Ювелірні метаморфози Майї Котельницької

теґи: Майя Котельницька, дизайнер, дорогоцінні метали та каміння, ювелірні вироби

 

КотельницькаМистецька виставка ювелірних прикрас – справжня рідкість. По перше, ювелір-художник – рідкісна професія, її мало де можна опанувати, до того ж майстри не найохочіше передають свої знання учням. По-друге, справа ця нелегка і вже точно не дешева. Метали, каміння коштують чимало, а щоб перетворити шмат металу на твір мистецтва потрібне ще й знаряддя праці – інструменти художника. Сережка чи перстеник – річ маленька, проте це не означає, що її можна зробити «на коліні». Мало того, мистецтво це ще й доволі травматичне, адже в хід ідуть метали, гострі предмети та вогонь. По-третє, ювелірне мистецтво – популярне серед клієнтів, рідше серед митців. А тим паче серед мисткинь…  В галереї  LvivArt триває виставка авторських прикрас від молодої майстрині Майї Котельницької під назвою Silver lace. В світі масового виробництва її прикраси ручної роботи набувають особливої цінності, тут кожний проект – матеріалізована частка душі дизайнера.

Майя зацікавилася виробництвом прикрас будучи на другому курсі Львівської національної Котельницькаакадемії мистецтв, де навчалась на кафедрі художнього металу.

«Усі мої однокурсники займаються ковальством, – розповіла Майя Котельницька. –  Я теж спробувала, але це дуже важко. Але я не покинула метал, а працюю з ним у трішки іншій формі – створюю прикраси».

Серед представлених робіт – і сережки, і кольє, і браслети… Сама ж дизайнер  зізнається, що її приваблюють масивні форми. На щастя ці вироби масивні лише ззовні, всередині ж пустотілі, а відтак легкі. Майя сміливо працює з складними ідеями, уважно стежить як виріб працює на тілі, а плавні лінії металу – наче прагнення вловити, підкреслити гармонійний рух лінії тіла людини. Вона експериментує з камінням й металами, активно залучає нестандартні матеріали – деревину, скло, фарфор, фрагменти антикварних речей. Мідні посріблені візерунки, нитки перлин, каміння, скло, пір’я дизайнерка об’єднує в тендітні конструкції, підпорядковуючи ювелірні метаморфози й алюзії модерну та вінтажу лаконічній фантазії сьогодення.

Котельницька – Мені подобається найбільш вишуканий й яскравий період в історії ювелірного мистецтва арт-нуво, а також сецесія, люблю роботи Альфонса Мухи, – каже Майя Котельницька. – Такий «стиль» досить консервативний і популярний у Львові, проте ювеліри до нього не часто звертаються.

 Зі слів Майї, робота над одним кольє займає день у день близько двох місяців часу і коштує таке щастя у середньому від двох тисяч гривень. Сережки трохи дешевше – від півтисячі за пару… Але ексклюзивність того вартує, адже авторка наголошує, що повторити ту саму річ майже не можливо. До речі, однією з клієнток майстрині є перша леді міста Катерина Кіт-Садва, яка торік на показах LvivFashionWeek, учасницею якого була Майя, придбала кілька елегантних виробів….  

 Тривалий час художниця працює із дорогоцінним камінням. З досвіду застерігає, каміння без сертифікату краще не купувати.

– У масштабних ювелірних магазинах продають вироби з підробним камінням, застерігає Майя Котельницька. – На око його не відрізнити від справжнього. Наприклад, натуральний олександрит коштує тисячі доларів за карат. У нас його продають за не дуже кусючими цінами. Одразу стає зрозуміло, що це не справжнє каміння, а лише його синтетична версія…