«Сарабанда банди Сари» перемогла «Добло і зло»

теґи: Ірена Карпа, Галина Вдовиченко, Добло і зло, Кореспондент, Лариса Денисенко, Найкраща книжка року, ПІВ’ЯБЛУКА, Сарабанда банди Сари

переможці: Сергій Руденко, Ірена Карпа, Віктор Савченко, Лариса Денисенко, Сергій Мирний«Сарабанда банди Сари» Лариси Денисенко, дебютний роман «Пів’яблука» заступника головного редактора газети «Високий Замок» Галини Вдовиченко та дитячі смішні історії «Добло і зло» Ірени Карпи увійшли до трійки найкращих, за підсумками конкурсу журналу «Кореспондент» «Найкраща книжка року-2009».

У рамках щорічного книгозмагання читачі журналу шляхом голосування на сайті визначили топову десятку найкращих українських книг 2008 року в номінаціях «Белетристика» і «Документалістика». У списку претендентів на звання найкращої белетристики були також нашумілий роман Люко Дашвар «Молоко з кров’ю», «Москалиця» Марії Матіос, «Шахмати для дебілів» Михайла Бриниха, «Дві хвилини правди» Ірен Роздобудько... А у документалістиці конкурували Дмитро Табачник і його «Утиный суп по-украински», львівський історик Ярослав Грицак («Життя, смерть та інші неприємності»), донька Ліни Костенко Оксана Пахльовська (Ave, Europe!..).

Трійку фіналістів обирало журі. До когорти високоповажних суддів увійшли, зокрема, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук, поет і культуролог Лесь Герасимчук, президент Форуму видавців Олександра Коваль, президент Асоціації українських письменників Тарас Федюк. Обирали переможців на тривалих і бурхливих дебатах. Відтак у номінації «Белетристика» першою стала письменниця, телеведуча і юрист Лариса Денисенко із веселою історією про порозуміння «Сарабанда банди Сари».

Лариса Денисенко– Перемагати завжди приємно, особливо, коли постійно сумніваєшся – твоїм є це заняття чи ні, – ділилася враженнями  Лариса Денисенко. – Можливо, треба закинути це і зайнятися геть іншим? Такі думки час від часу до мене приходять. Мені потрібна відповідь, і цю відповідь дає життя. У тому числі завдяки читацькій увазі та перемогам у конкурсах. У мене немає чіткої відповіді на питання, чим книжка догодила читачам. Якщо аналізувати листи, що надходять на мій сайт з приводу цієї книги, людям не хочеться бути самотніми, вони хочуть єднатися, любити, довіряти та розуміти. Разом сміятися, жартувати та відпочивати. У кожного – своя родинна історія, своя банда, своя Сара. Можливо, ця книжка просто дозволяє трохи інакше подивитися на родичів, самотність, кохання... Що ж до нагороди, то гроші підуть на життя-буття: нові книжки, враження, концерти, можливо – відпочинок...

Автори-переможці у кожній з номінацій отримають грошові нагороди від «Кореспондента»: перше місце – 5000 гривень, друге – 3200 гривень і третє – 1500 гривень. Додатковим грошовим призом у розмірі: перша премія – 1200 доларів, друга – 800 доларів, третя – 500 доларів, відзначить найкращих письменників Євген Черняк, власник відомої торгової марки.

Черговою перемогою обернувся конкурс і для заступника головного редактора «Високого Замку» Галини Вдовиченко. Торік її роман «Пів’яблука» завоював спеціальну відзнаку «Вибір видавців» від «Коронації слова», а нещодавно вже другий роман журналістки і письменниці з робочою назвою «Замок Гербуртів» заслужив головну «корону» конкурсу-2009. І неправда, що перший млинець – глевкий, адже відлуння дебютної перемоги не вщухає – «Пів’яблука», який у рецензіях охарактеризовують як аналог американського бестселера «Секс і місто», продовжує підкоряти читацьку аудиторію!

Івано-Франківськ, 25.06.09, Книгарня Є– Знову «обізвали» «Секс і містом»! – сміється Галина Вдовиченко. – Ще раз це почую – напишу справжнє українське «Секс і місто». А якщо серйозно – мене тішить, що «Пів’яблука» потрапило у трійку книжок-лідерів року. Роман і справді вже має багато прихильників і, як мене запевняють читачі, піднімає настрій, зміцнює опірність до негараздів та спонукає до дій. А що ще мені як автору треба? Щоб книжку полюбив читач.

Третє місце серед кращих у художній літературі дісталося епатажній Ірені Карпі та її дитячим спогадам, що уклалися в книжку «Добло і зло». Добрі гумористичні оповіданнячка, іноді іронічні, не без сарказму, а подекуди й ненормативної лексики, та все ж по-дорослому дитячі (чи то навпаки), не могли не зачепити членів журі.

На противагу белетристиці, де пригод на перші три місця напридумували жінки, у документалістиці результати переможної трійки показали, що дослідження і копирсання у фактах – справа абсолютно чоловіча. Перше місце в номінації «Документалістика» віддали науково-популярному дослідженню про роль масонів у розвитку України – книзі одеського історика Валерія Савченка «Україна масонська». Другу сходинку посіла книга «Жива сила» колишнього командира взводу радіаційних розвідників Сергія Мирного – про комічні і драматичні пригоди і зони навколо чорнобильського реактора, одразу після вибуху 1986 року. На третій позиції опинилося політичне некомерційне дослідження «Уряд Юлії Тимошенко» журналіста Сергія Руденка.