». «Чорний роман» вважається одним із найбільш стильних та затребуваних напрямків у сучасній жанровій літературі. Як правило, це твір з кримінальним сюжетом та похмурою атмосферою. В літературі «нуар» поєднується елементи французького екзистенціалізму, американського жорсткого детективу та європейської готики. Цей стиль характерний виключно для так званої «міської» літератури.

В основу роману «Повзе змія» покладені реальні події, а також – особистий життєвий та читацький досвід автора. Сам А. Кокотюха визначає свій роман як суміш трилеру, кримінальної «поліцейської» історії та виробничого роману про звичаї на телевізійній «кухні» і часто іменує його українською версією «Мовчання ягнят». Всі три зазначених складові знайдуть своє відображення і в майбутньому фільмі.

За сюжетом, молода амбітна тележурналістка Олена Суржа вирішує прославитися, розповівши історію серійного вбивці Богдана Баглая, засудженого до довічного ув’язнення. Вона навіть не могла собі уявити, що хитрий, мов отруйна змія, злочинець так зненавидить її за це, що навіть зробить неможливе – втече з тюрми, маючи бажання вбити Олену. Захистити молоду жінку не може ніхто, крім колишнього опера Макса Глода, який уже один раз зловив Баглая. Між тим вбивця крок за кроком наближається до жертви…

Відразу після початку зйомок фільму «Повзе змія» Андрій Кокотюха працюватиме над іншим кінопроектом. Зараз він працює над романом «Живий звук», у якому теж використає елементи «чорного роману».