У Чернігові названо лауреатів премії імені Коцюбинського

теґи: Коцюбинський, класика, літературні конкурси

Чернігів.М.КоцюбинськийПогідний осінній день 17-го вересня в Чернігові був ще й просвітлений спогадами про видатного українського письменника, класика ХІХ-ХХ ст. Михайла Коцюбинського, і ніби намагнічений його творчою енергією. 

    Уранці, з нагоди 148-ї річниці від дня народження, на загадково-величній Болдиній горі, біля могили самобутнього творця, прозові книги якого чуттєво інкрустовані й потоками поетичного натхнення, зібралися представники місцевої влади, літератори, митці, журналісти, школярі, представники інтелігенції, інші шанувальники творчості великого земляка. Відбулося покладання квітів, артисти прочитали  уривки його уславленої лірично-психологічної новели INTERMEZZO, прозвучали народні пісні.

   Потім у мальовничому саду Чернігівського  літературно-меморіального музею-заповідника розпочалось нагородження лауреатів обласної літературно-мистецької премії  імені Михайла Коцюбинського.

   Згідно з положенням про премію, нею нагороджуються високохудожні літературні мистецькі й наукові досягнення, пов’язані з Чернігівщиною.

Згадувалось, що на розгляд комісії премії  цього року був поданий творчий доробок  кандидатів з 11 областей України.

   На початку дійства із словом привітання виступив директор музею, нащадок роду незабутнього класика, Ігор Коцюбинський.

    Заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко, разом керівником головного управління культури і туризму Сергієм Мойсієнком,  вручив кожному лауреату диплом, пам’ятну медаль і грошову премію (п’ять тисяч  гривень).

    Лауреатом премії в номінації «Поезія» відзначено поета, перекладача Станіслава Шевченка за книги «Під сузір’ям Пасіки» і «Дім для душі»; у номінації «Проза» –   Олену Сердюк за книгу «Грішниця».  

    Також відзначено лауреатів у номінаціях «Народознавство», «Театрально-музичне мистецтво», «Декоративне та образотворче мистецтво».

     Після вручення нагород, артисти обласного молодіжного театру майстерно виконали уривки творів цьогорічних лауреатів, гармонією струнного звучання завершила дійство капела бандуристів імені Остапа Вересая. 

УЛГ