категорії: стаття

Символізм та астральна міфологія у циклі романів «Пісня Льоду та Полум'я» Дж. Мартіна

теґи: Гра престолів, Дж. Мартін, Пісня Льоду та Полум'я, астральні міфи, міфологія, символізм, фентезі

 

Чи легко писати так зване «фентезі»? Ті, хто принципово його не читає та ще й зараховує цей жанр до «низької» розважальної літератури зверхньо пирхнуть. Що за складності?  Вигадуй собі який заманеться Світ, засели його найнеймовірнішими істотами, нацькуй їх один на одного (чи відправ щось шукати) — от тобі й увесь рецепт. Балощі та й годі! І п’ятирічна дитина впорається.  

Але чому ж тоді деякі твори стають шалено популярними, а інші з’являються на мить і відразу зникають, як піна в океані?

            Якщо подивитися на популярні твори більш уважно, то легко побачити, що вони побудовані на міфологічних архетипах та астральній символіці. Неперевершеним фахівцем у цій галузі був відомий усім  Джон Рональд Руел Толкін.

            Безперечно, письменник Джордж Мартін теж вільно жонглює, як  міфологемами так і астрально-календарною символікою.  Сама назва циклу відправляє нас до найпершої календарної дуальності: Зима (лід) — Літо (полум’я).  

А ще, Мартін  знаний  жартівник і обожнює розіграші та шифри. Згадаймо, як він довгий час морочив голову фанатам, загадуючи загадки про виконавців головних ролей у фільмі  за його романом.

Тож почнемо невеличке розслідування.

В першій книзі циклу «Гра престолів» головних сімей, що вступили в гру, чотири: Баратеони,  Ланістери, Старки і Таргарієни. Мартін, звичайно, не міг назвати своїх героїв просто так. Кожне ім’я в нього символічне.

Найпростіше розшифровується прізвище Старк. Старки — англійською Stark. З тої ж таки англійської Stark —  абсолютний,  сильний,  рішучий,  непохитний, закляклий,  застиглий. Перші чотири слова дуже характеризують героя.  А «закляклий» та «застиглий»?  Теж характеризують, бо Старки Лорди Півночі, їх володіння Winterfell (winter — зима). І їх девіз: «Зима близько».

Баратеони — англійською Baratheon.  За походженням слово грецьке. Означає: прірва, безодня ( barathro donare кидати в безодню, промотувати); підземне царство; ненаситна утроба,  ненажера.

Що ж, Роберт Баратеон, король з Баратеонів, за своїм характером дуже схожий. Промотувати гроші й об’їдатися це про нього! Та до чого тут прірва та підземне царство?  Поки що просто запам’ятаємо ці поняття, вони ще  стануть нам  у пригоді.   

Ланестери — англійською Lannister. Латиною lanista  начальник гладіаторів; дресирувальник бійцівських півнів; підбурювач до бою; в переносному значенні — головоріз. Теж  дуже схоже на характеристику цієї сімейки.

            Таргарієни — англійською Targaryen. Це прізвище зашифроване найскладніше.  

Староанглійською  Targe— маленький круглий щит, (від старо-франконської  targa "щит", прото-германської targo  "кордон"). Лишається  «–aryen»  На санскриті  ārya  — «шляхетний», «святий»

Ще  Арієн (англ. Arien), знайшлося у Дж. Р. Р. Толкіна — це діва, обрана Валар правити човном Сонця. Вона не боялася спеки Лаурелін і не обпікалася, будучи духом вогню.

Що маємо? Targaryen — щит вогняної стихії. Що це за щит з вогню?  Не важко здогадатися, що вогонь, який схожий на маленький круглий щит — це Сонце. Ніхто не може заперечити, що йому личать епітети — шляхетне і святе. Тобто Таргарієни — Сонячні. А їхня прабатьківщина Валірія — столиця легендарної загиблої імперії на Сході.  Стосовно Валірії є ще одна цікава думка: з латини:  valeria — орел.

 

Чотири головних сімейства, вказують на астрально-календарну символіку.  Рік має чотири головних «віхи»: весняне рівнодення, літнє сонцестояння, осіннє рівнодення, зимове сонцестояння. Тож маємо віднайти чотири сторони світу, та зодіакальні сузір’я і співвіднести їх з цими «віхами».

 Мартін дає нам підказку: Ланістери — герб Лев. Безперечно, його потрібно віднести до  зодіакального Лева.

Головний ворог Ланістерів, ті що знаходяться в опозиції (напроти) — Старки. Герб Старків Вовк,  його віднесемо до  зодіакального Водолія (знаку, що знаходиться напроти Лева);

Таргарієни — герб Дракон. В ньому легко вгадується  зодіакальний Скорпіон. По астральній міфології, саме Скорпіони відроджуються з попелу, як і дракони у Дені Таргарієн. 

Напроти Скорпіона знаходиться Тілець — це  Баратеони (герб Олень).  

Вимальовується цікава картина. Ті самі біблейські чотири знаки Зодіаку: Лев, Водолій, Тілець і Скорпіон (давня назва Орел). Орел —  valeria (Валірія).

            Далі, ще цікавіше: Старки Вовки (Водолій) у Мартіна на Півночі. Згідно астрологічної символіки північ — це Глибина Неба (IC), або Літнє Сонцестояння.

Лев (Ланістери), знак, що знаходиться напроти — Південь. В астрології Південь, це МС (меридіан, найвища точка, на яку підіймається Сонце), символізує вершину кар’єри і Зимове Сонцестояння.

Тепер органічно виходить, що на Сході — Дракони (Таргарієни), знак Скорпіону, а на Заході — Баратеони (Олені), знак Тільця.

Згадаємо розшифровку прізвища Баратеон — прірва та підземне царство.Сонце влади Баратеонів закотилося, пішло у мандри підземним царством.

            Сонце Таргарієнів відродилося і мандрує на Схід.

Сонце влади Ланістерів в Зеніті, але це слабке Сонце Зимового Сонцестояння.  Праведне «літнє» Сонце Старків впало на саме дно, в «глибину неба». 

 

Всі міфологеми у Мартіна спрацьовують. Навіть відрубана голова Едварда Старка — символ. Літнє Сонцестояння ще називають Івановим днем ( Іоан-Хреститель), а він, як відомо, був обезглавлений. З цієї нагоди можна згадати і голову Брана з кельтської міфології. Асоціативний ланцюжок можна продовжувати безкінечно. Висновок проситься однозначний: справжнє фентезі ніяка не вигадка, це міф. А міфи не можна вигадувати, їх можна тільки переказувати іншими словами. І тільки таке «невигадане фентезі» спрацьовує, воно як магніт притягує читацьку увагу.

Змінюється все — мода, епохи, календарі, зірки, але незмінним лишається тільки одне: вічна містерія  Sol Invictus.  І людям чомусь конче необхідно повертатися до неї знову і знову. Може тому, що «істина не приходить у світ відкрито, а приходить тільки у символах і образах» ?