категорії: інтерв'ю

Марія Матіос покладає на Таню Малярчук великі надії

Марія МатіосМарія Матіос викликає чимало суперечливих оцінок. Особливо після вручення гран-прі «Коронації слова-2007». Однак, навіть її критики змушені визнати майстерне перо письменниці. У вересні Матіос презентувала «Москалицю». Більше про новий твір і не лише ми вирішили дізнатися у самої Марії Матіос.

- Чи перегукуватиметься Ваша нова книга «Москалиця» з вашим досвідом, як це помітно у ваших попередніх книжках?


- В цій книзі немає нічого, що б порівнювалось з моїм досвідом. Це зовсім нова історія.

- Чи побільшало перекладів ваших книжок іноземними мовами?


- На сьогодні є чимало перекладених окремих текстів різними мовами. Я цього року отримала переклад азербайджанською мовою «Ідиш. Окремі новели.» Також мої твори перекладені російською, польською, білоруською мовами. Окрім того, зараз завершується переклад англійською мовою.

- Після отримання Шевченківської премії та гран-прі «Коронації слова» чи не думали Ви про отримання Нобелівської премії?

- Так, справді найвищою премією для мене є і залишається Національна премія України імені Шевченка. Ви знаєте, якщо письменник пише лише заради премії, то я не знаю чи тоді вдасться її здобути. Я пишу, не роздумуючи над тим, чи здобуде моя книжка премію. Я роздумую чи здобуде ця книжка свого читача. Оце найвища премія для мене.

- Хто з молодих письменників є найбільш перспективним, на вашу думку?

- Думаю, Таня Малярчук. Я на неї покладаю великі надії. Якщо її, скажемо так образно, не розпаскудять видавці, і якщо вона залишиться вірною собі. Я вважаю, що це найбільш енергетична і обнадійлива дівчина. Найбільший дебют в Україні – це Таня Малярчук.