категорії: музика інтерв'ю

Yurko Koretniuk Project: "В андеґраунді комфортніше". Ексклюзивне інтерв'ю нашому порталу

FaDiez продовжує знайомити своїх читачів з самобутніми і неординарними українськими проектами.
Yurko Koretniuk Project – абсолютний D.I.Y. проект, який, тим не менше, видає саунд не гірше багатьох комерційних проектів.
Гурт, якому ще немає і року, вже зумів обзавестися своєю публікою і власним неповторним обличчям, вдало синтезуючи живий вокал, електронне аранжування та сценічний перфоменс.
Всі бажаючі могли в цьому переконатися 13 вересня, на сольному виступі гурту в DM101, після якого учасники з задоволенням відповіли на наші питання.


Представтеся, будь-ласка.

Юрко: Я – Юрко Коретнюк. Вокаліст, автор текстів та музики до проекту.

Юлія: Я – Юлія Сопкіна. DJ та аранжувальник проекту.

Юрко: Разом ми відомі, як Yurko Koretniuk Project або Yurkoko

Звідки така назва – Yurko Koretniuk Project?

Юрко: Ми до того довго перебували в пошуках потрібного найменування.

Юлія: Було багато, як попсових, так і не попсових назв.

Юрко: Здебільшого, це були назви з наших улюблених пісень. Колись ми вже майже зупинилися на назві An Eye. Та в грудні минулого року було Placebo Party, приурочене до дня народження Брайана Молко - його організовували наші знайомі. Ми там дебютували, а записали нас тоді, як Yurkoko. Взагалі я не дуже люблю це скорочення по відношенню до проекту, адже це, фактурно, мій особистий нікнейм. Слово, що застосовується до мене самого. А так, як нас двоє, то ми вирішили назватися Yurko Koretniuk Project.

Юлія: Насправді, Yurkoko вже сприймається, як особистий Юрин бренд – “жива персона, жива марка”. Тож не хотілося б підв’язуватися до нього з творчістю нашого проекту.

Розкажіть, як ви познайомилися? І що посунуло вас творити таку музику?

Юлія: Ми з Юрою знайомі вже давно – ще з часів школи. Спочатку ми просто гарно спілкувалися, потім зійшлися музичними смаками. А подальша купівля диво-MacBook’а нас посунуло на ідею творити таку музику.

Юрко: Насправді, ідея виникла трохи раніше. Поштовхом до нашої творчості стала українська noise-королева – DJ Zavoloka. Десь в тому самому проміжку часу я скачав свою першу програму і почав робити музику. Але це був скоріше експериментальний noise, який важко сприймався публікою, тому я цю справу полишив.

До якого жанру ви себе відносите?

Юлія: Ми граємо, здебільшого, indie-pop, з елементами noise та trash’у.

Юрко: Насправді, сучасного trash’у у нас немає, хоча зараз такий період в музиці, що без здорового гумору та trash’у – ніяк. Хоча цей trash не є тим дибілізмом, який зараз пополізують деякі осередки молодіжної культури. В принципі, наш trash є класичним. Він відображає те, що знаходиться в середині нас.

Скільки концертів у вашому послужному списку?

Юрко: Це лише наш другий виступ.

Непогано, як для другого виступу. А ви не пробували подавати заявки на якісь електронні фестивалі? От, нещодавно в Києві проходив Handmade Fest – не хотілося б спробувати себе на такому рівні?

Юрко: Хотілося б, але якщо подавати в Україні заявки на якісь фестивалі, то для нас це буде архіскладною задачею, так, як наша музика на 80% є неживою: спочатку ми записуємо одні семпли в одній програмі, другі – в другій, а потім вже в третій програмі все це зводимо. А грати щось фестивально-форматне нам буде важко – нам приємніше робити те, що ми робимо. Щоб нам ніхто не морочив мізки і не казав, що і як ми мусимо робити. Тому, поки нам комфортніше залишатися в андеґраунді.

Якоюсь творчістю, окрім даного проекту, займаєтеся?

Юлія: Я займаюся, здебільшого, pr’ом. Допомагаючи, таким чином, Юрі в усіх його багато численних проектах.

Юрко: Якщо брати до уваги музичні проекти, то, окрім Y.K.P., зараз є ідеї двох проектів, які, можливо, в майбутньому будуть реалізовані: перший проект буде більш спокійнішим і lounge’вішим, з елементами якогось джазу та жіночим харизматичним вокалом. Ще один – це живий post-rock проект з елементами brit-pop'у, де я буду виступати, як вокаліст. Окрім музики я займаюся ще літературною діяльністю та, потроху, режисурою і мрію відзняти кіно.

Наразі, в Інтернеті знаходиться багато ваших D.I.Y. EP та LP. Чи не виникало ідеї записати повноцінний альбом? Чи підписати спонсорський контракт з якимось лейблом?

Юрко: Хотілося б, але поки це – справа нереальна.

Юлія:
Спонсорів подібної музики у нас в країні дуже мало. А розсилати мільйони демо-дисків і чогось чекати я не вбачаю сенсу. Тим більше, що два виступи – це ще не той рівень, коли варто думати про комерцію.

Юрко: Та і взагалі – якщо співпрацювати з якимись великими лейбами, то треба буде підганяти свою музику під їхнє бачення і стандарти. А подібне обмеження творчості для нас дико і неприпустимо. Наприклад, змусять переписувати певні речі, а цього я взагалі терпіти не можу. Все, що твориться в даному проекті – твориться на єдиному подиху. Якщо виходить лажа, то вона такою і залишається до кінця.

І останнє питання до тебе, Юра, як до режисера: чи не було якихось ідей по зйомці відео ряду до вашої музики?

Юрко: Було б круто, якщо б хтось би захотів щось для цього зробити. Але сам я не стану цим займатися.


Послухати проект можна на його
MySpace.

Офіційний блог Юрка Коретнюка - http://yurkoko.org.ua/