категорії: музика інтерв'ю

Андрій Хливнюк, лідер групи ''Графіт'': допит в стінах КГБ пострадянського періоду.

Міг би ти вказати віхи своєї біографії?Графіт

  1979 року чудом мені вдалося народитися в Черкасах. Ріс-ріс-ріс, навчався у школі, гуманітарному університеті ім. Б.Хмельницького. У 2001 році після перемоги на фестивалі "Перлини сезону" гурту Мандариновий рай, до якого я та декілька моїх пацанів тимчасово входили, ми переїхали до Києва і вже тут утворився гурт Графіт, як результат синтезу гуртів Dust Mix, Acoustic Swing Band та Тартак. Зараз займаємось хто чим: справи, робота, студія...

 

Коли виникло бажання стати музикантом?

  З самого дитинства. Мама віддала до хору, років у 10, потім у музичну школу. Тобто, воно само собою склалося. Цього року буде вже 10 років, від того, як професійно займаюсь вокалом.

 

У чому полягало "професійне заняття вокалом"? Відвідував консерваторію чи може якимсь іншим способом?

  Професійно займатись вокалом не означає відвідувати якісь навчальні заклади, хоча це теж було. Вокалом можна займатись вдома, маючи фортепіано, або просто співаючи улюблені пісні. Професійно – мається на увазі не просто мугикати щось на кухні, а намагатись краще звучати. Про звуки можна розповідати довго. Краще їх слухати.

 

Зараз у гурту Графіт знімається кліп на пісню "Одна", ваші пісні з'являються у збірках. Чи потрібен вам зараз промоушн, аби вийти в маси?

  Насправді нормальному вокалісту, нормальній групі промоушн, для того, щоб вийти в маси, не потрібний. Промоушн потрібен задля того, аби здобувати концерти, ефіри, за які платять гроші.

 

Графіт запросили на "Чайку". Чи вважаєш ти це успіхом?

  Мені дуже подобається цей фестиваль, і якби нас запросили туди 2 роки тому, то я б вважав це дійсно дуже великим успіхом. Зараз це, скоріш за все, можна назвати нормальною віддачею за нормальну працю. Якби Графіта не запросили на "Чайку", я б не вважав це за неуспіх. Зараз мені буде дуже приємно виступати на одній сцені з людьми, котрих я слухав, ще не займаючись творчістю.

 

Чи можна сказати, що у своїй пісні "Марафон" ти виклав свої ідеологічні засади репера?

   "Марафон" – це трек, що, на мою думку, не має відношення лише до репу чи лише до хіп-хопу. Кожна людина цю пісню сприйме позитивно. В кожного є якісь цілі, якась мета, і якщо йти до неї впевнено і наполегливо, то її обов'язково досягнеш, якщо ні... Що ж, у тебе її немає. Ось, власне, і все.

 

Міг би ти назвати виконавців, що безпосередньо вплинули на твою манеру читки і співу?

  На мене дуже вплинув традиційний джаз Америки 50-их. Щодо хіп-хопу... На поштовх до творчості вплинули пісні групи FuGees, вплинули Nas, Guru з проектом "Jazzmatazz". Це та музика, що мені подобається, Що до не хіп-хопу, мабуть, Біллі Холідей і Чет Беккер.

 

Чи можна сказати, що ти є представником інтелектуального хіп-хопу?

   Я б не називав себе високими іменами. Це вирішувати музичним критикам, до якого репу чи не репу належить група Графіт. Звісно мені не дуже подобається, коли у реп-віршах пропагуються тачки, золоті ланцюги чи насилля. Щодо інтелектуального репу. Більшість наших виконавців має вищу освіту і який інтелектуальний реп у них виходить – це вже видно в піснях. В принципі, я не знаю, чи це реп насправді те, що я роблю. Вирішувати вам.

 

Міг би ти підняти завісу тайни над першим альбомом групи Графіт. Коли він вийде, яким ти його бачиш?

  Альбом команди Графіт планується випустити під кінець цього року. Він вмістить близько 12-ти пісень і двох реміксів. 2-3 пісні будуть з іншими виконавцями. Концепція альбому така: у кожній пісні має грати запрошений музикант або виконавець. Це не дуети – не хотілося би повторювати ідею Тартака, у них дуже класно вийшло. Просто кожен з музикантів кладе щось своє у творчість Графіта за допомогою музичного інструмента, котрий відсутній в основному складі групи Графіт. Зараз вже є 8 треків, залишилось не так багато. Тобто, йде робота, а далі видно буде.

 

Дякую за інтерв'ю. Твої побажання нашим читачам.

  Намагайтеся слухати професійну, якісно зроблену музику. Від того, наскільки ви будете обізнані в музиці і в тому числі в українській, будуть рости її якісні та кількісні зразки.