категорії: музика блоґ-запис

Формула Федора Лисенка: Голова — атмосфера — обмеження

теґи: Fedor Lyse, Білорусь, Гітара, Федор Лисенко, акустична музика, гітаристи, конкурси, музика

Fedor Lyse

Майстерність гри на гітарі Федора Лисенка не просто вражає, а неймовірно захоплює. І хай він грає низку тих популярних мелодій, котрі часто чуєш, вони звучать зовсім по-іншому — повніше, насиченіше. Дуже цікаво спостерігати. як його руки легко, пурхаючи мов метелики, перебираються з деки на гриф  ..ось пальці обох рук уже невловимо бігають по грифу ..ось права повертається на деку і злегка пристукує в такт мелодії ..і ще, і ще, і просто неможливо відвести погляду від музиканта, котрий професійно-препрофесійно виконує свою улюблену творчу роботу. 

Розкажи, Ти не з України часом, що маєш прізвище на "-ко"? І як Тобі вдалося так приборкати гітару?

— Мій пра-пра-прадід мав українське коріння. А я вже зараз можна сказати з Мінська, бо живу і працюю тут майже вісім років. Народився-виріс у містечку Бобруйськ Гомельської області. Ще в дитинстві брат показав мені зо п'ять "блатних акордів", якими я грав усі потрібні нам на той час пісні. І гордився собою, і гадав що вмію грати... З часом мені стало цього мало, я подався у музичну школу. Якимось чудом мене взяли у чотирнадцять років (адже в такому віці музичну зазвичай вже закінчують). Тож я дуже вдячний своїм викладачам, бо хоч був не найуспішнішим по, наприклад сольфеджіо, знань у музичному плані отримав дуже багато.

І з невідмінними знаннями із Бобруйської дитячої музичної школи Ти подався підкорювати Мінськ...

— Ну, насправді велику фору мені дала перемога у конкурсі Сєргєя Ждановіча. А знань, до речі, якраз вистачило щоб добре почуватися, навчаючись у Мінському державному музичному училищї ім. М.І.Глінки. Загалом, переїзд із маленького містечка, у столицю, це ще й велике розчарування — там ти один такий весь талановитий, а тут таких як мінімум двадцять, — сміється.

Ти зараз, можна сказати "розкладений" на дуже багато видів діяльності: сольно граєш акустику в кафе, даєш концерти з гуртом "Чувство полета", у котрому бас-гітаристуєш, приватно викладаєш гітару, фотографуєш дівчат на плівку і левову долю часу забирає робота маркетолога на музичній фірмі. Крім того, є ще друзі, команда з котрою ви граєте настольні/інтелектуальні ігри, як от "Мафія" чи "Мед Хед" і т.д. або просто відвідуєте сауну. Це якось усе у Тебе вкладається в одній компанії друзів, чи розміщується десь у різних кінцях Твого життя у паралельних вимірах світу..? Чи це так приблизно вся молодь у Білорусі перебивається?

— Я по-максимуму роблю те, що можу. Таке поняття як "культурницьке життя молоді в Білорусі", воно сама розумієш, біднувате. Можливість вийти на велику сцену, хіба старий добрий "Слов'янський базар". Але треба бути дуже підготованим і "зіграним" гуртом, а не так, що у нас кожний учасник гурту бере участь у найрізноманітніших проектах і "Чувство полета" — не пріоритет. Хоча гурт існує з 2007 року і наші пісні звучать то тут, то там, їх беруть на радіостанції, крутять. Зокрема пісня "Ты — любовь" звучала на п'ятнадцяти білоруських радіостанціях і навіть на одній українській.

Але є така домовленість, що в гурті я не граю на акустичній гітарі, тому все гостріше відчуваю, що бас-гітара, хай якого чудового глибокого вона звучання, а не моє. Акустика це таки акустика. Зрештою їй я можу віддавати багато часу, тренуватися щодня, брати улюблені мелодії, обдумувати їх, опрацьовувати, зводити до того звучання, яке влаштує мене. Придумувати ось так не тільки кавери, писати своє, композиторствувати. 

Подаватися на конкурси... Представлятися продюсерам...

— Може й є у Мінську якісні продюсери. В крайньому, одного я знаю точно, він чудовий як людина і може зробити якісний продукт, але продюсує те, що просте, "колгоспне", знаючи, що воно піде "на ура". Конкурси? Щоб взяти участь у конкурсах, треба щоб вони були. В середині січня 2014 збираюся у Санкт-Петербург. Але гра учасника на акустичній гітарі там передбачає звичайну класику, Р.Баха наприклад.

Немає конкурса для поп-рок-кавер-бардів... А для фотографів-на-плівку є? Це така молодіжна тенденція зараз, серед моря цифрових фотоапаратів, вперто популяризувати тридцять шість кадрів плівки і неякісний скан з неї?

— Я думав про "цифру", мав навіть цифрову "мильничку" колись. Свого часу в мами не випросив купити якісний апарат. Позичав у знайомих, був незадоволений, підключав лінзу з "радянського" фотоапарата. Згадав, що у батька лежить старий добрий "Зеніт", і зупинився на ньому. Мені дуже подобається природність на плівкових світлинах. З одного боку це абсолютна простота, а з іншого — наче картинка не звідси, з якогось фентезійного світу. Такі кольори! А за рахунок того, що мало фотографій влізає на пліву — цінний кожний кадр. Змушує швидко художньо мислити, жити світлиною, оцінюючи кожний кадр. Випрацював формулу: "голова — атмосфера — обмеження". Вона працює у всіх випадках життя: коли в тебе обмеження по часу, а потрібно "увімкнути" голову "на творчість", налаштуватися і працювати, прокинувшись удосвіта, і до пізньої ночі. Ні на дивані уже не полежиш, ні до друзів не підеш, не відкладеш "на потім"...

Про роботу викладача гітари...

— Завдяки їй зрозумів, що відчували мої вчителі, коли мучилися зі мною. Іноді діти ходять грати, і не знають, навіщо до мене ходять. Вони не хочуть вчитися. Хочуть просто вміти грати. Думають, я дам їм п'ять "блатних акордів" і вони вийдуть з класу "зіркою"...

Про інтелектуальні ігри і вечори з друзями.

— Афішу про гру "Мед Хед" друг знайшов випадково. Вона в Мінську не постійно і не часто проводиться. Ми компанією потрапили вперше. Це як "Що?Де?Коли?" чи "Брейн Ринг". Пограли весело, дуже сподобалося. Загалом, якщо Ти не дуже в курсі, зараз у тренді поняття "антикафе". Це коли платиш за вхід у заклад, а там на столик тобі пропонуються якісь "чай-кавка" і гра на кшталт "Монополії", "Мафії" тощо. Отак от і проводимо час....