категорії: стаття новина

АртПоле-2011: кримська експансія

теґи: артполе 2011, джезаїр, Крим, майстер-класи, Фестивалі

Щоліта фестиваль стає своєрідним «парадом скарбів», віднайдених АртПолем протягом року: цікаві знайомства, новинки від давніх друзів, сюрпризи, ідеї, люди. Одним із таких скарбів цього року стануть проекти, що приїдуть до Унежа із Криму.

джезаїр16 липня на автентичній сцені – ансамбль чінгене (римських ромів) «Джезаїр». Його засновник – відомий музикант Енвер Шерфедінов, що народився у Сімферополі та в 1944 році був депортований радянським режимом до Узбекистану. Там почав грати на даіре(бубен), а згодом опанував акордеон, зурну, хавал (флейта) та кемане (скрипка). «Джезаїр» виник у 1988 році в Ташкенті, а згодом разом із Енвером-уста («уста» в перекладі з кримськотатарської – майстер) повернувся до рідного Сімферополя. У 2007 році Енвер-уста відійшов у вічність, та його справа продовжуює жити. Сьогодні «Джезаїр» очолює син Енвера Сервер Шерфедінов, у складі також його онук Рустем Асанов. В репертуарі колективу старовинні традиційні мелодії чінгене та кримських татар.

мамут чурлуНадзвичано цікавими будуть і «кримські» майстерні. 14 та 15 липня гості фестивалю зможуть навчитися кримськотатарських пісень і танців у супроводі музикантів «Джезаїру».

Відомий живописець та кераміст Мамут Чурлу проводитиме майстер-клас із фарбування вовни рослинними барвниками. Це чудова нагода для усіх, хто хоче ближче познайомитися із мистецтвом кримських татар: Мамут Чурлу – знавець орнаментів кримськотатарської вишивки, традицій ткацтва килимів, створення керамічних іграшок.

pokraska-tkan

«...Колір синтетичних барвників дуже прямолінійний, грубий, а рослинних – складнокомпонетний, м'який. Якщо проводити аналогію, хімічні ліки мають жорсткий лікувальний ефект, а рослинні – м'який, комбінаторний.

Природа несе в собі невичерпні відтінки, ми дотепер багато чого ще не знаємо, не розшифрували. До третьої чверті XIX-го століття весь світ фарбував тільки рослинами, альтернативи не було. Синтетичні барвники винайшли у Німеччині і  почалося промислове виробництво: синтетикою фарбувати набагато легше -  розчинив таблетку у воді, пофарбував та й усе. Хоча якість пофарбованих речей часто препогана, багато фарб линяли, вигорали, стиралися. А от тисячолітній досвід дозволяв виготовляти міцні рослинні барвники, стійкі до води, сонця, прання…»

сарма1Гончарству навчатимуть найкращі кримські майстри Рустем Скибін та Айдер Абібулаєв. Рустем Скибін виробив власний стиль розпису кераміки, що увібрав у себе найкращі традиції кримськотарарських орнаментів. Він подорожує кримськими селищами, записуючи від старожилів значення символіки на орнаментах, традиції побуту.

А посмакувати янтиком (чебуреки, смажені без олії) та сармою (голубці у виноградному листі), та ще й навчитись готувати ці кримськотатарські національні стави допоможе майстриня Елена Крістопуло, Сімферополь.

Так на березі Дністра на Івано-Франківщині Ви зможете торкнутися багатої та самобутньої культури чінгене та кримських татар. Подробиці шукайте на сайті фестивалю АртПоле.