категорії: музика новина

Український гурт Zapaska гучно видав альбом у Словаччині

теґи: Контур, Longital, zapaska, Братислава, Словаччина

Гурт Zapaska

6 травня у Братиславі, столиці Словацької республіки, відбулася гучна презентація-хрещення нового альбому українського гурту Zapaska. Новий запис інді-поп дуету під назвою KONTUR — це третій диск і перший повноформатний альбом. Він з'явився у мережі у вільному доступі ще у січні і у зв’язку з подіями в Україні – офіційна презентація і видання на словацькому лейблі Slnko Records відбулася лише зараз.

Яна Шпачинська і Павло Нечитайло з Кам’янця-Подільського роблять актуальний європейський музичний продукт. За останні кілька років вони значно більше концертують за кордоном, аніж в Україні. У 2013 гурт відіграв 98 концертів.

Гурт Zapaska

У Словаччині існує традиція хрестити альбоми на офіційній презентації. Є навіть хрещені батьки платівок, що вигадують різні кумедні перфоменси на офіційних заходах з приводу виходу релізу. Хрещеним батьком Zapaska став культовий словацький музикант та громадський діяч, директор одного з найіменитіших європейських фестивалів «Pohoda» – Міхал Kащак. Він презентував гурту два велосипеди «Україна», які стали символом презентації і своєрідним шоу.

Наші велосипеди «Україна» є надзвичайно відомими для словаків. Вони були досить розповсюдженими в радянський час і намертво закарбувалися у фольклорі: "Nie pij wódki nie pij wina kup se rower ukraina" (Не пий горілки, не пий вина, купи собі велосипед Україна). Поява антикварних двоколісників в столичному клубі, як і власне Міхала Кащака викликало неабияке емоційне піднесення всіх присутніх.

Гурт Zapaska

Імпреза розпочалась вступним словом та коротким акустичним сетом головних упорядників та винуватців дійства – словацького дуету Longital. Саме завдяки Дано та Шині – Zapaska була видана на одному з найбільш знаних словацьких лейблів альтернативної музики Slnko records. Музиканти приятелюють давно, мали кілька спільних концертних турів Чехією, Польщею та Україною. Longital минулого року дав біля 5 концертів у Криму.

Не обійшлось без трансциндентних проявів . Виявилось, що логотип Slnko records повністю збігається з гербом рідного міста Zapaska – Кам’янець-Подільським. Це сонце, яке має 16 променів.

Альбом KONTUR містить 18 треків, стилістично різноманітних і записаних з різними людьми, в різних місцях, за різних обставин. Крім київських студій «Липки Звукозапис», та «Aura music», композиції записувались в чеському місті Брно, у творчій майстерні віджейки Маркети Ліси; неподалік одного з  найбільших в Україні водосховищ, в Нікополі, з місцевими музикантами.

– KONTUR – це обриси нашої землі на світовій карті, – каже соліст Павло Нечитайло, – ми ще будемо її розфарбовувати. Крім того це прадавні побратими українців КОНЬ та ТУР, з’єднані у неспішному чвалі. Ми перебуваємо у постійному русі, постійному турі різними країнами. Наша музика змінюється разом із країнами, картинками за вікнами, колесиками на валізах, вона плинна і ми можемо зафіксувати лише її контури.

Гурт Zapaska

KONTUR – багатосенсовий та багатовекторний за формою та змістом. Його штрихпунктирні лінії лише окреслюють можливий музичний шлях, яким рухається Zapaska. Записані твори фіксують стан композицій на кінець 2013 року, шаблони, які видозмінюються в часі і просторі. На кожному наступному концерті ці треки звучать по-іншому. Нестудійні записи, присутні на альбомі, є відбитком митей, які випадково потрапили до звукозаписуючого пристрою. Ця година звуку – кресленик нашого музичного світу та скетчі радості, які ми креслили разом зі своїми друзями: Robert Piernikowski (Napszyklat), Ніною Гаренецькою (ДахаБраха), Omodada, Грицем Семенчуком (ДрамТИатр) та іншими.

Послухати або скачати альбом безкоштовно можна за посиланнями:
http://www.zapaskamusic.com/
https://soundcloud.com/zapaska/sets/kontur
http://zapaskaband.bandcamp.com/album/kontur-2


Контакт: mail@naturaleast.net