категорії: театр новина

«Нова драма» на «Драбині»

теґи: Royal Court, Драбина, Львів, драма, нова драматургія, театр

ДрамаПопри усі неоптимістичні прогнози, мовляв, Міжнародний театральний фестиваль «Драбина», який ось уже кілька років щоосені  збирав аншлаги глядачів та театралів з різних куточків світу, цього річ не відбудеться, спростували. Вже у грудні «Драбина» отримає своє продовження, щоправда у зміненому форматі.

 - Шість років ми проводили фестиваль, ціллю якого була демонстрація вистав з різних країн, – пояснює організатор «Драбини» Оксана Дудко. -  Театри виступали, поверталися додому, а у Львові не залишалося нічого. Тому цього року «Драбина» спрямована на формування середовища у Львові, на кооперацію між львівськими театрами, режисерами і акторами, незалежно від того, професійні вони чи аматорські.

Отже, з 4 по 10 грудня, Міжнародний театральний фестиваль «Драбина» та Британська Рада в Україні представляють проект «Нова драма з театром Royal Court». Відтак фестиваль перетвориться на місце проведення тижневої мистецької резиденції для молодих драматургів з України та Грузії. Замість традиційних вистав на сцені Театру ім. Л. Курбаса львів’янам покажуть театрально-драматургічні експерименти молодих режисерів і театрів, а також запросять на відкриті зустрічі із представниками Royal Court: драматургом Ейпріл де Енджеліс, режисером Рамін Грей та директоркою міжнародної програми театру Еліз Доджсон у книгарні «Є».

Ідея познайомити театральну Україну та Грузію теж виникла не випадково. Торік за підсумками відкритого конкурсу міжнародної програми Британської Ради команда Royal Court відібрала 7 молодих українських та 7 грузинських драматургів, які впродовж двох років працюватимуть над новими п’єсами разом із досвідченими британськими театральними діячами та режисерами. Зараз серед українців, які беруть участь у проекті, – Павло Ар’є, Євген Марковський, Марина Соколян, Міріам Агамян, Оксана Савченко та Віра Маковій.

– Цьогоріч головна увага фестивалю буде зосереджена навколо театрального і драматургічного пошуку, – розповіла Оксана Дудко. – До нас приїздить Royal Court  – один із найвідоміших експериментальних майданчиків Європи,  на сцені якого  дебютували Марк Равенхілл, Сара Кейн, Мартін Макдонах, творчість яких значною мірою сформувала обличчя сучасного європейського театру. І цей візит – без перебільшення подія для Львова і для України. Цьогорічний фестиваль не буде настільки видовищним, як попередні, адже він зорієнтований, перш за все, на роботу. Це – можливість для кожного познайомитися з відомими особистостями у сфері театру, почути  найсвіжіші тексти п'єс, поспілкуватися з авторами і, звісно, подивитися цікаві театральні експерименти. Усі п'єси будуть прем'єрами для Львова, а деякі навіть вперше прозвучать в Україні.

ПРОГРАМА: 

 

Неділя, 4 грудня 2011 року

19.00  Відкриття. Зустріч із представниками лондонського театру Royal Court: драматургом Ейпріл де Енджеліс, режисером Раміном Греєм, директором міжнародної програми Еліз Доджсон. Книгарня «Є» (просп. Свободи, 7)

Понеділок, 5 грудня 2011 року

19.00 Експериментальне сценічне читання п’єси грузинського драматурга Лаші Буґадзе «Політична п’єса» (реж. Євген Худзик). Академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3)

Вівторок, 6 грудня 2011 року

19.00 Читання п’єси Міріам Агамян «Живий чи мертвий». Читає театр «Різні люди» (Львів). Музей ідей (вул. Валова, 18а)

Середа, 7 грудня 2011 року

19.00 Позакласна розвага: Відео-вербатім Сашка Брами «New York – My Dream» та «концерт на живо« героя відео Freddy Marx Street. Музей ідей (вул. Валова, 18а)

П’ятниця, 9 грудня 2011 року

19.30 Творча розмова з грузинськими та українськими драматургами – учасниками проекту «Нова драма з театром Royal Court» (Лондон). Академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3)

Субота, 10 грудня 2011 року

18.00 Читання п’єси Павла Ар’є «Людина у підвішеному стані» (реж. Тамара Квес). Музей ідей (вул. Валова, 18а)

20.00 Закриття: Драм’вечірка. Музей ідей (вул. Валова, 18а), вхід за запрошеннями

Неділя, 11 грудня 2011 року

16.00 Afterparty: презентація п’єси-переможця (ІІІ місце) конкурсу п’єс «Драма.UA» «Катрін у пастці» Марії Вакули. Представляє театр «Різні люди» (Львів). Каварня «Кабінет» (вул. Винниченка, 12)

Вхід на всі акції бажаний, вільний та безкоштовний.