Рецензія на "Cosmo" від Квадраджесіми.

Дебютника Квадри їхні прихильники чекали вже давно, оскільки запис платівки йшов досить довго, хоч гурт, що грає незвичний для нашої сцени гітарний брейк-біт, з’явився в українському музичному просторі ще у далекому 1998. На цьому шляху декілька разів змінювався і сам склад гурту, остання заміна була найбільш кардинальною - у QG змінився вокаліст. Лише після приходу в гурт Шеші (так кличуть нового вокалера), ватага засіла у студії... І плід їх роботи якраз і вилився у позитивно-космічно-космополітичному "Cosmo".
Як вже зазначалося вище, хлопці називають свою музику гітарним брейк-бітом, що є досить незвичним поєднанням. Від себе можу додати, що музика "Квадри" чудово вписується в життя великого міста та, безумовно, має сподобатися людям, які живуть у безперервному русі.
Мені, як давньому шанувальнику творчости хлопців, звичайно ж, спершу хотілося прослухати вже відомі хіти, бо все ж таки новий вокал - новий саунд. Мої враження були подвійними, навіть потрійними. Пісня "Урбанаджангла" як була шедевральною, так нею і залишилася (хоча в свіжозаписаній пісні кількість деяких звукових ефектів трохи обтяжує слухові рецептори), "Танцюєш Ти" мені у новому звучанні сподобалась менше, а "Наказано Жити" навпаки піднялася у моїх очах, а точніше вухах. Але про все в свою чергу. Отже, "Cosmo" налічує 10 повноцінних треків та інтро. Кожний трек має свій особливий мікрокосмос і своє послання у інші світи.

Як відомо, існують гурти у яких основний акцент ставиться на музику, є такі, де цей акцент показує на тексти. У "Квадри" ж основний акцент ставиться на атмосферу кожної окремо взятої пісні, на гармонію тексту і музики.
Про слова хотілося б написати трохи детальніше. Тут усе вкрай просто. Якщо Ви, не послухавши музики, почитаєте тексти пісень, то вони можуть здатися вам занадто простими та короткими. Але в поєднанні з музикою створюють ту саму неперевершену атмосферу, про яку писалося Вище. У наш час існує тенденція - все ускладнювати та обов’язково шукати усюди прихований зміст. Так от, щоб відчути зміст текстів "Квадраджесіми", не треба нікуди заглиблюватись. Треба лише спробувати подиВитися на світ трохи простіше. Якщо це у Вас Вийде, то Ви побачите, що ті тексти, які могли здатися вам занадто простими, насправді досить глибокі. Вони несуть буденно-вічні цінності. Взяти хоча б оцю цитату:
"Все потрібне - просте, все складне - непотрібне
Сонце, небо, земля і вода..."
Чим не шедевр! Та по-справжньому класно звучать пісні з "Cosmo", коли ти розслаблений і "підсвідомість перемага". От тоді, ти починаєш не просто слухати сі-ді, а відчувати його.
Також не можна не згадати про ідею космополітизму, озвучену у піснях "Людина-Всесвіт", "Cosmopolition". Згаданий вище трек "Урбанаджангла" можна сміливо назвати саундтреком до життя сучасного міста - так точно він передає скажений ритм і рівень існування мегаполісів. А пісня "Zero" по-справжньому космічна. Рекомендую слухати її, втім як і весь альбом, перед сном - стимулює уяву краще за будь-які наркотики, і космічні сни Вам гарантовано.
Єдиним мінусом "Cosmo" для мене стали досить незрозумілі звукові ефекти в кінці деяких пісень, що після багаторазового прослуховування платівки починають помаленьку дратувати.
Отже: "Якщо вам щось каже: брек-біт, драм’н’бас, фанкі, тріп-хоп, джанглі, ейсід-джаз", або просто любите потанцювати під класну музу, то Квадраджесіма, це для Вас.
Звичайно все написане вище - лише моя суб’єктивна думка, бо музика гурту непроста і навряд чи сподобається всім, так як не має чітких рамок, але я впевнений, що байдужим не залишить нікого.