категорії: подорожі новина

Україна увійшла в трійку туристично привабливих країн

теґи: 2012, Lonely Planet, Україна, подорожі, рейтинг, туризм

Фото www.lonelyplanet.comНайавторитетніше споміж самостійних мандрівників усього світу видання – журнал «Lonely Planet» – помістив Україну на третє місце (після Уганди та Бірми) в рейтингу країн, що їх буде цікаво відвідати в 2012-му році.

«Коли ми знаємо про країну небагато, то заповнюємо пробіли усілякими кліше, – вважають в «Lonely Planet». Україна – найменш знайома європейська територія – має їх в достатку. Гадаєте, тут досі всюди шпигуни та контррозвідка? Нічого подібного, навіть у Одесі. Глибокий наліт комунізму на всьому, що ви бачите навколо? Достатнього одного погляду на старовинний Київ або дикий кримський берег щоб зрозуміти, що це не так. Дешеве пиво? Маєте рацію, воно тут дешевше за воду. Футбол? У світлі майбутнього чемпіонату Європи про це навіть смішно згадувати...»

Що ж, можна подякувати команді «Lonely Planet» за таку рекламу України, ось тільки чи мала б вона шанси потрапити до рейтингу, якби не Євро-2012? Не секрет, що більшості мандрівників начхати на футбол, а дешеве пиво і дешеві жінки є факторами, які приваблюють до України вельми специфічний контингент туристів. «Старовинний Київ» і «дикий кримський берег» – чудові характеристики, але чи знають іноземці, чого варта подорож ідеально рівними українськими дорогами або надшвидкими і надсучасними потягами «Укрзалізниці»? Усі ті жорсткі реалії, з якими стикаються самостійні мандрівники в Україні (незнання англійської серед службовців, хабарництво міліціонерів, жалюгідний стан громадського танспорту в більшості міст, мала кількість готелів бюджетного класу, відсутність лоукостів всередині країни тощо) навряд чи залишають у них бажання відвідати цю країну ще раз.

Загалом можна сказати, що третє місце України від «Lonely Planet» – здобуття всупереч, а не завдяки. Потрібно щось більше, аніж дешеве пиво, зрештою, Україна має неймовірний природний ресурс, безліч старовинностей і потенційних туристичних атракцій. Ми ж продовжуємо бути країною – центром секстуризму. У спробах розвінчати одні кліше (запізнілі років на двадцять), «Lonely Planet» вдало штампує нові, не менш огидні.