категорії: музика

Сашко Положинський став співрежисером кліпу «Поп Корн»

Сашко ПоложинськийНа вихідних луцький гурт «Тартак» у студії Adioz Production зняв третє відео «Поп Корн» з нового альбому «Сльози Та Соплі». На цей раз гурт запросив режисера Олеся Саніна та оператора Сергія Михальчука.


Ці дві людини є дуже знаковими особами в українському кінематографі. Олесь Санін зняв перший український фільм «Мамай», який був номінований на Оскар як кращій закордонний фільм, а оператор Сергій Михальчук – отримав приз фестивалю в Каннах за кращу операторську роботу в російському фільмі «Любовник». Кліп не має ніяких інших локації, крім власне студії.

Концепція кліпу в тому, щоби показати побільше простих людей. В кліпі беруть участь переможці акції «Засвіти обличчям», яку «Тартак» проводив разом із радіостанцією «Європа ФМ». Акція відбувалась в два етапи: 1-й реєстрація в редакції радіостанції, 2-й власне кастинг. Серед багатьох претендентів гурт вибрав п'ятнадцятьох найкращих.

Співрежисером кліпу став фронтмен гурту Сашко Положинський.

Я ходжу підказую, що треба робити, підказую оператору, що я хотів би побачити, а вони з режисером вже направляють ці мої думки в правильне русло. – розповідає Сашко журналісту ГПУ. – Мене дуже здивувало те, що коли ми оголосили кастинг, до нас почали приходити заявки від юристів, стоматологів, офтальмологів, інженерів, техніків якихось. Зрозуміло, що ці люди нічого спільного з акторством не має і в цьому весь кайф.

Сашко ПоложинськийЯк давно співпрацюєте з Саніним?
Ми із Саніним знайомі з 4-ох років! – ділиться згадками про дитинство Олександр Положинський. – Ми ходили разом у дитячий садок. Але під час школи ми погубили одне одного і знайшлися вже тут, у Києві.

А звідки брали костюми?

Кожен сам собі готує костюм. Це також було умовою кастингу. Ми даємо людям проявити себе повністю і в костюмах, і в рухах, ми ж робимо тільки невеличку «рихтовочку» цього.

Чим себе підзаряджаєш?

Трішки поспав, вранці чашку каву випив, але робота така, що сама підзаряджає як слід.

А поп корн любиш?

Та не дуже, тільки коли в кіно ходжу, а там я буваю рідко.
Для мене «Поп Корн» більше асоціюється із одним із перших закордонних журналів, які почали виходити в Україні. Я його запам’ятав, бо завжди купував, оскільки там було одразу 6 плакатів. А ще «Поп Корн» - це розділення двох культур – поп-культури і корн-культури.

Положинський – ще й автор текстів гурту, зокрема й цього. Сюжет пісні досить простий – хлопець веде дівчину у кіно на місця для поцілунків і купує поп корн, а дівчина тільки й робить, що їсть поп корн, не «клює» на натяки і відмовляється цілуватися. Закінчується все досить прозаїчно: «Заклею скотчем рота, щоб не жувала.»

Чи траплялась в тебе історія, оспівана у пісні?

Усі мої пісні – це історії з життя, тому теоретично такі історії траплялись, можливо, мені хтось її розповів, можливо, я побачив її у якомусь фільмі, але однозначно це невигадана історія.

Розкажи про творчі плани гурту «Тартак»?

В планах – записати ще одну повстанську пісню, одну ми вже записали разом із Андрієм «Нічлава» Підлужним. На відміну від попередньої – це справді повстанська пісня, попередня – це авторська пісня гурту «Тартак».

Важко було не помітити одного з найяскравіших персонажів – стилізованого під героя «Матриці» 45-річного інженера, Вульвача Юрія. Як розповів актор, шкіру він почав шити ще з 85 року і зараз створює досить авангардні образи. Наймолодшими моделями для кадру були Антон (13 років) та Ліза (10 років), які прийшли на зйомки із батьками.

Фото: Шуша