категорії: блоґ-запис

З 21 січня по 21 лютого 2014 р. виставка творів Тадеуша Жаховського: «Радісний світ кольору», спільний проект галерей Wunjo-Art та MyGallery

теґи: виставка Тадеуша Жаховського Радісний світ кольору

З 21 січня по 21 лютого 2014 р. виставка творів Тадеуша Жаховського: «Радісний світ кольору», спільний проект галерей Wunjo-Art  та MyGallery 

Київські галереї Wunjo-Art і MyGallery представляють виставку творів Тадеуша Жаховського: «Радісний світ кольору».

З 21 січня по 21 лютого 2014 р. у київській галереї MyGallery за адресою: м. Київ, вул. Кожем’яцька 18, відбудеться виставка творів Тадеуша Жаховського: «Радісний світ кольору». Виставка проводиться як спільний проект галереї MyGallery та галереї Wunjo-Art. Будуть представлені переважно пастельні твори автора, який активно експериментує в живописі та графіці; виставкові роботи Тадеуша Жаховського відносяться до стилів «експресіонізм» і «фовізм».

У сюжетах виставкових робіт Тадеуша переважає квіткова тематика, ряд сюжетів представляє жанрову картину, присутній абстракціонізм. При цьому, головною родзинкою пастелей Жаховського є те, що і квіти, й циркові артисти, і музиканти (і навіть дома, й автомобілі) в цих сюжетах – «не зовсім прості», а немов являють собою погляд з якоїсь «радісної реальності», що бачить все це в дуже кольоровому і надихаючому ключі. Здавалося б, відразу ми бачимо в цих картинах Жаховського просто «багато кольору й багато фарб», однак, познайомившись з кожною картиною докладніше -стає зрозумілим і закладений в цьому достатку кольору сюжет, і позитивний, «освіжаючий» настрій в сюжеті. Навіть ловиш себе на тому, що і ця радісна абстракція автора – також «стає зрозумілою»!

Іншими особливостями представленої експозиції Тадеуша Жаховського є те, що багато картин розрізняються за стилістикою виконання і те, що кожна картина виставки істотно відрізняється своєю колірною гамою.

Тадеуш Жаховський говорить про виставкові твори:

«Чому пастель? Якось раз, дуже захопившись ескізом до картини (а я його робив пастеллю) я раптом виявив для себе «самоцінність» пастелі. Це призвело до того, що я не тільки довів той ескіз пастеллю до стану «картини», але потім придбав і понад сотні відтінків голландської пастелі, і зробив ще чимало таких «ескізів».

Те, що мене підкупило в пастелі це можливість досліджувати деякі інші колірні взаємодії більш яскраві і більш «чисті», на відміну від інших технік і матеріалів. Тому в кожній роботі цієї серії я шукав саме колірні «знахідки» перш за все. Якісь речі типу «прописки» простору або обсягу, або дрібних деталей не було ніякого сенсу передавати пастеллю, оскільки з цим набагато краще справляється масло, але саме ця «чистота пастелі» вже сама по собі несла мені натхнення! Всі сюжети тут немов «диктувала сама пастель» немов, щоб побачити її в більшій різноманітності кольору, і сюжети в цій серії робіт я розробляв спеціально для пастелі.

При цьому всьому, пастель є до крайності «примхливою і вередливою» річчю, тому що виправити що-небудь поверх вже створеного малюнка неможливо, все це відразу перетворюється в бруд.  Тобто, переробити будь-що можна тільки почавши заново з чистого аркуша – в буквальному сенсі!

Звичайно, така особливість пастелі страшенно дисциплінує при створенні картини нею.

І знову ж виникає ефект «солодкого забороненого плоду» дістатися до нього, як пройти по канату... Можливо, тому й з'явилося тут кілька творів на циркові сюжети... Але це жарт... Загалом, пастель спрацювала для мене, як художника немов свіжий вітер... немов прогулянка на свіжому гірському повітрі, немов Очищення... Кольором! Спасибі їй за це! »

Презентація виставки відбудеться 21 січня о 18:00, Галерея MyGallery: г.Київ, вул. Кожем’яцька, 18, +380 44 455 8475; в програмі презентації виступ лаунж-барда і поетеси (поч. о 19:30). Зал вміщує 150 глядачів, перевага при вході дається запрошеним, фейс -контроль. http://wunjo-art.com/?p=3908