«Ворошиловград» в картинках

теґи: Ворошиловград, Сергій Жадан, комікс

Ворошиловград

«Ворошиловград» Сергія Жадана вийшов у версії «для лінивих»: мало тексту, багато малюнків… Однойменний комікс за популярним романом українського письменника створили поляки Мартін Сурма (малюнок) та Артур Вабік (сценарій) у рамках проекту обміну менеджерів культури з України та ЄС «Тандем». 

Попри те, що сценаристам довелось зробити з понад трьох сотень сторінок сценарій у понад десять разів коротший – суть роману добре  збережено. Події відбуваються на окраїні Східної України у колишньому Ворошиловграді, де за словами Мартіна і Артура «пострадянська реальність переплітається з російським фольклором».  До слова, до часу створення «мальованого Ворошиловграда»  жоден з хлопців не був у місцях, де розвивається сюжет. Перші малюнки коміксу – це зупинка, яку насправді 

Ворошиловград

Мартін змальовував з зупинки автобусу № 15 у Любліні. Втім згодом, коли творці приїхали у Луганськ, кажуть, відчули, що приїхали у власний комікс. Ба більше, навіть знайшли дуже схожу локацію до тієї у Любліні. 

До речі, Артур Вабік при написанні сценарію, користувався робочою версіє польського перекладу «Ворошиловграду», який вийде друком наступного року. За його словами, адаптація тексту для коміксу була не з легких, але й так йому вдалося вмістити на 30 аркушах те, що інші вміщають на 60-ти. Своєю чергою, рисувальник Мартин Сурма досконало зреалізував сценарій у малюнках розмістивши 10-16 кадрів на аркуші, а також додавши фрази автора «з-за кадру».

Ворошиловград

Комікс, який, вийшов двома мовами: українською та польською,  та тиражем тисяча примірників кожною мовою, уже презентували у Луганську на фестивалі «Артдром», у Любліні на «Ночі Культури», у Кишиневі а «Європейському вікенді», а також у Варшаві, Києві, Берліні… На черзі – Москва і Львів. Втім хоч у Львові його офіційно ще не представили книголюбам, справжні шанувальники Жадана вже зачитали комікс до дір. Та й самому Сергієві схоже комікс припав до душі.  Звісно, ж не обійшлося і без критики, мовляв комікс надто розцяцькований і елегантний, що трохи протирічить настроям, що описуються в книжці.

Ініціатором створення коміксу виступило ГО «Форум видавців» (Львів).  Ідея ж проекту полягала в тому, аби популяризувати комікс як жанр, а за допомогою фестивалю «Артдром» перетворити Луганськ з індустріального міста на арт-об’єкт.