Яна презентувала нову книжку «Н2О» на Non-fiction у Москві

теґи: Non-fiction, Н2О, Нора-друк, Яна Дубинянська

Минулого тижня в Москві відбувся Десятий ярмарок інтелектуальної літератури Non-fiction. У цьому заході, як і багатьох інших мистецько-літературних зібраннях Росії, взяла участь  відома українська  письменниця-фантастка Яна Дубиняннська. Нагадуємо, що нинішнього року вона вже здобула другу премію  в «Руской премии» за роман «Гаугразский пленник».  Цього ж разу містична Яна представляла на теренах Росії свій новий роман «Н2О», який вийшов у московському видавництві «ПрозаиК».

 

- Мої нові російські видавці були дуже вражені, що поки книжка готувалася до видання, світова криза, про яку йдеться у романі, сталася насправді, - пояснює письменниця. - Мабуть, тому на великому плакаті, що висів на виставці, «Н2О» названо «романом-передбаченням». Взагалі, якщо раніше мене знали в Росії як фантаста, то тепер видавці налаштовані просувати книжку як серйозну мейнстрімну літературу.

Втім, відомий російський письменник і журналіст Дмитро Биков, який разом зі мною роводив презентацію на стенді, аж ніяк не був налаштований серйозно. «Купуйте роман української письменниці Яни Дубинянської «Н2О»! - кричав він у мікрофон. - Вся правда про помаранчеву революцію у романі «Н2О»! Він уже заборонений в Україні і ось-ось буде заборонений у Росії! Автор просить політичного притулку!» Я намагалася протестувати, на фото це добре видно.

До речі, видавці кажуть, що нині у Росії існує велика зацікавленість українською літературою. Незважаючи на те, що я пишу російською, вони збираються позиціонувати мене саме як українську письменницю. Вже підписані договори на видання нового роману «Глобальне потепління» та роману «Листи до полковника», який українською вийшов торік у видавництві «Нора-Друк».

 

 

Із видавничої анотації дізнаємось, що роман «H2O» можно було б назвати фантастичним, якби не безліч легковпізнаваних прикмет сучасного суспільства - світового, російського, українського. Такими видавництво вважає, зокрема, чергову хвилю фінансової кризи, «кольорові» революції,  вільне тлумачення кожним прав людини і вражаючу людську відокремленість.