категорії: репортаж

Дворіччя «SUMNO.com» з Жаданом, Півнями та віршотанцями

Місько Барбара20 жовтня «Мистецький Арсенал» зустрічав гостей. На один вечір кам’яне приміщення колишнього заводу перетворилося на гостинну, хоча й холодну, концертну залу.

Детальний фотозвіт>>>

На 19.30 була обіцяна прес-конференція, хоча почалася вона трохи з запізненням. Богдан Логвиненко, головний редактор «SUMNO.com» пояснив журналістам, зокрема, суть епатажної заяви про «Другий день народження української культури»:
- Ми зібралися тут святкувати другий день народження сучасної української культури. Коли був перший день народження – ми не знаємо. Це буде перезавантаження сучасної культури на ваших очах.

О 20 відкрили вхід і для глядачів. Варто зазначити, що народ зібрався під Арсеналом задовго до початку – готовий до споживання сучукркульт-продукту. Всього було близько 1500 глядачів. Здається, такого не чекали ні глядачі, ні організатори. Вздовж зали були розвішені соняшники, як символ видання та різні подвійні предмети, біля сцени як предмет інтер’єру висіли дві гітари, на вході – дві проколоті ножами книги відомих авторів: Устінової та Донцової.

З непростих безсмертних представників богеми, в залі були помічені Юрій Покальчук, Світлана Поваляєва, Михайло Бриних з дружиною Вікторією Стах, Отар Довженко, Катріна Хаддад, Галина Тельнюк, ціла когорта поетів-двотисячників… На дійство прийшов і мистецтвознавець Олексій Титаренко.

Свято почалося о 20.30, як і обіцяв Логвиненко, з перезавантаження – театральної імпровізації-розповіді про появу сучасної української культури. За версією «SUMNO.com», перший день народження української культури був невідомо коли, можливо, навіть у часи перших наскельних малюнків, а другий ми святкуємо 20 жовтня 2007 року. Сучасна українська культура народжувалася на очах у глядачів – Богдан Логвиненко поєднав жіноче критичне (Ірина Славінська – ваша покірна слуга) та чоловіче творче (Срібний Риб – жж-френд та за сумісництвом чоловік Славінської) начала.

Сергій ЖаданУнаочнити результат злиття начал допоміг Сергій Жадан, прочитавши кілька віршів, що увійшли у його нову збірку «Марадона». Публіка так голосно зустрічала поета і так радо реагувала на кожен його вірш, що під кінець Жадан зазначив: «Відчуваю себе Алою Пугачьовою».

Після нього «SUMNO.com» вітали поети-двотисячники – вони представили «Радіо Live», експериментальне читання віршів у темряві. Подібний перформенс відбувся вже втретє, його «родзинкою» є можливість сприйняти поезію на глибшому рівні, «впасти» в текст. Під час цього дійства Дмитро Єрмолов на стелі влаштовував «відеоперфоменси». Одним з них була фотографія Леніна з непристойним написом позаду.

Незаявленим у програмі сюрпризом став виступ молодого гурту «Помилка резидента». Молодий гурт виконав лише одну пісню – але таку довгу, що деякі глядачі почали позіхати, здивовано запитуючи тих, хто стояв поруч, «А коли ж буде «Мертвий півень»?»

Мертвий ПівеньКоли молоді-перспективні зійшли зі сцени, нарешті піднялися «Мертві півні». Хлопці не обманули очікувань публіки, виконавши як випробувані часом хіти («And Everybody Fuks You» («100 баксів на місяць і всі тебе трахають»), «Without You» («Знову, курва, радіо»), «Old soldier is very drunk»), так і обіцяні нові пісні. Передостання пісня була виконана разом із Юрком Покальчуком, який за годину після фіналу повернувся до «Арсеналу». Там він на радощах геть забув про свій портфель. Для виконання останнього шедевру на сцену було запрошено Любка Футорського, співзасновника «Мертвого Півня», одного з його колишніх солістів. Він, разом із Міськом Барбарою виконав усім відомий гіт «Старенький харлєй».

Об 11:30 виступ «Півнів» скінчився після кількох погроз охоронців відрубити світло. А деякі учасники гурту ледь встигли на потяг до Львову за кілька хвилин до його відправлення.

Фото: Олег Романовський

Детальний фотозвіт>>>