«Україна уже кричить, що нам потрібна культурна революція»

теґи: СОНМО, Сестри Тельнюк, ТЕЛЬНЮК: СОНМО, ТЕЛЬНЮК: Сестри, відгуки, Львів, Преса

Львівська газета У новому альбомі «СОНМО» сестри Тельнюк висловили свій «естетичний протест»

 Львівські меломани стали одними із перших слухачів інтелектуальних рок-балад із нового альбому поетично-музичного гурту «ТЕЛЬНЮК: Сестри», що отримав загадкову назву «СОНМО». Занурення в емоційний світ творчості сестринського дуету відбувалося у Національному драматичному театрі ім. М. Заньковецької – у рамках традиційних «Заньківчанських вечорів». Щоправда, того вечора публіка не ставила запитань винуватцям зібрання – вочевидь, заслужені артистки України, лауреати фестивалю «Червона рута» та володарі премії ім. В. Стуса Галина і Леся Тельнюк на усе відповіли своєю музикою і її якісним «живим» виконанням.

Альбом «СОНМО» – це одинадцять рок-балад: глибоких і чуттєвих, вибухових і вишуканих, пристрасних і мрійливих... Музику до усіх пісень збірки написала Леся Тельнюк, а поетичну складову традиційно для цього сімейного тандему взяла на себе Галя Тельнюк. Над диском сестри працювали упродовж двох років. Запис здійснювали на студіях у Києві та Лондоні, що додало музичному проекту міжнародного забарвлення: співпрацювали звукорежисери Костянтин Костенко («КОМОРА») та Джеф Ален (Sensible Music).

– «СОНМО» – близьке, дороге, ніжне створіння, яке спить, за сном якого можна споглядати, – каже Галина Тельнюк. – Найбільше щастя в житті людини – спостерігати за коханою, рідною людиною, яка спить. Це знову альбом про любов, хоча цього разу любов, загорнуту в ковдру фентезі, казки... Тут зібрані різні емоції – так, як уві сні ми сміємося, плачемо, здригаємося... Та загалом альбом несе світло, адже наприкінці сходить сонце, приходить ранок.

Творці альбому називають його музику «претензією на нову естетику» – на окрему, досі ніким не зайняту, нішу справжньої рок-музики. І щиро надіються на те, що Україна прийме, зрозуміє збірку. Бо ж заклали у ній «естетичний протест» проти подій, які відбуваються у сучасній Україні. «Це один із протестних моментів – у боротьбі за справжнє українське, – пояснює Галя Тельнюк політичну позицію своєї команди. – Це наш ляпас ситуації, яка нині склалася, коли нам у черговий раз говорять, що нас немає...». «Якщо цей проект не проб’ється, нам на цьому світі немає що робити, – додає директор проекту «ТЕЛЬНЮК: Сестри» Назар Стригун. – Наша мета – порятунок України і людей, які в ній живуть. Щоб Україна була розумнішою, щоб люди почали думати...». «Україна уже кричить, що нам потрібна культурна революція», – підключилася до розмови і Леся Тельнюк.

Сестри Тельнюк кажуть, що зовсім не претендують на комерційний успіх «СОНМО». Більше того, вони свідомо вкладали у вихід альбому власні кошти, не сподіваючись на те, що повернуть їх. Оскільки стверджують, що ані продажем дисків, ані гастролями відбити вкладені у музичний продукт кошти у нашій країні неможливо... «В Україні не відбуваються концерти, які окуповували б себе, – каже Назар Стригун. – Повний зал не відбиває оренди. Усі концерти – не що інше, як відмивання «бабла»: шукається спонсор – і його гроші «прокручують» через захід...». Сестри Тельнюк розповіли також, що отримали пропозицію від одного із піар-агентств столиці – «розкрутити» альбом «СОНМО» «контора» бралася за... 100 тисяч доларів.

Під час львівської презентації «СОНМО» журналістам показали і один із відеокліпів сестер Тельнюк – на пісню з новинки «Татку, мій рідний», режисером якого виступила колишня львів’янка Віра Яковенко. Цього ролика, який більше схожий на короткометражний фільм, на «розкручених» українських музичних каналах не покажуть. У Галі Тельнюк і на цю тему – гостра думка. «М1 – офіційний порноканал, – каже вона. – На ньому показують кліпи «дівчат за викликом»... Це із ними багатії розважаються по дорогих ресторанах...».

Водночас сестри Тельнюк бачать і світло в кінці тунелю культурно-інтелектуального забуття українців – кажуть, що їхні альбоми знаходять усе ширшого слухача. І взагалі – що на 19 році незалежності України у нашій країні врешті-решт дозріла аудиторія, яка готова слухати саме таку – інтелектуальну і глибоку – музику.

Після Львова сестри Тельнюк повезли «СОНМО» до Тернополя, Миколаєва, Дніпропетровська, Полтави... Гастролі сестри Тельнюк присвячують своєму батькові – відомому письменникові-«шістдесятнику» Станіславові Тельнюку, якому цими днями виповнилося б 75 років. До речі, Галина Тельнюк упорядковує татові щоденники. Їх планують видати у кількох томах.

На фото: З виходом альбому «СОНМО» сестри Тельнюк започаткували в сучасній українській рок-музиці новий естетичний напрям.

 

Галина ГУЗЬО  

Фото Андрія КУБ’ЯКА

Високий Замок

27.04.2010