Рецензія на LP ТНМК "Сила"

Рецензія на альбом ТНМК "Сила" 2005рік

Сила.
"Немає більшої біди, ніж легка перемога. Той, хто легко перемагає, не може протистояти смерті. Це те, що я називаю найціннішою істиною. І тому той, хто веде свою битву належним чином налаштувавши свій дух, подолає всі негаразди та втрати... і переможе!"
.
Лонґплей розпочинається саме цими словами, і саме ці слова налаштовують нас на серйозний "дорослий" альбом від Танку на майдані Конґо. Альбом вийшов як завши Сильним і різноманітним. В ньому є і сила соплів попсовеньких пісень, і сила серйозних текстів, і сила найрізноманітніших скітів (Сила Гоші Арнаутова :) ), сила влиття дитячого голосочку, сила приколу, сила обкладинки і нарешті сила музики.
Першою йде "Сила". Пісня вражає впевненістю та рішучістю. Примушує замислитися, що ми маємо бути разом. Я впевнений, що ця пісня може стати гімном будь-якої організації, бо думка в тому, що ми маємо бути разом, тоді нас ніхто не подолає. Отже гуртуймося під знаком Сили. Ще дуже сподобалося те, що в цій пісні використана губна гармоніка, як в старі добрі часи. Диск крутиться. Починається "Молодець". Пісня, в якій ТНМК вперше задіяли діточок. Ну, і нагадали ж ці голоски проект з дітлахами нашої STAR-Руслани, про яку також є згадка в тексті цієї пісні. Пісня записана за участю багатьох відомих і не дуже відомих особистостей. Я б назвав цей твір продовженням ТаТиШо, а саму платівку - продовженням "Пожеж Міста Вавилон"©. - 2004рік. Це стає зрозумілим вже після наступного твору: "Забув". Мелодика схожа на тогорічну "Водичку". Як розповів Діля, музика "винайдена" ще за його участи в гурті. От тільки лишається питання, а де продовження "Номо Ukraines"? Непорядок! Але ж текст "Забув" зовсім не є аналогом "Води".

Тут йдеться про миті кохання, що навіює думку про те, що потрібно жити в цю мить, а не в майбутньому! Далі Гошин скіт і починається продовження "Іво Бобула".. Тут теж йдеться про перемогу, але в цей раз ТНМК відзначилися неймовірним егоїзмом, адже 2004року вихваляли Бобула, а тепер....себе: "Хто, якщо не я?" Банзай, Іво!!! Диск крутиться, я перегортаю сторінку в текстах, але там не тексти, а темна-темна світлина, як оці літери. Звідти виглядають злі, але Сильні обличчя, серед яких можна виділити "центрового" бац-гітариста Котю, котрий вже готовий до бою і Фагота, який сховався в куточку. А з колонок лунає щось про америкосів. Ага, це "Сан-Франциско", в якому, як виявилося, не грає диско!? Та воно вже закінчилося (не варто було так довго розглядати фейси Настояшчіх мужчін© :) ) А ось і текст з "вумностями". Пан Фоззі знову ставить чисельні знаки запитання. Запитання, на які важко знайти відповіді. І від цього тане як гранули мозок. Постійно "недостатньо інформації", але краще спиш, якраз коли менше знаєш :) Особиста знахідка альбому - це "Кловуни". Мелодика в кращих традиціях хеві-металу :) За що нереально великий респект Яріку. Текст неймовірно вражає. Це продовження "Вавілону"! Неймовірно! Ставлю на повтор. Ще раз. Вслуховуюся в кожне слово, адже "книжечка текстів" виконана не в найкращих традціях ТНМК. Багато тексту тупо не вмістилося, здебільшого закінчення пісень, що дуже харить. Але повернемося до "Клоунів". Знову repeat. Пісня про наше-не наше ТБ. Звичайно ж, трохи про політику, хоча Фоззі за це відразу вибачається. І я знаю, хто вони, ці політикани. А ви знаєте? Вони Петросяуни! Пісня закінчується словами "називай речі своїми іменами". А далі, "не витримує терпець"!!! Забий на клоунів, викинь ТБ у вікно і ВІДРИВАЙСЯ! Трек записаний до рашен-кінофільму "Ненаситні". І це єдиний трек, до якого музика написана не учасниками гурту. От-от-от. Починається "Ноу Кіпіш". Довго-довго ця пісня блукала клубами, і ось - вона в запису! Але, на мою думку, записуватися мав концертний варіант. Хоча там нема екзотичного для українських гуртів інструменту - губної гармошки. Як і в першому творі з круглого люстерця, тут використаний цей інструмент. Пісня написана давно-давно під враженням "обшуку" СанЕпідемСтанції в Київському клубі "Бабуїн". Ой, знайомий голос. Та це ж Ірена Карпа!? В ролі оператора мобільного зв’язку :) Смішно :) Ні, не йдіть!!! Але вони кажуть, що "Мушуть йти". Чіпляє остання пісня, дуже чіпляє. Мушу - це дуже складне слово, а "Мушу йти" - жахливе словосполучення! Адже розумієш, що потрібно, і час розділятиме тебе з наступною зустріччю. Ненавиджу цього, ненавиджу "мусити", але куди без цього, от і альбом без цього нікуди.
The End.

Ой, не енд!? Та що це таке, я вже зібрався йти! Шопопало творять ці ТНМК! ОЙ, дійсно Шопополо. Та ще й Шоу. Та ще й 2005. А що означає 2005? Текст змінився не дуже, приколи про Юрка Юрченка, Павліка, Вєрку ті ж самі. А що цей фуфєл, що називаєтсья Шоу-Бізнесом не розвивається? Виходить, що ні. Приємно, що в цій версії бере участь Бобін. Диск крутиться. Ще пісня? Ну, хіба це чесно? Я вже спізнився, куди тільки міг спізнитися. Але "Все чесно"! Знову про фанків. Особисто я на цю пісню чекав дуже й дуже, ще після Джазовго фестивалю в Коктебелі (літо, ніч, 2005рік). Питання дня: "Хто підставив Роджера?" :) Пре і розпирає ця "Чесність". Далі якась "п’яна зараза" співає українську пісню. Намагається, але не виходить. Діля вчить, а Фагот сміється. І замикає гарячу платівочку (ну невже? :) ) Пупсікі. Вони ще йдуть. Сівоха в ролі грузина. Тільки от не зрозуміло, куди це їх заберуть, тих ТНМК, ті пупсики. Ой, ось Діля співає про невмирущу Червону Руту. Фагот знову про океан, Фозз знову щось (а не когось) перераховує. "На пєрвий-второй расчітайся". А пупупупсики йдуть. Тю, ось всі мої думки щодо того, до чого тут пупсики, розвіяв Фагот. Каже, що ні до чого! Ну, нашо ж так примушували ламати голову, га?
Я Сильний. Я дослухав до кінця. І не хочу з плей-листу викидати жодної пісні. Як завши, ТНМК записали цільну плтівку, яка справляє враження одного єдиного треку, але дуже-дуже-дуже довгого. Коротше, я знов слухатиму це люстерце, приголомшуючись Силою "Клоунів" і танучи під Силою "Мушу Йти". Отож і я мушу йти, але я разом з Вами! Ми - Українці! І ми - СИЛА!

Треклист:
01. … і переможе
02. Сила