категорії: стаття новина

Океан Ельзи презентував альбом "Dolce Vita"

теґи: Dolce Vita, Океан Ельзи, Святослав Вакарчук, альбом, презентація, прес-конференція

Океан Ельзи10 березня гурт Океан Ельзи представив свій 7-ий за ліком альбом, він отримав назву "Dolce Vita". До платівки потрапило 12 пісень та бонус у вигляді переспіву української народної пісні «Ой, чий то кінь стоїть».

Презентація відбулася в одному з київських кафе, на неї, крім гурту в повному складі, завітав також саундпродюсер платівки – Євген Ступка.

«Сьогодні не простий день і не простий час, але ми видали цей альбом. Він називається «Dolce Vita», тому що так називається одна з пісень, а чому так називається пісня я вам сказати не можу. Не все в житті пояснюється словами», – цими словами фронтмен ОЕ Святослав Вакарчук розпочав презентацію.

Далі він зміг, хоч і приблизно, описати те, що вплинуло на назву і настрій платівки, – «Пісню «Dolce Vita» і альбом навіяв Океан Ельзиоднойменний фільм Федеріко Фелліні, коли я його дивився, мене вразило те, як він «іронічним бульдозером» проїхався по всьому італійському вищому світу, зроблено це було дуже красиво. В пісні «Dolce Vita» є питання «Кому тут тюрма, кому Dolce Vita», цікаво, що для різних людей одні й ті самі речі можуть бути як тюрмою так і солодким життям (дослівний переклад словосполучення dolce vita – прим. ред.)».

Як зазначив Святослав, всі тексти до пісень є свіжими, найстаршим немає і року, а найновішим всього 2 місяці. Музику до 10 з них також написав сам Святослав. А до інших двох («Королева», «Компас») – гітарист групи Петро Чернявський, ще до однієї – «Ще один день» – басист Денис Дудко.

«Я дуже радий, що ми нарешті за 3 роки змогли видати цей альбом, якби можна було б помістити більше пісень на диск, то ми б це зробили. У нас є дуже багато нового матеріалу, – наголосив Вакарчук, – сподіваюсь наступний альбом буде подвійним. Не знаю лише коли це буде»

Океан ЕльзиПропозиція записати народу пісню «Ой, чий там кінь стоїть» надійшла до гурту від однієї з дружніх російських радіостанцій, концепція полягала у переспівах народних пісень відомими гуртами. В Росії пісня увійде до окремої збірки.

«Ой, чий то кінь стоїть» найдавніша пісня в моєму репертуарі, я її співав з 3-4-х років», – зазначив лідер «Океанів».

Звучання альбому було максимально наближене до концертного, у цьому допомогла рідна для ОЕ київська студія «211» та згаданий вище саундпродюсер Євген Ступка. Він відомий співпрацею з багатьма артистами, а також тим, що очолював телеканал «MTV-Україна».

«Я чув багато критики на нашу адресу, що наші альбоми звучать «вилизано», – каже Святослав, – а на концертах ми зовсім інакші. Тут нам повністю не вдалося наблизити звук до концертного, бо це неможливо просто, але ми робили все, щоб він був подібним. Майже всі партії писались одночасно, крім голосу. Це спроба зробити все просто і зрозуміло».

Вже з 12 березня гурт вирушає у тур, який охопить всю планету «від Сахаліну до Каліфорнії». Концерти розплановані до жовтня, в планах Україна, Росія, Білорусь, Західна Європа та Північна Америка.

ое 08«В Америці і Європі це будуть значно менші майданчики ніж в Україні, але це може бути і зала на кілька тисяч осіб, як «Webster Hall» в Нью-Йорку, також це можуть бути невеличкі клуби Лос-Анджелесу. Робити вигляд, що ми супер-відомі на Заході не будемо, так як це робить багато українських артистів», – розповідає Святослав.

Що стосується змісту концертів, то Росія почує більше старих пісень, а Україна більше нових, для найбільших залів готують також спеціальне шоу і відео інсталяції.

Тур починається з Росії, Україну лишили на літо, саме тоді є можливість зробити концерти не у закритих приміщеннях, а на стадіонах. Хлопці хочуть, аби ціни на квитки були якомога доступнішими, а це можливо лише коли є великі майданчики.

Зараз відомо, що 22 травня Океан Ельзи відіграє концерт у Львові на фестивалі «Stare Misto», 2-го і 3-го червня альбом «Dolce Vita» почує Київ, а 5-го Харків.

Фотозвіт з презентації.