категорії: інтерв'ю

Олекса Ткачук: "ПІАР і ПОПУЛІЗМ то різні речі"



Сьогодні я допитував вокаліста гурту Оркестр Янки Козир(ОЯК) Олексу Ткачука.

- На яку категорію слухачів орієнтується ОЯК? На молодь, середнє, старше покоління?
На всі категорії слухачів орієнтуємо нашу музику:) Але закономірно, що до нас тягнеться на концерти молодь від 17 до 27 років. Мабуть, не зручно себе почувають старші люди на фестивалях, які робляться в Україні. Вузька спрямованість рекламного ринку орієнтована на молодь... бо у них гроші є...

- Я багато разів чув, що "одяг Янки нагадує образ всім відомої Руслани"! Схоже - не схоже, зрозуміло, що музика та стиль поведінки на сцені абсолютно протилежний. Та все ж... чи можете Ви порівняти себе з якимось гуртом, можливо зарубіжним?
Ні, не бачив такого гурту, важко сказати... Можливо з деякими переплітається енергетика, якесь сприйняття, але це зовсім не схожість з кимось.
Руслана просто вилізла на сцену раніше за нас:)І у більшості образ співачки, яка співає народні пісні та ще й з мелодикою українського фольклору, звичайно можуть сказати: "О! Та вона Руслану копіює"... Хоча Яна співала то задовго до змін у стилістиці Руслани, коли вона ще співала балади... І взагалі, порівнювати з Русланою можуть тільки ті...хто входить у її фан-клуб і не був у нас на концерті!

- ОЯК зовсім невідомий. Майже ніхто не знає що це: "не знаєм, не чули". І таких переважна більшість. Чи збирається ОЯК знімати кліп, ротувати на якомусь з каналів чи це не є пріоритетним шляхом розвитку для ОЯК?
Чому нас не знають?
Ми об’їздили купу великих фестивалів України, деякі по два роки підряд:-)
Географія велика... На сайті відвідування щодня показують, що нами цікавляться і нас знають...
Доки на радіо і телебаченні існуватиме таке поняття як ФОРМАТ - суть якого ніколи не можуть пояснити самі ж медійники, гуртам, не лише таким як ми, а, навіть, і не таким, а просто Українським пробитися туди без коштів, які треба заплатити комусь у кишеню нереально...
На кліп треба гроші, спонсора, якого в нас ще нема. А кліп і альбом, звичайно, плануємо, думаємо, що це беззаперечно має скоро статися:-)



 

- Ну я ж не кажу, що зовсім не цікавляться. Просто будь-який гурт має спочатку "бути на вустах". А тоді вже буде більший ажіотаж. Чи будете Ви використовувати піар. Чи вважаєте це брудною справою попсовиків?=)
Взагалі шо ти маєш за значення під словом ПІАР? А наші виступи це не є піар?

- В нашому розумінні - це випустити альбом про Ваші права і скаржитися, що вас не беруть на радіо та ТБ, бо співаєте українською мовою=) До речі, що там з альбомом?
ПІАР і ПОПУЛІЗМ то різні речі.
Альбом записаний і, здається, вже зведений...- ось чекаємо на зустріч з видавцем, щоб послухати результат і прийняти рішення...

-Чи є для кожного з вас ОЯК оновною роботою чи це лише типу "хоббі"?
Для учасників ОЯК - це не хоббі... це робота... стремління... життя...

- Як ви розумієте визначення "націоналізм" і "націоналіст". Чи вважаєте ви себе наіоналістом?
Націоналізм - це любов до своєї землі, мови, народу, культури, традицій тощо.
Націоналіст - це для мене синонім слова патріот. Я вважаю себе українцем і усіма своїми діями та думками чіпляюся за Українську ідею. Такі називаються націоналістами? То вважайте мене націоналістом!

- Одне з найактуальніших питань останнім часом. Ви за визнання ветеренів УПА?
Особисто я?
Так - історія має знати своїх героїв.
Вона їх знає по всьому світі, де не засмічували мозок людям про комунізм.

- Чи читаєте ви сучасну українську літературу? І чи цікавитеся рецензіями до того як придбати книгу?
Цікавлюся... Але з матюками читати мені не довподоби. Рецензії відвідую час від часу, бо там цікаво... Може щось для себе цікавого в досвід візьму:)

- Є улюблений автор? чи кілька авторів?
Улюблених немає... Мій погляд є демократичним до всіх авторів... Скажу так: читайте все, бо всі вони різні:)

- Який виступ найнайнайбільше запам’ятався і чим?=)
МАЗЕПА-ФЕСТ 2005
Там лив дощ як із відра... Молодь прийшла і її було дуже багато...тої енергетики, що була у тих 5 тисяч полтавчан немає на 20-30-ти тисячному майдані:) за хорошої Київської погоди.


Логвиненко Богдан