категорії: музика інтерв'ю

Андрій Федечко: «Всі друзі залишились в Україні, тому багато часу присвячував музиці».

теґи: Андрій Федечко, Сонце-хмари, рок, українці закордоном

 

Сонце-хмариПриїхав у Санкт-Петербург як фотограф і залишився там – як співак… У піснях Андрія Федечка «25-м кадром» лунають уривки з пісень його батьківщини, а гротескне поєднується з серйозним та навіть пронизливо-сумним.  

Два інструменти підкорення публіки – це фотостудія та фолк-рок-гурт із контрастною назвою «Сонце-хмари», учасники якого, незалежно від національності, співають українською.

  – Андрію, Ваша особиста адаптація до Санкт-Петербурга відбувалася складно? Вочевидь, місто на Неві прийняло Вас не відразу?

 – Звичайно,  спочатку було нелегко. Всі друзі залишились в Україні, тому багато часу присвячував роботі, а після роботи – музиці. Саме тоді і написав пісню «На чужині».

 – Як опановували учасники колективу – не українці – українську мову? Чи були якісь труднощі та кумедні випадки, пов’язані з цим?

 – Так вони ж музиканти. Тому більш опановували мелодії, ніж слова. Але коли вони мені підспівують – виходить досить гарно! А найлегше працювати з дівчатами з ансамблю «Радуйся!». Вони, хоч і обидві росіянки, але досить чисто співають на нашій рідній мові.

 – Андрію, Ви, крім того, що музикант, ще й професійний фотограф. Як співіснують та доповнюють одна одну ці дві справи?

 – Гармонійно.Сонце-хмари

 

–  Як виникла ідея каверу саме на пісню Земфіри «Искала» – «Шукала»?

 

– Я фотографував Земфіру ще тоді, коли вона тільки записувала свій перший альбом і була невідома широкій публіці. Фотографії їй сподобались і я працював як фотограф на багатьох її концертах. І ось після одного такого концерту і виникла українська версія «Я шукала тебе...»

Коли я їй включив запис, вона спочатку не впізнала, а потім каже: «Так то моя пісня. Гарний кавер».

 – З ким із популярних музикантів ви співпрацюєте? З ким є бажання творчо співпрацювати в майбутньому?

 – Як фотограф – з більшістю відомих російських рок-музикантів. Як музикант – з музикантами «ДДТ», «Король і Шут», «Різні Люди», «Авеню», «Кафе», «Білліз бенд»... Але в першу чергу – з Сергієм Чиграковим («Чиж і компанія») і Едмундом Шклярським («Пікнік»).

В майбутньому? Знаєте, скільки ще цікавих музикантів є на світі?

 – У ваших композиціях часто з’являється образ собаки. «Осінь панує» – це фактично такий собі монолог про собаче життя, погляд на світ очима цієї тварини. Кажуть, один із улюблених Ваших мультиків – це старий радянський «Жил-был пёс». Вдома тримаєте песика… Чим надихає саме ця тварина?..

 – «Жив-був пес» – так, мій улюблений мульфільм. Пісня – так, від лиця собаки, частково получилась під впливом цього шедевру мультиплікації. Написав «Осінь панує» в потязі Санкт-Петербург–Львів, коли їхав до мами в гості.

Песик, що тепер живе в нашій квартирі, з’явився перед самим Новим роком, 31 грудня. Порода – чіхуахуа. В нього красива мордашка і великі вуха. Звати Вій. Він нам дарує посмішку і гарний настрій.

– На пісні гурту дуже мало кліпів. Причина у коштах чи якась інша? Можливо, плануєте найближчим часом створити відео на якусь із композицій?

– Кліп в нас тільки один – «На чужині». Все інше – просто відеоряд до пісень. А ви б хотіли ще кліпів? Цікаво, на яку пісню? чи може пісні? Ви скажіть, а я подумаю. Можливо щось і знімемо.

– У вас є дуже прониклива пісня «Мама». Чи часто буваєте на Батьківщині?

– Не так часто, як хотілося б. Можливо в ближчому майбутньому ця ситуація поміняється в кращий бік.

– Як часто відбуваються концерти гурту «Сонце-Хмари»?

– По різному. В середньому 3-4 виступи на місяць.

 Сонце-хмари

– Де ще, крім Пітера, виступаєте?

 – В нас невелика географія. Поки що. Москва, Нарва, Еммаус, Пермь.

 – А як щодо можливої участі у рок-фестивалях в Україні?

 – Запрошуйте – ми з задоволенням приїдемо!

 

 

Андрій Федечко народився у 1970 році на Тернопільщині. Музикою захоплювався з дитинства. Вчився на фотографа – у Києві. Військову службу проходив у «північній столиці» Росії – Санкт-Петербурзі. Там згодом і залишився працювати.

 

Дискографія

 

 * 2002 – На чужині (сингл)

 * 2003 – Сонце-Хмари

 * 2004 – На чужині

 * 2005 – З Новим Роком!

 * 2005 – Е.К.

 * 2006 – Пошук

 * 2008 – НЭХ! (сингл)