категорії: візуалка новина

«Ч/Б.5х5» – новий формат виставкової площі

теґи: 5х5, Гайдай Ігор, Львів, кнайпа, фотогалерея, фотохудожник

 

чбЯк запевняє митець Влодко Кауфман, ще з радянських часів будинок на розі вулиць Братів Рогатинців та площі Коліївщини знав кожен поважаючий себе пияк. «Тут була крапка, де в будь-який час дня і ночі можна було купити горілку,» – розповідав художник. Тепер тут теж пригощають, проте не цілодобово, а з 9 до 23 години, і не лише чаркою, чаєм-кавою, а й доброю фотографією. За вищевказаною адресою розташувалася кав’ярня-галерея-фотоклуб «Ч/Б.5х5», яка є спільним проектом МО «Дзиґа» та об’єднання «Унія».

Галерея має на меті стати осередком як для майстрів фотосправи, так і для починаючих фотографів. А що до формату експозиції, то він закладений у назві проекту.

– Виставки формуватимуться у мікроформаті «п’ять плюс п’ять», тобто п’ять екстер’єрних робіт, які розташовуватимуться на фасаді приміщення, і п’ять інтер’єрних, – розповів Влодко Кауфман. – Сприйняття фотографії відрізняється фізично й емпірично. Тобто коли дивишся на фотографію ззовні, звертаючи увагу на простір і технологію, а потім переходиш у камерне середовище, радикально міняється враження від побаченого. Сенс і глибина художника полягає у тому, що він є цінним як в камерному просторі, так і в космосі. Іноді продовження експозиції розміщатимемо у стінах «Квартири 35». Також інші роботи митця, виставку якого презентуватимемо, можна буде оглянути у галереї, наприклад, у режимі слайд-шоу...

 За словами куратора галереї Кості Смолянінова «Ч/Б.5х5» – це зона вільного чбспілкування для фотографів, а також постійно діючі арт-проекти видатних авторів України і закордону. Тут виставлятимуться автори, що працюють у напрямку актуального мистецтва, що базується на фотографічних методах – від світлин до колажів та медіа.  Також у стінах галереї-фотоклубу формуватиметься бібліотека усіляких підручників, довідників і альбомів фотосправи.

У фотоклубі передбачене членство, як індивідуальне так і групове, – розповідав Костя Смолянінов. – Щосереди у галереї-кав’ярні відбуватимуться засідання клубу. Також тут проводитимуться відео-презентації і обговорення портфоліо молодих фотографів, проведення фотоконкурсів, майстер-класи провідних фотомитців, лекції на актуальні теми сучасної світової фотографії…

У день відкриття на вступ до клубу подало заявки понад 30 фотографів. А першими офіційними членами клубу, яким вручили посвідчення номер 1 та 2, стали Ігор Гайдай та  Олександр Ляпін. Саме десяток світлин знаного фотомитця не лише в Україні, а й далеко за її межами Ігоря Гайдая і став першою експозицією галереї форматом «Ч/Б.5х5». чб

Його проект «Українці. Початок третього тисячоліття» – це 127 портретів людей відомих ( гурт «Грін Грей», Ніна Матвієнко, Дмитро Корчинський) та простих. Серед десяти світлин, які фотохудожник суб’єктивно обрав для виставки, є портрети братів Кличків та звичайних селян, які дуже імпонують автору як персонажі. 

Цей проект експонується в Україні вдруге, – розповів Ігор Гайдай. – Спершу у 2003 році відбулася презентація фотоальбому та виставки, після чого вона мандрувала Європою… Цикл «Українці» я робив для українців і про українців. Це портрети людей, які мені зустрілися у житті, таке собі мистецьке дослідження… Знімати невідомих осіб –цікавіше, бо цього майже ніхто не робить. Вони більш невимушені і відверті в кадрі, не так піклуються, як вони виглядають… Проект є студійним, але студія робилася на вулицях, в селах, монастирях.. За суттю – документальний, бо люди зображені такими, якими вони є.

 

 

 

Перші два фото – Маркіяна Лисейка.