Марко Галаневич: «Боїшся втратити щось своє – виступай у себе на кухні»

теґи: ДахаБраха, Рівне, Рівненський обласний академічний театр, концерт

z_a111b68dЦей унікальний містичний гурт підкорив українські, арабські, африканські музичні інструменти: від гармошки, акордеона, російської трещотки, віолончелі до індійських табла, буддійського гонгу, карпатського бухала, австралійського діджеріду, дарбуки, джамбе тощо. Вітчизняні шамани виступали на сценах  Сибіру, Великої Британії, в Альпах та Карпатах, на Красній площі в Москві та під нічними «Східними Воротами» над Бахчисараєм. 7 лютого у Рівненському академічному музично-драматичному театрі вони ощасливлять українських меломанів. Ці гості з етно-минулого України – легендарний гурт ДахаБраха. Єдиний чоловік цього музичного колективу Марко Галаневич розповідає про філософію гурту, рецепти приготування етнічних композицій, закулісся Євробачення-2011 та українське законодавство:

x_e35a444b  –   Ми сідаємо, і робимо музику. Без обрядів і медитацій. Хоча знаємо, що, в принципі,  існує практика медитації під наші композиції. Як ви розумієте, Схід і Захід в нашому житті не  конфліктують. Стараємось брати найкраще з усіх культур, філософій і релігій, і розуміємо, що мудрість світу одна на всіх. Для всіх континентів, народів зараз спільне завдання – зберегти планету для наших нащадків хоча б такою, яка вона  дісталася нам, і радіти кожному прожитому дню.

У нас немає явного лідера, намагаємось прислуховуватись до думки кожного, спільно вирішуємо важливі питання. Важливо не ставити свої особисті інтереси вище за інтереси команди – і все буде добре. До слова, ми, як і усі інші колективи, теж маємо творчі суперечки. Але нас надихають наші родини й сім’ї, зустрічі з прекрасними людьми, цікава музика, фільми, вистави. Ми маємо чудову землю, велику етнічну традицію, яка є основою нашої творчості.

Для чого такому неформальному гурту, як ДахаБраха, форматний попсовий конкурс Євробачення (у 2011 році колектив був домінантоx_b13e51c0м цього конкурсу – авт.)?

 -   Ми йшли на Євробачення з твердим розумінням того, що цей проект не буде для нас пріоритетним. У нас в країні з Євробаченням пов’язана купа скандалів. Тому, коли в датах співпав другий тур відбору і фестиваль в Любляні, ми вибрали останнє. Ось і все закулісся. Час показав, що ми зробили правильний вибір. Безумовно, нам би хотілося розповсюдити в світі міф про Україну як державу європейську, цивілізовану і культурну, що ми і стараємось робити, проте нам важко інформаційно змагатися з нашою владою, яка посилає у Всесвіт зовсім інші месиджі.

 – Наприклад зменшення ефірного часу і додаткові податки на гастролі…

y_f53a0a55  – Якщо говорити про перший законопроект, то зазначимо, що він ДахиБрахи ніяким чином не стосується. Нас не крутили в Україні по жодному радіо, ми рідко з’являлись в ефірах на телебаченні, про те, щоб глядачі могли побачити наш кліп на музичному каналі, теж не могло бути й мови. Ми звикли до того, що є неформатом для українського телерадіоефіру. Збори з гастрольних заходів – це нормально для всіх цивілізованих країн, але не в тому вигляді закону, який зараз пропонується. Він, як і більшість українських законів, зроблений не для того, щоб його виконували, а, навпаки, щоб якось оминали, тим самим підтримуючи корупцію на високому рівні.

 -  Незважаючи на це у Рівне ви приїжджаєте, і навіть з малечею…?

 -   Дочка Олени Цибульської точно не поїде до Рівного – морози. До того ж вона вже подорослішала і може кілька днів побути без мами. Але до цього їй довелося об’їздити всю Європу від Франції до Уралу. У таку морозну пору чекаємо теплоти від концерту. Рівне уже до виступу приємно вразило нас своїм креативом із шапками (фанати  ДахиБрахи провели фотосесію із «фірмовими» шапками колективу і написом «Я йду на  ДахуБраху. А ти?» – авт.). Це був чудовий рекламний хід.

Розмову вела Анна СВЕНТАХ