категорії: подорожі стаття

Восьме чудо України

теґи: коломийська «Писанка», музеї України

      Коломийська Писанка набула нового вигляду. Унікальний музей, що є найбільшим у світі кольоровим яйцем, - заввишки 13 і в діаметрі 10 метрів - пережив реконструкцію. Тепер «прикарпатське чудо» стало ще досконалішим. Вбудовані раніше три яруси вітражів закрили суцільною стіною. Це забезпечує надійніше збереження писанок, зменшуючи потік сонячного проміння всередину. Освітлення у казковому яйці-райці не погіршилось, а от ззовні воно стало ще яскравішим та привітнішим. Тому наполегливо раджу відвідати знаменитий музей, аналогів якому немає в світі.

     Перш ніж вирушити в дорогу, ознайомтесь із дивовижною історією цього чудо - місця. Колекція писанок у Коломийському музеї народного мистецтва Гуцульщини формувалася багато десятиліть і поступово виникла ідея створити окремий відділ - музей писанкового розпису. Головними завданнями музею мали стати : збирання, зберігання і популяризація творів народних майстрів, їх наукове опрацювання і донесення до наступних поколінь.

    Спочатку музей розміщувався у Коломийській церкві Благовіщення, пам'ятці архітектури XVI століття (побудована в 1587 році). Згодом церкву передали релігійній громаді, і на деякий час експозицію розмістили в тимчасово облаштованій будівлі по вулиці Шухевича. І лише з 2000 року музей почав функціонувати в новому приміщенні, відкриття якого відбулося 23 вересня, в той час, коли в Коломиї проходив X Міжнародний гуцульський фестиваль. Директор установи Ярослава Ткачук розповідає, що ідея надати музеєві форму вітражної писанки належить коломийському художнику Володимирові Блащуку. Спроектував споруду Івано-Франківський архітектор Ігор Шумін. А орнамент на ній - це вже справа рук коломийських художників Мирослава Ясінського та Василя Андрушка. Звели цю архітектурну новацію за рекордно короткий час - 90 днів. Будівельники працювали вдень і вночі , але недаремно. Гості та численні журналісти, які приїхали на свято, були вражені оригінальною архітектурою будови та її експонатами. Відтоді слава про диво-музей рознеслася далеко по світу. До цього пам'ятник українській писанці (завбільшки з триповерховий будинок) існував тільки в Канаді. А тут ще й безцінний музей, який тепер почав збагачуватись писанками та декоративними яйцями інших країн світу. На виставці в музеї представлено близько двох тисяч писанок, які постійно оновлюються. Повна колекція, якою володіє  музей, становить понад 12 000.

    Отже, заглянемо всередину. На першому поверсі ліворуч від входу - писанки з Центральної, Східної, Південної, Північної України і навіть з тих країв, які нині не належать Україні, але де раніше жили українці. Кожне яйце тут - справжній витвір мистецтва, яким можна милуватись годинами. В окремих великих вітринах розміщені й писанки українців діаспори. Французів, наприклад, навчає писанкарства дочка Гната Хоткевича Галина Хоткевич-Козакевич. Якось вона приїжджала на батьківщину і подарувала музею колекцію своїх писанок. В Канаді невтомно працює на цій ниві Юстина Нагорняк. Є тут і декоровані яйця з  США, Пакистану, Шрі-Ланки, Румунії, Швеції, Індії, Польщі. Усього представлено близько 20 країн світу. Серед найцікавіших творінь - розмальоване яйце страуса з Канади та дерев'яне, із золотим  візерунком з Єгипту. Привертає також увагу писанка з Китаю, виконана в техніці перегородчастої емалі. Ця експозиція підтверджує те, що звичай дарувати близьким людям розмальовані яйця властивий не лише українцям.

     Особливої духовної атмосфери цій залі надає неперевершена скульптура - Матір Божа, що тримає на руках малого Ісуса. Ця композиція коломийського художника Романа Захарчука, виконана з мармуру, символічно відображає зародження життя.

В центральному залі відвідувач ніби потрапляє в ту таємничу атмосферу, при якій народжується писанка. В напівсутінках бачить писанкові символи на стелі залу, їх зробили коломийські художники Мирослав Ясінській та Василь Андрушко. І мимоволі погляди притягують писанки Гуцульщини, Покуття та Буковини, які різняться технікою декорування.

- Є у нас писанки-драпанки, мальованки, крашанки, або галунки, - розповідають музейні працівники. - Ці писанки ніколи не варять, щоб не вбивати живу силу зародка, не їдять, а дарують або зберігають у домі як священний талісман.

    Дослідники налічують у розписах писанок понад сто різних елементів - крапочки, рисочки, завитки тут не випадкові. Малюнки мають певне значення і разом складають послання. Їх комбінація, вірять мешканці Прикарпаття, робить писанку магічною річчю. А «безконечна дорога» на ній захищає оселю від лихого ока. До речі, схожі елементи використали маляри музею, може, саме тому навколо цього яйця-символа панує особлива аура добра і злагоди, яку відчувають всі відвідувачі. А найбільше гостей, за словами Ярослави Юріївни, приїжджає із Польщі, Канади, США, Росії та Німеччини.

    Існує в музеї та постійно поповнюється колекція писанок з автографами відомих людей. Нині таких писанок близько 50. На них підписи Юрія Костенка, Івана Плюща, Володимира Литвина, Анатолія Кінаха. А Президент України Віктор  Ющенко навіть розписав одну із писанок власноручно. Останніми з відомих людей, які відвідали музей, були президент Грузії Михаїл Саакашвілі, а також посли іноземних держав, які приїжджали на Прикарпаття в рамках фестивалю «Різдво в Карпатах». Тепер ваша черга відвідати «восьме чудо» України.