категорії: музика інтерв'ю

Димна Суміш. Про хороше і про погане

Димна Суміш”Все хороше, що ви можете почути в нашій музиці - це від бога. Все погане - від нас” – так колись сказали музиканти "Димної суміші". Що хорошого в їхній музиці? Драйв, нештучні емоції (від яких горлянка Сашка рветься щопісні), майстерне володіння інструментами. А що поганого? Замало ефірного часу, замало уваги в пресі, замало трансляцій на блакитному екрані. Та, скажіть, невже це вони винні? Не будемо зараз про дешеву одноденну музику (а чи справді музику?), яка заполонила весь медіа-простір.

А ще, в музиці та не тільки, їх об’єднує між собою та відрізняє від інших одне-єдине, дуже важливе – прагнення показати істину, сказати правду, творити правду. Бо як по-іншому можна сказати про здоровий спосіб життя, живі концерти та не менш "живі" диски? Дійсно яскравий інді-гурт, який хочеться виділити серед усього розмаїття "безмежно талановитих".
Сашка Чемерова вдалось "виловити" в клубі "Бінго" під час концерту в підтримку бездомних тварин (бо а де ще?!).
Чому ви підтримуєте цю акцію?
А як ми можемо її не підтримувати? Нас цікавить не сама благодійність, нас цікавить те, на що підуть ці гроші. Якщо послухати «Димну суміш», то ми співаємо про ненасилля, про вегетаріанство, про те, що необхідно знайти свій шлях і про такі всі позитивні речі. У нас весь гурт підтримує вегетаріанство: хтось більше, хтось менше, але кожен з нас вегетаріанець.
Невже весь гурт підтримує вегетаріанство? І як строго ви дотримуєтесь його?

Я та гітарист вже протягом п’яти років зовсім не вживаємо нічого з того, що добувається шляхом вбивства, наш басист та барабанщик також м’яса не вживають. Буває, батьки переживають, що дитина дотримує вегетаріанства... Щодо моїх батьків, то вони не переживають, моя мама вегетаріанка теж, вже десь протягом двох років. Це не був мій вплив, це особистий вибір кожного. Я особливо не вживаю м'ясо, рибу, яйця і солодощі, де є яйця близько 5 років. Гітарист теж десь приблизно так. Всі інші вживають якісь штуки, але не знаю, які, але м'яса точно не їдятДимна Сумішь. Наймолодший в цьому барабанщик, який грає з нами десь місяці з 3.
Що вас найбільше обурює у поведінці людей з тваринами?
Обурює вже те, що люди їдять м’ясо. Вони не задумуються над тим, що це – смерть, це хтось заради них помер. І це головне, це основна ідея. Звичайно, вегетаріанство – це вибір кожного, проте це здоровий глузд. Тварини нижчі за людину за рівнем розвитку, вони цього не розуміють. Зате люди можуть вирішувати, що їсти, а що ні. Що зло, а що добро.
Розкажіть про ваш останній альбом, він був записаний в чотири мікрофона наживо, в чотири мікрофони. Чим він буде відрізнятися?
Так, альбом був записаний спонтанно для нас – просто на вулиці. Менш, ніж за три години ми записали 12 пісень, в процесі зберігши все природнє, початкове звучання. Альбом буде навесні наступного року, ми записали його взимку. Таку атмосферу, як на платівці можна відчути лише на репетиційній базі чи на концерті. Ми записали цей альбом як це ще робили "Бітлз" - на чотири мікрофони, востаннє таке зробили "ВВ" у 80-тих. Тобто це вже старий спосіб, проте він чесний та живий. Ми пишаємось цією роботою, адже граючи живих концертах слухач чує весь звук, як він є. То нащо його обманювати, видаючи бажане за дійсне?