Краєвський здивує читачів Львовом 1938-го

теґи: Марек Краєвський, Факт, література, новина

Відомий польський детективіст Марек Краєвський працює над черговим  романом під назвою «Голова Мінотавра», дія якого відбувається у Львові. На запрошення Львівської міської ради письменник прибув до столиці Галичини на десять днів,протягом яких вивчатиме місто «зсередини» та збиратиме детальну інформацію про довоєнний Львів. У мандрівках містом автора супроводжує львовознавець Ілько Лемко.

 

-    Проект, над яким працюю, у Польщі оповитий таємницею, - каже письменник Марек Краєвський. – Ніхто ще не знає, що мій герой детективу Ебергард Мок поїде до Львова... Коли я вперше потрапив сюди минулого року на Форум видавців, був у захваті від міста. Тоді ж вирішив, що дія наступної книжки розвиватиметься тут. Розпочинається історія традиційно у німецькому місті Бреслау (нині – Вроцлав) 1938 року. На вокзалі знаходять тіло убитої дівчини. Все вказує на те, що це іноземка, тож Мок вирішує дізнатися, які потяги прибували цього дня до Бреслау. Одним із таких виявляється потяг зі Львова. Відтак детектив їде у Галичину, де знайомиться з місцевим слідчим Едвардом Попєльським. Попєльський є комісаром поліції, мешкає на вул. Крашевського (нині – Крушельницької), з видом на сад Єзуїтів, а нині парк Костюшка та університет Яна Казимира тобто ЛНУ ім. І. Франка. Вдівець, який разом із кузинкою, красивою і розумною жінкою, виховує 17-річну доньку, яка постійно створює йому купу проблем. Відтак, Мок і Попєльський вистежують злочинця у темних закапелках Львова. Чи чекає на читача «хеппі-енд», зараз говорити не розсудливо. Про це можна буде дізнатися навесні 2009 року, коли книга вийде друком. Роман вже написаний. Залишилися тільки «люки» в епізодах, де детально описується Львів. Аби заповнити ці прогалини, я багато ходжу містом, шукаю, фотографую, питаю, а ввечері у готелі записую свої враження. Дія книги відбувається у злочинному світі, тому тут можна буде «почути» пісні львівських батярів. Хочу передати багатокультурність міста, адже тоді тут жили українці, поляки, євреї. З’являться у книзі й математики, адже довоєнний Львів славився математичною школою.


- Звідки у вас зацікавлення довоєнною історією Вроцлава?

- Мені зараз 42 роки. А почалося все, ще у школі, коли комуністична пропаганда в Польщі чітко наголошувала, що Вроцлав є питомо прапольським містом, і що німецька його історія є лише дрібним епізодом. Коли Вроцлав знову став польським містом, пропаганда підкреслювала, що це акт справедливості, який ми повинні завдячувати Радянському союзу.  Натомість я, чуючи у школі, що Вроцлав є польським, на кожному кроці знаходив сліди німецького Вроцлава. Відтак, я жив у пізнавальному хаосі. Одне говорила пропаганда, зовсім інше показувала мені реальність. Тож я почав досліджувати історію Вроцлава, бо люблю його. А якщо ми когось любимо, ми цікавимося його минулим…


Коли роман потрапить до рук українського читача невідомо. За словами автора, вже є кілька пропозицій від видавництв щодо друку книги.


Перший переклад українською мовою одного із серії романів про детектива Ебергарда Мока «Кінець світу в Бреслау», що вийшов у видавництві Факт, Марек Краєвський презентував у 2007 році на Форумі видавців у Львові. Тоді ж міський голова Львова Андрій Садовий під час зустрічі з іноземними письменниками запропонував митцям написати твір про Львів. Марек Краєвський миттєво погодився на пропозицію. І як запевнив письменник, у наступних його книжках Львів теж стане місцем події...