категорії: музика

Олег Скрипка вирішив захопити ринок українських дисків.

Воплі Відоплясова       В Україні з'явився власний відповідник відомого у світі видавництва Реал Волд Мюзік (Real World Music) під проводом славетного Пітера Ґебріела. Ні, ні, мова не про відкриття представництва чергової зарубіжної фірми, мова про своє. Музичне видавництво, ачи радше видавничо-просвітницька структура "Країна Мрій" з подачі Олега Скрипки нещодавно стала до життя. Подібно до іменитого закордонного прототипу, новостворене видавництво випускатиме розмаїті етно-плити, співанки учасників однойменного фестивалю та дотичні до народницької співочої традиції втілення. Однак розпочала свій розвій витворня "Країна Мрій" з несподіваного ходу: з ретроспективної низки дисків "Оригінальна класика "Воплів Відоплясова". До неї увійшли наразі три перші порядкові пісенники гурту "Або Або", "Країна Мрій" та "Музіка", які з 14 липня вже у продажу.

 
       В скорому часі видавничо-просвітницька спілка "Країна Мрій" обзаведеться своєю іменною сторінкою. Наразі її прописка не розголошується, однак вийти на неї буде дуже просто: туди вестимуть прямі ланки зі сайтів фестивалю "Країна Мрій"www.krainamriy.com та гурту ВВwww.vopli.com.ua: поява зсилок на зазначених сторінках свідчитиме, що сторінка видавництва вже у дії.

       Разом з тим, 20 липня столична витворня МП3 Рекордз випустила у світ І-шу частину "Офіційної МП3-Колекції ВВ", яка становить собою повне зібрання альбомів, окремків, старі та концертні записи. Перше кружальце містить наступні платівки: "Або – Або" (1991), "Закустика" (1993), "Країна Мрій" (1994), "Музіка" (окремок 1996), "Музіка" (1997) - всього 59 стежин тривалістю без п'яти хвилин чотири години. На підтримку платівки випущено окремий плакат: його наявність на вітрині свідчить, що ВВ-мп3 ч.1 у цій крамниці вже є. Повний перелік пісень, усі кінці з видавництвом – за цією ланкою .

      Восени видавництво "МП3 Рекордз", яке затято поширює Українську музику в мп3-нному звучанні, під опікою видавничо-просвітницької спілки "Країна Мрій" збирається видати ІІ-гу і ІІІ-тю частини "Офіційної МП3-Колекції ВВ". Точніше, офіційною буде друга частина, а третю правильніше було б назвати "неофіційною". Річ в тім, що ІІ-га збірка продовжує публікувати порядкові плити Воплів Відоплясова (І-ша частина зупинилася на альбомі 1997 року "Музіка"), а ось ІІІ-ій, завершальний диск міститиме концертні, любительські записи вевешників, витягнуті з бобін, аудіокасет тощо – словом, то буде повне небачене-нечуте на загал потойбіччя гурту, який потім став вітчизняною рок-притчою. Але тоді про це ніхто ще не знав.


Воплі Відоплясова       А вже в листопаді Воплі Відоплясова, в рамках відзначення свого двадцятиріччя, збираються випустити платівку "Були Деньки". Пісенник буде просякнутий ностальгійним настроєм за тою добою, коли був чистий рок і не було жодного "нєформату". До платівки увійдуть пісні, здебільшого складені кілька, а то й з десять літ тому. Зрідка вони могли пролунати на живих виступах ВВ, але ще ніде до цього не видавалися. Окремі співанки взагалі не гралися гуртом від першої половини 1990х. Усі ці пісні вичікували свого часу аж до тепер, бо до цього не існувало просто технічної можливості усе задумане відобразити у записі. На відміну від останньої платівки "Файно", яку Олег Скрипка окреслює як неорокову, в майбутньому доробку вевешники наче знову повернуться до свого класичного звучання, що ґрунтується на поєднанні гард-року з нашим фольком. "Якщо раніше кожен наш запис був скорше суцільною боротьбою за звук, – зізнається Олег Скрипка, – то зараз ми працювали із задоволенням і насолодою, творчо. Раніше ми як не намагалися, але тодішні технології не дозволяли нам записати якісно основу нашої музики – барабан і бас. Виходило так, що ВВ випередили свій час років на двадцять. Зараз ми це закарбували так, як належить". Гітарист гурту Женя Рогачевський зі свого боку додає, що скороочікувана плита є власне, тим ВВ, в яке він закохався двадцять років тому (нагадаємо, що музикант з'явився у команді взимку 1997 року).

       Знову ж таки восени, у світлі свого Ювілею, Воплі Відоплясова збираються запустити докорінно оновлену сторінку, яка вже як певний час розташована за пропискою www.vopli.com.ua. За змістом домівка не зазнає помітних змін: усі розділи, рубрики головно перенесуться з попередньої версії. Однак сторінка стане набагато зручнішою у користуванні, а також повністю змінить свої кольори: вона буде витримана не в білих, а темніших барвах.