категорії: стаття

ЯК РЕСПУБЛІКА ЗМІНИЛА МОЄ ЖИТТЯ: феномен, який ідентифікує українців. ПРОЕКТ 2

теґи: республіка, проект

Проста й, можливо, банальна істина полягає в тому, що… час не стоїть на місці. До фестивалю Respublica-2014 залишилося якихось півтора місяці. А ми ж хочемо встигнути розповісти вам якомога більше історій про те, як фестиваль змінив життя тих людей, які були до нього так чи інакше причетні.

Отож, тримайте чергову порцію розповідей з проекту «ЯК «РЕСПУБЛІКА» ЗМІНИЛА МОЄ ЖИТТЯ: МРІЇ ЗБУВАЮТЬСЯ».

Марія. Луцьк, студентка.

Марія вперше побувала на «Республіці» у 2013-му. Дівчина каже, що до всього того дійства найкраще підходить одне-єдине слово – феномен.  Особливої атмосфери фесту додає й місто – вродливий Кам’янець-Подільський.

 - Гостро відчулося, як природа, споруди, нові люди заповнюють твій внутрішній простір. Кожен куточок міста дихає історією.

Досвід Республіки 2013 мені подарував зустріч із давніми знайомими, яких у рідному Луцьку зустрічаєш хіба випадково, незабутні зустрічі, волонтерський досвід, збагачення духу від споглядання просторів своєї країни, зміни ландшафтів та насолоду живої історії, яку творив кожен із присутніх під мурах Кам’янецької фортеці. Дійство нагадувало великий мурашник, у якому через вправну організацію усе здійснювалося злагоджено та професійно. Нервування та негаразди, якщо і були, то лишилися за кадром.

   За цей рік кожен із нас відчув, наскільки йому дорога Україна. Події, під час яких відроджувалася наша самосвідомість і національна ідея з кінця 2013 року, тривають дотепер. Мій же спокій, якщо зважити усе за цей час пережите, лишився там, на просторах між Ратушною площею та Замком.

   Утім, не все так погано у нашому домі. Україна живе. Живе Республіка. І попереду – ціле життя, аби довести собі та іншим, що нам є і буде чим пишатися. До зустрічі на Республіці 2014. 

Оля. Хмельницький, мама.

Оля на «Республіці» зустріла... кохання!

 - Думаю, що вплив фестивалю "Республіка" на моє життя – величезний! Ще 3 роки тому я просто працювала, вирішувала питання, хвилювалася, як музиканти доїхали до пункту призначення тощо. Півтора роки тому хвилювання моє стало іншим: як там мій чоловік?  Тепер думаю ще й про сина, якому майже 4 місяці.

   Це все відбулось в моєму житті завдяки "Республіці". У 2012 році 12 вересня на фестиваль приїхали художники. Один з них був моїм майбутнім чоловіком – Коробков Міша. Наступного року, на третьому фестивалі, ми були там у трьох.  Щоправда,  наш син був ще у животику. У 2014-м ми приїдемо всі разом. Зважаючи на все вище сказане, точно знаю що "Республіка"  змінила кардинально змінила моє життя.

 

Ігор. Одеса, художник.

Цьому митцю фестиваль "Республіка" допоміг краще пізнати "інший бік" країни та ідентифікувати власну українськість.

– Побывав на западной Украине и "Республике" в частности, взгляды кардинально поменялись на историю страны и на определенные вещи. Моя позиция стала более проукраинской. В Одессе это не сильно замечается, а у вас бунтарский дух и любовь к Родине сильнее развиты. Понял, что ментально мне ближе Запад чем Восток.             

 

Приїжджайте на «Республіку – 2014». Відкривайте нове місто та людей, надихайтеся мистецтвом та руйнуйте кордони у власних душах й головах. Словом, змінюйтеся на краще.

 

Приємна новина полягає у тому, що ви теж може стати частинкою історії Respublica. Якщо фестиваль вплинув на вас, ваших друзів й знайомих – напишіть, і ви неодмінно станете героєм наступної публікації. «Республіканські» історії надсилайте на електронну адресу press@respublicafest.com з приміткою «Республіка зміни на краще».

Яна Рамська