У першій київській резиденції безкоштовно навчатимуть художників

теґи: 2013 рік, KYIV AIR, Київ, Резиденція для молодих художників

У лютому в Києві почне роботу перша столична резиденція для молодих художників, ініційована Kadygrob&Taylor art projects. Зараз приймаються заявки на участь в цій освітній програмі. Почне роботу резиденція 25 лютого.

http://www.ktartprojects.org/


KYIV AIR – це перша київська художня резиденція. Це своєрідна можливість для українських молодих авторів отримати системні знання та розвинути свої практичні навички в області актуального мистецтва. Програма спрямована на візуальну мов, малюнок, фотографію, відео, інсталяцію та нові медіа, роботу з експозицією.

З лютого по вересень група з 8 художників буде вивчати теорію й освоювати різні художні практики в спеціально обладнаній студії в Києві, працюючи з запрошеними експертами у галузі сучасного мистецтва. У кінці навчання буде організована виставка робіт цих художників.

"Резиденції бувають різних форматів, – говорить Володимир Кадигроб, організатор проекту, засновник Kadygrob&Taylor art projects. – Коли художники живуть і працюють у певному приміщенні-студії, коли художникам просто надається студія для роботи або ж освітні матеріали для навчання та у кінці вони мають презентувати виставку своїх робіт, створених за час в резиденції. Наш акцент у резиденції – ми даємо студію та насищену освітню програму. Склали її так, щоб вона поєднувала теоретичний та практичний курс. За теоретичний курс відповідатиме Ольга Балашова".

Робота резиденції починається теоретичним освітнім курсом: торкнеться особливостей функціонування сучасної художньої системи в Україні та світі, розвиток критичного мислення і особливого ставлення до матеріалу. Також програма включає в себе майстер-класи художників і лекції запрошених міжнародних експертів.

"Зараз багато премій та конкурсів для молодих художників, але дуже часто журі премій та глядачі, що приходять на виставки нарікають – або імена одні й ті ж, або роботи поганої якості. У нашій системі мистецької освіти немає жодної резиденції. "Академія" застигла навіть не в 20-му столітті, а залишилася далеко позаду тих тенденцій, що є в світі та до підходу мистецтва загалом. Тому наша основна задача – спробувати знайти альтернативну форму підтримки тих людей, що точно визначилися: "ми – художники і будемо ними незалежно від обставин", – додає Володимир Кадигроб.

Останні три місяці резиденції художники будуть працювати над фінальним виставковим проектом. Подати заявку на участь в резиденції можна до 4 лютого. Відбиратимуть учасників Катерина Тейлор, Володимир Кадигроб, Ольга Балашова та Марія Ланько. Детальна інформація про умови розміщена на сайті проекту.

Джерело: Gazeta.ua