категорії: блоґ-запис

Некомпетентність чи зрада: влада посилює тиск на добробати

теґи: автомадан, айдар, активісти, блокпост, волонтерство, конференція, накипіло, Харків

Минулої п’ятниці на одному з блокпостів затримали машину батальйону «Айдар», коли бійці поверталися на позиції з відрядження. Причиною вилучення авто був такий собі наказ, у якому йшлося про те, що батальйон має передати частину своєї авто-техніки іншим підрозділам. ЗСУ. Військові категорично не погодилися з цим і протягом двох діб відстоювали право на машину. Це і стало приводом сьогоднішньої прес-конференції. Активістка ГО «Автомайдан Харків» Катерина Яресько, боєць батальйону «Айдар» Руслан Куренков та волонтер цього ж батальйону Яна Червона прийшли висловити та роз’яснити свою позицію з приводу цього питання.

«Коли стояло питання про виконання бойових задач минулого року, без зброї та техніки, а «Айдар» на «копійці» з причепом та «роздовбаній ниві» (8 людей всередині) пересувався до відділення, ні в кого не виникало питань, де взяли техніку і як ви пересуваєтесь взагалі в просторі» – розповідає Руслан Куренков. – Зараз один генерал-майор пояснює дану мотивацію тим, що зараз бойові дії не ведуться, а тому особливої потреби в такій кількості авто-техніки немає. Хлопці в здивування прокоментували, що в них, в Артемівську, можливо, вони і не ведуться, порадили провести з ними ніч, пройтись під Горлівкою, чи  Авдіївкою, або в Пісках і подивитися, ведуться бойові дії або ж ні».

Там де, знаходяться їхні позиції працює канал «Новоросія», «Оплот», «Лайфньюз», українських каналів там немає. Вже, коли виїхав у відпустку, Руслан відкрив для себе «істину», виявляється, особливо за свідченнями наших каналів, в країні вже мир. І наші військові підриваються на своїх же розтяжках.

Навіть якщо активні дії не ведуться, невідомо через яку кількість часу, ці авто будуть потрібні. Сьогодні потреби в них немає, але хто може знати, що станеться через місяць чи два?

Між іншим, в «Айдарі» зареєстровано 136 машин і з них порядку 120-ти машин підлягають передачі іншим батальйонам.

Яна Червона тривалий час допомагає батальйону «Айдар» і знає практично кожен відділ та кожну машину. Вона підтримує ідею допомоги іншим підрозділам, але за умови, якщо це буде проводитися офіційно, з необхідною документацією та обліком. Оскільки за тими списками авто, які ЗСУ вже визначило куди відправити, простежується дивна закономірність: найкращі машини направлено не в бойові частини, а в управління (управління – це штаб). Кожну машину «Айдару» закріплено за батальйоном, а не за приватною особою, само собою, техпаспорти є в наявності, що вже спростовує інформацію, яку часом подають деякі ЗМІ про те, що айдарівці «віджимають» машини. Були випадки, коли бійці, аби евакуюватися з бойових позицій без будь-яких транспортних засобів, вдавалися до використання найближчої покинутої техніки, але то вже інше питання. Обурливим стояло питання про передачу трьох швидких, але волонтери стали на захист, і їх дозволили залишити, а генерал Пушняков навіть дав обіцянку про доукомплектування однієї з них.    

Невідомим лишається принцип, за яким визначали «надлишкову» техніку. Катерина Яресько теж вважає обурливим даний факт і від імені волонтерів просить надати якісь роз’яснення з цього приводу: «Ми не хочемо вестися на явну провокацію, але я вважаю, що це саме вона».

 32 машини повинні покинути сектор. Зараз батальйон «Айдар» розкидано по різним глухим селам, де медики працюють не лише з пораненими бійцями, а й допомагають місцевому населенню, зокрема людям похилого віку, де часто доводиться відвозити їх до лікарень. «У разі бойових дій, буде проводиться евакуація того ж мирного населення – коментує Яна Червона. – Тому забрати з передової 32 робочі машини, я вважаю, просто злочином і тут дійсно немає ніяких юридичних прав».

Бійці батальйону обмежені в сфері протидії даному наказу, нехай і сумнівному, за його невиконання, хлопців можуть інкримінувати беззаконниками, а відповідно наслідком буде розпуск. Тому більшою мірою по цьому питанню виступають волонтери, які мають пряме відношення до цих же машин. Влада знову вдається до всіляких методів утиску власного народу з метою закріплення свого статусу, але в цій ситуації мова йдеться про утиски захисників, що дає підстави не лише сумнівів, а й впевненості, що мир і спокій вигідні далеко не всім у системі державного апарату.

Перегляд відео на «Накипело LIVE»: https://www.youtube.com/watch?v=vOhfA5xErws