категорії: музика

Ніна Матвієнко - Герой України

Ніна Матвієнко - Герой УкраїниНарешті відбулося. Найулюбленішій народній співунці Ніні Матвієнко дали звання Герой України.
Як зазначається у документі, оприлюдненому на офіційному сайті глави держави, це почесне звання присвоєно співачці “за вершинний пісенний талант, що пробуджує і возвеличує духовну силу українського народу”.

Народна артистка України Ніна Матвієнко - неперевершений виконавець українських народних пісень. У репертуарі співачки безліч народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII-XVIII сторіччя. Ніна Матвієнко постійно співробітничає з відомими вітчизняними композиторами сучасності; для неї пишуть свої твори Євгеній Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець і багато інших.
Талант Ніни Матвієнко розкрився також в театральній і кінематографічній областях. Вона зіграла в телевиставах (“Маруся Чурай”, “Катерина Білокур”, “Розлилися води на чотири броди”), художніх фільмах (“Солом'яні дзвони”, “Пропала грамота”), в радіовиставах (“Політ стріли”, “Кларнети ніжності”). Співачка озвучила ряд науково-популярних, хронікально-документальних кінофільмів, кілька теле- і радіопрограм. У 1988 році був знятий відеофільм за участю Ніни Матвієнко «Русалчин тиждень». Серед авторських театрально-режисерських робіт актриси музичний спектакль «Під сонцем» (1997) за участю японського танцівника Тадаші Ендо, а також грандіозне музично-сценічне дійство «Золотий камінь посіємо ми» (1998). Крім того, Ніна Матвієнко зіграла в 1995 році 16 вистав з американським театром La Mama E.T.C. (Нью-Йорк, США).
З 1966 року до 1991-го Ніна Матвієнко була солістом вокальної студії при Державному заслуженому українському народному академічному хорі імені Григорія Верьовки. Крім того, з 1968 року співробітничає з вокальним тріо “Золоті ключі”.
Творчий шлях артистки був відзначений: у 1978 році за її великий внесок у розвиток українського мистецтва і за активну культурно-творчу діяльність співачці було привласнене звання заслуженої, в 1985-му – народної артистки України. Новий період в творчій долі Ніни Матвієнко пов'язаний з роботою в Національному ансамблі солістів “Київська камерата”, солістом якого вона стає з 1991 року. Дивно виразний характер фольклорного співу співачки гармонійно поєднується з академічним стилем виконання “Камерати”, тим самим розширюючи художній репертуар концертної практики колективу.
Ніна Матвієнко – лауреат конкурсу “Молоді голоси” (Україна), 1978), Усесвітнього радіоконкурсу фольклорних пісень у Братиславі (1978), Всесоюзного телеконкурсу “С песней по жизни” (1979), XI Всесвітнього фестивалю молоді і студентів (Москва, 1985); вона також лауреат Державної премії України Шевченка (1988), з 1989 року – член Спілки кінематографістів України. У 1996 році співачка була нагороджена вищою відзнакою Фонду Міжнародної премії імені М.А. Касьяна – орденом Миколи Чудотворца. У 1997 році Ніна Матвієнко стала Кавалером державної нагороди – Ордени княгині Ольги ІІІ ступеня.
Співачка веде активну концертно-гастрольну діяльність, яку вона почала ще з 1967 року. Ніна Матвієнко з великим успіхом гастролювала в Мексиці, Канаді, США, Чехії, Польщі, Фінляндії, Кореї, Франції, країнах Латинської Америки. У її творчому репертуарі платівки із записом українських народних пісень, аудіокасети, компакт-диски із записом різних за жанром творів.
www.kievkamerata.org/sol13.htm