Брати Капранови написали роман про український бізнес та гламур

теґи: брати Капранови, Щоденник моєї секретарки

Брати КапрановиСвоїм новим творінням «Щоденник моєї секретарки» письменники «кидають виклик Фредеріку Бегбеде, зокрема його роману «99 франків», та Лорен Вейсбергер і її популярній книзі «Диявол носить Прада», – кажуть у прес-службі видавництва «Зелений пес».

«Усе почалося з особистого щоденника, який вела у робочому журналі секретарка офісу братів Капранових, – йдеться у анотації новинки. – «Віталій Віталійович сьогодні пригостив мене яблуком. Я не взяла. Я вважаю, що наші стосунки іще не дійшли такого ступеню, коли можна взяти у нього яблуко» – саме цей запис спровокував ідею написання роману, і саме з нього починається текст. Ніхто не повірить у те, що в наш час існують дівчата, які вважають, що для того, аби взяти яблуко у чоловіка, треба дійти певного рівня стосунків. Але вони є. Ніхто не повірить і в те, що до офісу може прийти людина з валізою, у якій двісті тисяч доларів, і залишити її біля порогу. Але це відбулося насправді...»

«Це спроба подивитися очима нормальної людини на життя українського істеблішменту. Є люди, які вважають, що вони визначають долю країни, і зазвичай вони не публічні, бо реальні гроші люблять тишу, реальний бізнес робиться у кулуарах, а реальні рішення так і не потрапляють на шпальти газет. Але у цих людей є дружини, коханки, утриманки, дочки. Саме вони виблискують на гламурних вечірках, ведуть шоу на телеканалах, стають героїнями таблоїдів та глянцевих журналів. Український істеблішмент, з одного боку, прихований від людей, а з іншого – нав’язливо лізе в очі. Саме тому ми знаємо про нього лише те, що він хоче, щоб ми знали», – кажуть про роман його автори.

Головний герой, типовий київський бізнесмен, що має дружину, коханку, багато справ та секретарку в офісі, одного разу потрапляє у халепу: американський громадянин приносить йому хабара у розмірі 200 тисяч доларів і залишає на порозі. А халепа полягає в тому, що на перший погляд нічого не заважає взяти ці гроші, хіба чуйка і досвід реального бізнес-життя з його кидками та провокаціями. І секретарка, яка веде щоденник у журналі передачі справ. І знайомий геренал СБУ, і політичні хмари, що згущаються...

«Колись роман француза Фредеріка Бегбеде «99 франків» зчинив неабиякий галас через те, що в ньому автор показав реальні механізми та підкилимні стратегії рекламного бізнесу. Так само вразили читачів відвертості американки Лорен Вейсбергер, яка у книзі «Диявол носить Прада» викрила реалії світу моди, глянцю та гламуру. «Щоденник моєї секретарки» певним чином кидає виклик цим авторам, бо завдяки тому, що український істеблішмент є ще незрілим і не вміє, як слід, берегти таємниці, наш герой зазирає у всі темні кутки бізнесу, піару, реклами, політтехнологій, а тажож гламуру, телебачення, зірок, глянцю... Відтак він розривається між коханням та звичкою, між бізнесом та переконаннями, між совістю та грішми. Втім, як і більшість українців у наш час...»

Усі події, описані в романі, – справжні, герої ж – вигадані. Роман не схожий на попередні твори братів. Капранови працювали над ним два роки. Читачі зможуть ознайомитися з книжкою під час Форуму видавців у Львові.