категорії: кіно новина

«Росію 88» засудять у січні як екстремістську

теґи: Павєл Бардін, Росія, Росія 88, антифашизм, нацизм, скінхеди, сучасне російське кіно88

 

Росія 88Самарський обласний суд Росії розгляне позов проти художнього фільму про життя скінхедів у Росії «Росія 88» 14-го січня. Позивач вимагає конфіскувати з обігу всі копії фільму. Підставою стала експертиза, яку проводив Самарський держуніверситет, а ініціатива йшла від Управління ФСБ у Самарській області.

Режисер фільму Павло Бардін говорить, що його фільм антифашистський. На думку Бардіна, забороняти мистецькі твори можна тільки в тому випадку, якщо вони дійсно шкідливі, але «Росія-88» до таких не належить. Бардін також відзначив, що в міру можливості планує бути присутнім на судових засіданнях. 

Росія 88«У фільмі занадто багато правди, яку так не люблять правоохоронні органи» – вважає журналіст Ірина Ясина. Вона здивована, що фільм не заборонили раніше. Втім, Ірина Ясина сподівається, що «розум візьме гору», і фільм не опиниться під забороною.

У свою чергу, член Громадської палати, президент Фонду Голокост Алла Гербер впевнена, що фільм треба не забороняти, а пропагувати. Гербер вважає фільм «дуже розумним і точним».

Росія 88Стрічка «Росія-88» не вперше опиняється в центрі скандалу: зокрема, показ був скасований у Москві в рамках фестивалю «Кінотеатр.Док». На фестивалі кінодебютів в Ханти-Мансійську фільм отримав спецприз, за неофіційними даними, журі збиралося дати картині головну нагороду, але з якихось причин змінило свою думку. В Україні фільм показували на кінофестивалі «Молодість».