категорії: подорожі

Кам'янець-Подільський: місто і фортеця

теґи: Кам'янець-Подільський, замки, туризм, фортеці

На відстані 102 км від Хмельницького розташована мальовнича пам'ятка історії - місто Кам'янець-Подільський. 

За археологічними джерелами, виникнення Кам'янця датується кінцем XII - початком XII століття. Місто існувало у складі Київської Русі, в XIII–XIV століттях - Галицко-Волинського князівства, потім було захоплене монголо-татарами, існувало під Литвою, Польщею, з 1463 року – центр Подільського воєводства, перетворено у фортецю. У середньовіччі Кам'янець був торгівельно-ремісничим центром, за розвитком не поступався таким містам, як Львів і Київ.

Сучасний Кам'янець-Подільський - це один із центрів туризму не лише для українців, а й для іноземних гостей. Причина в тому, що на території міста збереглись різноманітні пам'ятки архітектурного мистецтва та історії, зокрема, історичний центр - Старе місто - та стара фортеця - Кам'янець-Подільський замок. 

Для того, щоб потрапити до Старого міста, необхідно перейти по одному з мостів через річку Смотрич. Ця невелика річка тече у глибокому Смотрицькому каньйоні, що є частиною українського «Гранд-каньйону» - Дністровського.

 

В Старому місті центральною площею є Вірменський ринок, який оточують різноманітні пам'ятки архітектури різних періодів історії. Це і будинки магістратів - польського та руського, вірменська церква, монастир, католицький собор, перед яким височіє мусульманський мінарет, а у дворі стоїть статуя Папи Римського - Іоана Павла ІІ. Довкола Старого міста на березі Смотрича стоять залишки мурів, оборонні укріплення, вежі. Зі Старого міста попри міську браму можна пройти до Замкового мосту, що з'єднує Кам'янець-Подільський замок із містом. Ліворуч від мосту розмістилось колишнє селище, а тепер район міста - Карвасари, знаменитий дерев'яною Хрестовоздвиженською церквою.

 

Замок вражає своїми розмірами. Кожен бажаючий може відвідати різноманітні експозиції, розміщені у вежах та казематах. Найвідоміша вежа - Кармалюкова, де польський уряд свого часу ув'язнив народного героя. Для того, щоб повніше відчути тогочасне життя, можна пройтись галереями у стінах замку, поблукати підземеллями та піднятись на мури і побачити з висоти, як виглядає сучасний Кам'янець та Старе місто. Ще однією цікавинкою Кам'янця-Подільського замку є колодязь, глибина якого - більше як 50 метрів. Для того, щоб діставати з нього воду, було споруджене підйомне колесо, в яке вміщається людина, і під час її ходьби добувається вода.

Окрім перерахованих місць, кожен мандрівник зможе відшукати в Кам'янці-Подільському щось своє - неповторне і незабутнє. Не забувайте і про те, що зовсім неподалік (20 км) розміщений ще один вартий уваги історичний об'єкт - Хотинська фортеця.