Кризова драма: автор і видавець

теґи: книговидання, сучасна українська література

a_ladybug__s_opinion_by_homedoggieoАбсолютною істиною є те, що український читач бажає читати книги сучасних українських авторів. І абсолютною істиною є те, що сучасна українська література існує, яка не є, а наша, рідна. Але ці дві абсолютні істини перекреслюють українські видавці. У них є пільги і права. В українських письменників немає ні пільг, ні прав. І звичайно, грошей  катма. Навіть на те, щоб поїхати на маршрутці на презентацію власної книги.

Такого ганебного стану з авторськими правами немає напевно ніде. Хіба що в Росії. Українські письменники, щоправда, можуть писати що завгодно, пропагувати ксенофобію, порнографію, насильство, апелюючи до свободи слова. Однак свобода слова – це ще не вся свобода. Свобода – це гарантія всіх конституційних прав, в тому числі на захист їхньої інтелектуальної власності й гідної оплати праці. Звісно, звичайним громадянам це не цікаво. Вони вважають, що праця письменника важка, а тому відповідно оплачується, бо ж  вони бачать дорогі книги в крамницях. Книготоргівля – це мафія, яка б’є і по видавцях, накручуючи ціну. І якщо навести там лад, усім стане легше. Але чи виграє від цього автор? Щось не віриться. Lavatory_Literature_by_punkie078

Так-от, насправді оплата письменницької праці мізерна, а відтак принизлива. Віддаючи рукопис видавцеві, він мав би більше нічим не перейматись. Він дав йому за копійки розпоряджатись правом на свій текст в середньому на 5 років, і це проблеми видавця – повертати вкладені кошти й заробляти. Але у нас письменника випихають на люди, змушують продавати власні книжки і сидіти на виставках, роздаючи автографи. Не з власного бажання, це передбачено в угоді. Колись мені підсунули угоду, де я мала дарувати свій твір на вічні-віки  усього за 2 тисячі гривень. Збрехали, що це типова угода. Звісно, я не підписала її. Я знайшла типову угоду в підручнику з авторського права, де й близько не було нічого подібного. Цілком пристойний документ. Але...

Найслабше місце українського законодавства – це авторські гонорари. Якесь незрозуміле белькотання, яке можна розчути всіляко, але жодного слова про гарантію мінімальної оплати. Наші письменники поводять себе наче світські особи, вважаючи неделікатним питати, скільки вони отримають від видання.

Редагуючи Стівена Кінга, а за редагування я отримую більший гонорар, ніж за власну книжку, я лише зітхнула, прочитавши, як початкуючий письменник отримував у якому-небудь часописі кількасот доларів за оповідання. The_end_of_literature_by_xj39eldiabloФантастика, та й годі. Я не розумію, як ми докотилися до такого стану, коли держава ратифікувала Міжнародні угоди із захисту авторських прав, коли чимало українських письменників є членами Пен-клубу, коли існують дві письменницькі творчі спілки. Який у цьому сенс? І що вони взагалі роблять?

Очевидно, це наша проблема. Ми можемо лише створити чорні списки непорядних видавництв і оголосити їм бойкот. На тлі загального письменницького юридичного невігластва  і при наявності штрейкбрехерів це виглядає, звісно, утопією.

А тепер послухаємо наших видавців. Вони не зацікавлені у виданні літератури, якої потребує українське суспільство. Як тільки до них приходить автор, вони  починають плакатись на дорожнечу й вимагати від нього шукати собі спонсорів. І знаходять безліч причин, щоб відмовити. Якщо станеться диво і книгу видадуть, вони приховують від автора реальний тираж, і всіляко відтягують виплату гонорару. Процент з продажу – це не оплата, а приниження того ж автора. Гонорар повинен залежати від обсягу рукопису й накладу, як це було колись. Незалежно від того, який це автор – досвідчений чи початківець. Типовий хід, до якого вдається видавець – невеликий наклад, з проценту від продажу якого він виплачує  гонорар. Реальний наклад буває значно більший, для цього існує подвійна бухгалтерія. Про додаткові наклади автор не знає, та й творчі люди не стануть перевіряти видавництва.

literature_trash_by_ColoratorНаші видавці  не вміють працювати і не хочуть працювати. Вони не зацікавлені в тому, щоб мати коло постійних авторів, і пристойних авторів, а не мушок-одноденок зі скандальною репутацією. Їм не потрібен престиж і бренд.Часто вони економлять навіть на редакторах, випускаючи тексти з помилками. А при рівні нашої освіти нормального редактора знайти дедалі важче.

Не можна захищати українське книговидання, тримаючи авторів у чорному тілі. У будь-якій іншій країні за талановитих авторів б’ються видавці, намагаються їх перехопити, але у нас навіть Шекспірові скажуть: «Хлопче, ти що, не розумієш, що у нас економічна криза?» Як на мене, криза у головах тих, хто це говорить.

Лишається сподіватись, що колись як не ми, то наші нащадки, житимуть в культурній державі, і видавцями у нас будуть не торгаші, а високоосвічені люди, знавці видавничої справи. Вони й зараз є, і їм теж нелегко. Але нам набагато важче усвідомлювати абсолютну свою правоту і продовжувати мешкати в кривому будиночку, який називають українською культурою.