категорії: музика новина

Чіо Чіо Сан від гурту Воплі Відоплясова (відео)

теґи: вв, Воплі Відоплясова, Чіо Чіо сан, кліп

ВВ

Днями у гурту «ВВ» з'явився новий кліп. Відео зняли в традиційному японському стилі, намагаючись якомога чіткіше відобразити елементи японської культури. У кліпі музиканти гурту «ВВ» з’являться в образах японських самураїв. Зрежисирував «Чіо-Чіо-Сан» лідер гурту. Назва пісні «Чіо-Чіо-Сан» – з японської метелик. В японській культурі метелик – це куртизанка. «А знаєте, чому метелик?, – запитав лідер гурту під час презентації, – тому що в Японії поважні пані бант, тобто метелика, носять позаду, а гейші – попереду». 

Перші рядки цієї пісні, були написані керманичем ВеВе під величезним враженням від японської класичної поезії ще в далекому 1989 році. А завершення твору у звуковому варіанті відбулось два роки тому. Тоді вевешники захопилися традиційним японським театром кабукі, який являє собою синтез співу, музики, танцю і драми. У кабукіу виконавці використовують складний грим і костюми з потужним символічним навантаженням. Для досвідченого режисера Олега Скрипки (на рахунку якого кілька власних кліпів з кіношним сценарієм й оригінальними ідеями, до речі, кліп «Катерина» отримав нагороду від фестивалю «Молодість» в 2007 р.) пісня «Чіо Чіо Сан» стала ще одним чудовим матеріалом для втілення своїх романтичних мистецьких мрій.

У кліпі музиканти ВВ з’явилися в несподіваних образах. А кліп був відзнятий насправді аж 2007 року. «Ми захопились традиційним яонським театром Кабукі, який є синтезом співу, музики, танцю й драми, – каже Олег Скрипка. – У кабукі виконавці використовують складний грим і костюми з потужним символічним навантаженням». Чому «вевешники» презентували відеороботу саме зараз, Олег пояснив так: «Ми монтували кліп та чекали доцільного моменту, аби його презентувати. І ось зараз, коли криза, карантин, президенстська кампанія хочеться чогось традиційного і вічного. Ми співаємо про любов».