категорії: інтерв'ю

Гурт «Underground Dimension»: «Будемо виступати на «Red Alert»

Underground DimensionДва роки тому в Івано-Франківську з’явився гурт «Underground Dimension». За доволі короткий час свого існування встиг стати бажаним гостем на кожній рокотеці. Нещодавно в гурті стались вагомі зміни складу: гітарист Глюк перейшов на вокал, у команду влилось двоє хлопців з Чернівців, один з яких колись грав разом з гітаристом «Amatory», «U.D.» запросили на фестиваль «Red Alert».

-У вас у гурті зміни. Глюк тепер на вокалі. Як так сталось?

Глюк: Я вже давно відчував потребу у вокалі (сміється). Ми ніяк не могли знайти відповідний вокал, тобто коли знаходили людину, яка хороше співала, то вона не могла займатись у зв'язку з сімейними траблами, планами на майбутнє. Тоді я вирішив спробувати, думаю мені вдалось. Але я не забив на гітару: щодня граю на ній, придумую нову музику. Вдосконалююсь!

- Близько року у вас вокалив Арсен. Чому він пішов з гурту?
Вітя: Він пропускав багато репетицій через сім'ю, дівчину, навчання, лажав на сцені, одним словом, ставився до музики не відповідально.

- Колись у вас була на вокалі дівчина. Чи не думали ви повернутись до жіночого вокалу?
Глюк: Ні, я своє місце не вступлю... Просто з того часу наша музика помінялась і вокал дівчини не підходить.

Underground Dimension
- Як довго намагались знайти нового вокаліста? Багато хлопців спробувало свої сили?
Глюк: Десь місяць. Спробували 5 хлопців. Деякі з них мали хороший вокал, але не підходили по статусу. Їм було страшно серед нас. (сміється)

-І тоді ти вирішив спробувати себе на вокалі?
Глюк: Я вже співав перед тим. Ще від початку створення «U.D.» була ідея, щоб я вокалив. На «Червоній руті» я спробував заспівати чистим вокалом – мені не вдалось. Тому почали шукати нового вокаліста. Тепер я вирішив знову взятись за це. Зараз не все вдається, але буде виходити!

- Але ж у піснях є моменти, коли одночасно звучить скрім і чистий вокал?
Глюк: Так, є накладки, але у нас є Женя (гітарист), який також добре співає, тому в таких випадках він відповідає за чистий вокал, а я переходжу на скрім.

- Наразі у вас нові соло і бас гітаристи. Хлопці, звідки ви? Де грали до цього?
Женя (гітарист): Я навчаюсь в Чернівецькому Національному Університеті ім. Федьковича на факультеті економічної кібернетики. Але я не зовсім соло гітарист, тому що деякі соляки, які колись грав Глюк я і Назар розподіляємо між собою, тобто в деяких піснях Назар грає соло, а я ритм і навпаки. Взагалі, у музиці я розпочинав, як клавішник. Перший мій гурт називався «Шипи», Женя (басист - авт.) там був гітаристом. Ми грали таку тру-панкуху. Наклепали за місяць матеріал, разок виступили і розпались. Залишились тільки вокаліст, Женя і я. Я перейшов на гітару. Після цього був гурт «Irvin», з яким ми трохи покатались по Україні. Якось під час концерту в Тернополі познайомились з «U.D.», і це стало початком нашої плідної дружби. Разом ми влаштовували afterparty, гуляли, навіть Новий рік зустрічали. Через деякий час розпався Irvin. Ми думали створювати новий проект, але в Чернівцях дуже вузьке коло музикантів, і ті, що вміють нормально грати уже зайняті. Не знали що робити далі, але після розмови з Глюком і Назаром вирішили, що вливаємось в «U.D.», бо саме тоді пішли Арсен і Толік. Тепер ми їздимо на репетиції в Франківськ кожного тижня по три-чотири рази. А цього гітариста (показує на Глюка) переманили на вокал. Подивимось, що з цього вийде.

Женя (басист): Я родом з Санкт-Петербурга. Працюю директором на підприємстві по виготовленню ковбаси. В основному грав у Gothic Metal групах, «Tearfall» (в Пітері була дуже популярна), зараз гітарист цієї групи грає в «Amatory», а барабанщик у «Horizon 8», був гітаристом в «Irvin». Це основні групи, бо їх було багато. Зараз попав в «U.D.»

Underground Dimension- Вам не напряжно їздити по три-чотири рази на тиждень у Франківськ?
Женя (соло): Напряжно. А щоб зрозуміти наскільки треба хоч раз з'їздити (сміється). По-перше їздити туди-сюди коштує великі гроші, по-друге вимотує фізично. Ще й толком не вистачає часу ні на навчання, ні на особисте життя, але ми йдемо до своєї мрії, тому ми готові жертвувати!
Вітя: Та в мене, Назара й Глюка теж проблеми: зальоти в коледжі, університеті. Дехто перестав пити. Все заради музики!

- Глюк, наскільки мені відомо, колись ти хотів грати Death Metal. Як так сталось, що ти почав грати Metal Core?
Глюк: Так. Я спочатку слухав дезняк, був трушним дезером, ходив в хайках, косусі. Все було класно, але з часом я зрозумів, що треба вдосконалюватись, не сидіти на одному місці. Вже тоді, коли я слухав Death я хотів грати нову музику... Пробував грати Death Core. Шукав щось інше, награвав різні мелодії. Так, поволі, я прийшов до цієї музики.

- Чому назва Underground Dimension?
Назар: Це найкраще, що прийшло нам в голову за 15 хв. до подачі заявки на «Едельвейс».

- На багатьох інтернет форумах вас часто порівнюють з Bullet for my Valentine? Називають вас їхнім українським аналогом. Яка ваша відповідь на всі ці закиди?
Вітя: Так, справді, було таке на форумах, але це тупо. Я ще з колишнім басистом перевіряв. Ні, це зовсім не то. Просто на своїх перших концертах ми грали пісню Bullet «Suffocauting» для розігріву публіки, їй це подобалось. От нас і почали порівнювати з ними. Ми граємо в подібних стилях і одну їхню пісню. От і все.
Женя (басист): Можна найти купу подібних кусків у Metal Core, але це природно. Пишеться музика, сім нот і все це перемішується.
Глюк: До речі, пісня Розбіжності ми придумали задовго до того, як я й Назар почули Bullet, а потім цю пісню почали теж порівнювати з їхніми піснями.

- З якими ще гуртами вас порівнювали?
Вітя: Origami, Stіgmata, Amatory.

- Чи можлива кардинальна зміна стилю музики «U.D.»?
Назар: Щоб бути цікавими весь час потрібно експерементувати і вносити щось нове. Щось забирати, щось додавати.
Женя (басист): Якщо щось нове в музиці буде з'являтись, і це буде подобатись, то чому б ні? Щоб не стояти на місці потрібно постійно розвиватись. Наприклад, стриптизерка на сцені. (сміється)

- Якщо ця новинка буде приносити гроші, але не буде вам подобатись, то що тоді?
Вітя: От і прикол в тому, що ми будемо грати тільки те, що нам буде подобатись. Ми йдемо тільки за своїми смаками.

- У вас спочатку пишуться тексти потім музика, чи навпаки? Хто пише тексти?
Глюк: То я пишу тексти. Музика твориться по-різному, у нас немає такого, щоб все було розподілене. Як коли, але здебільшого спочатку робиться музика методом повної імпровізації, потім мені в голову стріляє, бах, якась ідея, і я починаю співати чомусь англійською (всі сміються), а вже потім сиджу і переводжу всі ці слова на українську. Колись писав з Арсеном, у нього класні тексти, але..

Underground Dimension
- Чи є у вас якісь табу щодо музики?
Глюк: Ні. Ну, над мовою, яку би я не знав, мені би впадло було ламати язик. Українська мова найкраща!

- Чи не думали ви про випуск першого альбому?
Вітя: по-перше альбом треба випускати якісний, щоб була якість суперова, хороший лейбл, піар, але до цього ще треба рости. По-друге, потрібно ще дописати матеріал. Спішити зараз немає куди.

- Як ви вважаєте рок-гуртові в Україні реально заробляти виключно музикою?
Глюк: Ні. Ну, звісно, хотілось би, щоб ти займався музикою і тебе більше нічого не хвилювало, але такого зараз нема і не буде, принаймні в найближчий час.

- Але якщо ви розумієте, що виключно музикою неможливо заробляти, то чому ви так завзято займаєтесь нею, відкидаючи на задній план навчання, особисте життя?
Вітя: Ну, це зараз так. Ми надіємось, що в майбутньому все буде краще, і якщо зараз забити, знаючи, що це утопія, то хто буде розвивати рок-музику в Україні, якщо не ми. Якщо всі будуть так думати, то рок-музики в нашій державі, взагалі, не буде існувати!

- Найбільша проблема рок-музики в Україні сьогодні?
Глюк: Відсутність людей, які б її розвивали. Для груп, що тільки починають, перспективи майже немає. Люди не бачать в цьому вигоди, а дарма.
Вітя: Україна намагається йти до Заходу, а там зараз підтримують розвиток альтернативної музики, проте у нашій країні, на жаль, цього немає.

- Ваші плани на найближче майбутнє?
Вітя: Продовжувати виступати на концертах. Підготовка до виступу на Red Alert, хочемо попасти на Чайку: цього року там буде хедлайнером Sepultura. Альбом і кліп.

- На яку пісню кліп?
Глюк: Пісню ми будемо писати нову. Вона вже пишеться...

- Якщо музика потребуватиме переїзду - переїдете?
Женя (басист): Переїдемо в Лас Вегас
Женя (гітарист): От я з Женею пропонуємо їм робити репетиції в Коломиї, тобто це нейтральна територія, буде все файно, нормально буде їздити. Всі будуть в рівних правах. Трохи почекаємо, освоїмось і, взагалі, в Чернівці переїдемо!