категорії: подорожі стаття

Невідома Україна. Урочище Джангул

Степова оаза Західного Криму

теґи: Тарханкут, Крим, невідома україна, подорожі, туризм

ДжангулСправжня краса Криму починається тут, подалі від гранітних набережних, галасливих натовпів, брудних шосе і чорноморських флотів Російської Федерації. Це так просто і красиво – вітер, море і степ. І палаюче сонце, яке протягом літа лічені рази заходить за хмари. Неперевершений Західний Крим, Мекка дайверів, кайт- та вінд-серфінгістів, рибалок, підводних фотографів та кінооператорів і, на жаль, недолугих автолюбителів, що таборяться з наметами вздовж узбережжя, в буквальному сенсі засираючи простір в радіусі декількох кілометрів навколо себе.

Найзахідніша точка Криму – мис Тарханкут – буквально кишить цікавими місцями. Вирушаючи від села Караджа (совєтська назва Оленівка) вздовж узбережжя в будь-який бік, ви обов'язково Джангулнатрапляєте на щось цікаве: це або скельний масив Атлеш з кам'яними арками та підводними печерами, або піщана Караджинська бухта з солоними озерами й фантастичним багатокілометровим пляжем, або, власне, сам Тарханкутський маяк, що височіє на гострому, посіченому хвилями скелястому мисі.

Втім, найкрасивішою перлиною Тарханкуту є ландшафтний заказник Джангул (в окремих джерелах – Джангуль) – урочище, яке іноді напівжартома називають «наймолодшим гірським утворенням на планеті».

Потрапити на Джангул можна, якщо іти степом або берегом моря на північ від Караджі. Картина, яка відкривається перед очима подорожнього, вражає: посеред голого плаского степу зненацька виростає зелена оаза з буйною рослинністю і скелястими утвореннями дивної форми. Внизу – вузька смужка пляжу, встеленого білого кольору галькою і надзвичайно прозоре, як і скрізь на Тарханкуті, море.

Джангул утворився внаслідок знаменитого кримського (часто його ще називають Ялтинським) землетрусу 1927 року. Під час Джангулземлетрусу частина берегової лінії відкололася і сповзла у море, утворивши зсувний масив із скупченням скельних хаосів та великою кількістю химерних вапнякових фігур. Місцеві подейкують, що гуркіт зсуву було чутно за 100 (!) кілометрів від місця подій.Джангул

Джангул спускається до моря кількома оперезаними звивистими стежками, терасами. Відносна захищеність від палючого сонячного проміння, прохолодний вітер з моря та близьке залягання ґрунтових вод посприяли формуванню на цих терасах унікальних рослинних угруповань. Навіть в спекотні літні місяці Джангул дивує яскравою зеленню, що разюче контрастує з жовтизною спаленого степу.

На жаль, ще нещодавно такий дикий і первісний Джангул поступово цивілізується. Влітку тут повсюди стоять намети. Як наслідок, маємо купи сміття та розкидані по ландшафту продукти життєдіяльності. Час від часу різні екологічні організації влаштовують акції з прибирання території і пластико-фекальний цивілізаційний шар на деякий час (до наступного сезону) зникає.

Але тут ще немає будинків, баз відпочинку. Ще пасуться в степу отари овець і табуни коней. Ще вдається вкраяти шматок особистого простору, де можна нікого не соромитись, залишитись наодинці з природою і просто побути насамоті.