Андрій Лобода: «Душа потребує чистого звуку»

теґи: Андрій Лобода, Хорта, музика

 x_0d5057e4Про «Хорту» можна говорити, як про справжній феномен української музики. Гурт пройшов довгий шлях перш ніж стати відомим не лише у рідному Запоріжжі, а й у всій Україні. Поєднання якісних хіп-хопу та фолку не лишає байдужим нікого, хто хоч раз послухав хоча б одну композицію команди. Їхня музика – як наркотик: послухав і хочеться ще. І не зважаючи на свою «неформатність», «Хорта» продовжує завойовувати все більшу і більшу аудиторію. Ми поспілкувалися з вокалістом, фронтменом гурту Андрієм Лободою. Він розказав про те, що заважає випустити другий альбом, про нове відео, про власні літературні вподобання та про те, що ж все таки означає «плата ПІ, ТРИ, Де, А».

Привіт.

Hello:)

Скажи врешті: чого не «Speedway»? Тільки із-за зміни стилю, чи, може, змінився світогляд?

Змінилось насамперед все. Та і про це дуже часто говорилось у різних інтерв’ю. Ми стаємо дорослішими. Хоча іноді й хочеться зробити щось таке, що робили колись. І навіть іноді собі це дозволяємо.

Звідки назва «Хорта»: від «хорт» чи  «Хортиця»? Чи від чогось іншого?

І від «хорт» і від «Хортиця». Хорт – це ще сонячний вовк;)

 «Хорту» не можна назвати новачком на українській сцені: премії, фестивалі, клубні виступи... Чи не здавалося, що якби змінити саунд (на більш тяжкий), то було б завойовано ще більшу слухацьку аудиторію?

Ми, коли мали перехідний період зі «Спідвею» на «Хорту», були досить «важкими», навіть важчими, аніж більшість гуртів, які тоді грали рок. Але з часом вирішили, що все ж таки душа потребує чистого звуку. Хоча експерименти можуть бути. Чому б ні. Ми відкриті для них… Та і не всім подобаються «жужалки» на гітарах:)

Вірно. А з чим пов'язана тривала затримка з виходом другого альбому? Він планується взагалі?

Банальна штука – гроші. Плани завжди є. Але якось так виходить, що приходиться останнім часом працювати на сингли: «Партизанська», «Колискова». Так дивимось – вже не вистачає на альбом речей, пишемо нові:)

А, як думаєш, будуть суттєві зміни порівняно з "Піснями острова волі"? "Ніяка" дає привід про це говорити:)

Можу сказати, що альбом буде більш різноманітним аніж "Пісні...". Тому що тут є де і з чим "погратись". Він буде цікавішим по текстам (мені так здається), він буде більш експериментальним по музиці. Хоча 2-3 легких трека теж будуть. Якщо людям подобаються пісні на кшталт «Ніяка», чому б ні? Хоча не факт, що вона ввійде до альбому. Може, буде просто такою концертною забавкою:)

Як ставишся до того, що зараз популярністю користується викладення матеріалу в мережу для вільного скачування? Все більше і більше гуртів «дарують» свої альбоми. Готовий до такого кроку?

Ну, ми всі істерики, пов’язані з цим, пережили ще у 2006-му, коли з’явився перший альбом. Нам сказали, що ми не цікаві, нас не купують, тому що немає нормального промо. А потім, дивлячись на те, що відбувається у Інтернеті, розумієш, що все не так погано. Прикро, що люди, які «халявно» слухають музику, просто не дають нам можливості заробляти кошти для того, щоб писати і записувати нові треки. Ну, хто хоче – хай слухає.

Ви ще в грудні зняли кліп (на пісню «Життя продовжується, брате»). Хто працював над відео? Його можна буде побачити на музичних каналах?

Над кліпом працювали хлопці з компанії «Видео Лайф». До речі, зараз вони монтують «Колискову». А щодо «побачити»… Ну наші канали говорять про те, що це не форматна пісня і не форматне відео. Так що дуже сумніваюся, що його побачить загал. Хоча все може бути. А поки тільки Інтернет або регіональні канали.

Якщо не помиляюся, перший гонорар «Хорти» складав 200$. Чи змінилося щось із тих далеких часів? Вистачає музики на прожиття?

Дещо змінилось. Але так як і у країні все дуже погано з грошима на розвиток української культури, так і в нас – грошей не вистачає;)

Що правда, то правда... Музиканти гурту задіяні ще в якихось проектах? Ти особисто, крім того, що працюєш на ТБ (ТРК «Алекс»– авт.), підтримуєш молоді запорізькі команди?

Ну, як сказати: чим можемо, тим допомагаємо. Хоча хотілось би допомагати більше. Якщо виходить – робимо музикантам промо. Тим, які подобаються. І не тільки запорізьким.

Кому? Хто з українських виконавців симпатизує?

Ми кого саме беремо: тих, хто у телевізорі, чи тих, кого там немає;)?

Усіх. Мені, наприклад, подобається багато саме неформатних гуртів.

Просто дуже велика кількість, всіх не зможу назвати, а когось забуду – буде погано:). Давай так: які зараз у мене в плеєрі: ТНМК та сольні роботи Фоззі, Qarpa, Скрябін, Тартак, Гражданин Топинамбур, Ундервуд, 5’nizza.

Що поробляє Ю. Юрченко (колишній вокаліст «Хорти» – авт.)?

Не знаю. Десь працює. У нього своє життя, у нас своє, і вони паралельні.

Ти є автором музики/текстів?

Текстів. Музику пишемо разом з гуртом. Дещо Юра Володьков, дещо Вова Величко. У процесі приймають участь всі.

Так, як справжній гурт! Що тебе надихає? Що має статися надзвичайного, щоб Андрій Лобода написав текст? Дехто пише пісні під впливом заборонених препаратів:)

Ні, препарати це не те. Як говорив Князь Мишкін у "Даун Хаусі": «Нет, я таблетки не люблю. Я ими давлюсь. Мне больше нравится рыбок разводить. Так что я в наркотиках совсем не нуждаюсь. Я и без них вижу жизнь живописной. У меня и справка есть»:) А надихнути може все що завгодно.

Граєш на якомусь інструменті?

Закінчив школу гри на акордеоні. Трішки граю на гітарі та на дримбі:)

Впливає художня література на написання текстів (Кундера, наприклад)? Яке твоє ставлення  до сучасної української літератури? Що останнє прочитав? Сам не думав написати книгу?

Ну, вплив є. І це не тільки Кундера, якого я дуже ціную як письменника. Це і східна, і західна література. І серйозна, і легка.

Щодо української, то тут важче. Поки вона, як на мене, тільки встановлюється, тому дещо подобається, дещо ні. Хоча, якщо положити руку на серце, моя улюблена українська книжка "Я, "Побєда" і Берлін" Кузьми. Дуже смішна і життєва:)

Читаю багато, ще більше слухаю (аудіокниги). Можу сказати, останнє, що мною було прослухано/прочитано «Хищные вещи века» Стругацьких и «Повседневная жизнь тамплиеров в ХІІІ веке» Бордонова.

А на свою книгу у мене не вистачить терпіння. Я навіть блог не веду:)

Коли починали займатися музикою, були якісь орієнтири серед західних/східних виконавців?

Знову ж: дуже багато. Ну хай буде так: MC Solaar, Arrested Development, Zebda.

Ви чимало гастролюєте. Які кумедні моменти, казуси можеш пригадати із концертів?

Знаєш, багато всякого. Але більшість виступів по Україні і казусів з ними – це сміх крізь сльози. Тому, як говориться, буде, що пригадати, але дітям розповідати не можна:)

Яка твоя найулюбленіша пісня у «Хорти»? Мої – «Вікна» і «Життя продовжується, брате»…

Дуже складне питання, я ж то їх люблю всі.

Що означає «плата ПІ, ТРИ, Де, А»?

Бери аркуш паперу, пиши так, як воно звучить, і все стане на свої місця.

Чим порадує нас «Хорта» в найближчому майбутньому?

Ну, по-перше, все ж таки вийде кліп на "Колискову". Прохання не ставитись до нього серйозно:) По-друге – нові пісні, а це, як на мене, головне. Думаю, вони сподобаються слухачам. І, звичайно, виступи.

Ну, і твій меседж читачам на останок.

Діти майдану – все не так і погано,

Нам є кого любити,

Я знаю все буде – в нас є кращі люди,

То ж будемо жити.