У столиці презентували книгу про "київський період" творчості Врубеля

теґи: 2013, Врубель, ангели Врубеля, література, презентація книги

У Київському національному музеї російського мистецтва днями презентували книгу Ірини Марголіної "Ангели Врубеля".

Це більш розширене й доповнене науково-популярне видання 2009 року, де 90% книги було присвячено творам Михайла Врубеля у Кирилівській церкві.

"Перша глава нового видання розповідає, чому, власне, "Ангели Врубеля", чому така назва. Друга глава – це біографія митця, яка має назву "Від альфи до омеги". Наступна глава – українські адреси Врубеля, – розповідає автор книги історик-медієвіст, культуролог Ірина Марголіна. – Він був закоханий в Україну і називав її "милая Скифия". Найперше – це Одеса, куди він неодноразово приїздив, і де написав своє перше зображення демона. Потім Харків, де пройшли найщасливіші роки його подружнього життя, зокрема медовий місяць. І звичайно Київ".

Саме в Києві, за словами авторки, знаходяться врубелівські розписи Кирилівської церкви, Софії Київської, ескізи до розпису Володимирського собору, які нині зберігаються в музеї.

"Коли Врубель спілкувався з друзями, то казав: "Я люблю Киев, жаль, что я здесь не живу". Улюблене місце митця – Володимирська гірка. Він мріяв там побудувати пантеон, прикрасити його стінопис. Безсумнівно, Київ вплинув на його діяльність. Саме тут відбувся злет творчості Врубеля як художника-монументаліста-колориста. Київ вразив його, зокрема своїми пам'ятками архітектури. Омськ, Петербург, Москва – чи можуть вони порівнятися з Києвом, із нашими пам'ятками: Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, Кирилівська церква, Михайлівський собор тощо", – зауважила Марголіна.

Загальний тираж книги – 5 тисяч примірників. Він реалізований двома частинами. Перша (3 тисячі примірників) видана за державною програмою "Українська книга", а решту тиражу (2 тисячі) додруковувало видавництво "Либідь" своїм коштом для продажу в роздріб. Зараз випускна ціна книжки становить 90 гривень.

"Для чотирьох кольорів книги, для такого її обсягу – це нормальна ціна. Адже це не альбом, а науково-популярне видання в гарному оформленні, – коментує Gazeta.ua головний редактор державного видавництва "Либідь" Світлана Головко. – Ми хотіли зробити достойний книжковий проект, який би мав кілька складників: авторський текст, якісні ілюстрації та додатковий інформаційний пласт, зокрема цитування інших людей, біографії, довідки. Хотіли, щоб ця книга була як візуально гарною, так і інформативною".

Книга "Ангели Врубеля" розрахована на широкий читацький загал і спрямована на популяризацію наукових, мистецьких, історичних знань.

Джерело: Gazeta.ua