«Медвін» проходить попри епідемію і паніку

теґи: «Медвін: Книжковий світ», Медвін

684964072de3fd0c27c00d8e1630a8e4Попри всі заявлені епідемії, паніки, загальну маскову амуніцію та інші суспільні катаклізми, книжковий ярмарок «Медвін: книжковий світ» відчинив двері перед відвідувачами. Так пояснив свою активну діяльнісну позицію Едвін Задорожний, генеральний директор виставкової компанії «Медвін»: книжковий ярмарок відбувався і в скрутніші часи, тому не хотілося б, щоб це «свято книги» не відбулося тепер.

З офіційних осіб на відкритті були присутні: очно – Олег Наливайко, виконуючий обов’язки голови Державного комітету телебачення і радіомовлення, й Олександр Афонін, президент Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів, та зоачно – Юлія Тимошенко, прем’єр-міністр України, й Олег Тягнибок, голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода», письмові привітання яких було зачитано на церемонії  відкриття. Останній, до речі, не забув згадати про день української писемності.

Письменник Лесь Танюк нагородив книжковий «Медвін» званням показової виставки щодо відсутності політичного бомонду, якого книга зазвичай хвилює у ролі дорогого модного аксесуара. «Такий книжковий ярмарок – місце для високої літератури та розумної книги, і це засвідчує діяльність нової України, без пострадянського присмаку«. Сам Лесь Танюк долучився до цього презентацією своєї книги «Щоденники», що вийшла у видавництві «Альтерпрес».

Віталій Капранов, головний редактор видавництва «Зелений пес», з усією відповідальністю вибачився, що причетний до найприкрішого лиха, що може вразити українця як такого, – до розчарування у сподіваннях. На осінню книжкову виставку організаторськими зусиллями братів Капранових було приготовано широку програму, яку, через «заявлені епідемії, паніки» і т. д., і т. п. (див. початок), було перенесено, але не скасовано. Ця програма покликана презентувати «інший погляд на книжку»: книга – як центр, як складова частина суспільного життя. Така концепція включатиме кілька напрямків. По-перше, це «Книга й театр»: відбуватимуться круглі столи, спектаклі (зокрема театральної студії Києво-Могилянської академії), кінопокази (наприклад, фільм на сценарій Юрія Винничука). По-друге, «Книга і діти», що популяризуватиме українську дитячу книгу. У планах організувати конкурс на найкращу дитячу книжку, яку обиратимуть самі діти. По-третє, напрямок «Книга і спорт», у рамках якого відбуватимуться зустрічі зі спортсменами як авторами книг, круглі столи на тему української спортивної літератури. Це не повний перелік запланованих подій, які спрямовані на розвиток української книжкової галузі та популяризації книг та читання в суспільстві.

Наразі маємо скорочену, але таки присутню програму виставки: видавництва проводять презентації свіжовиданих книжок, автори (ті, хто не побоявся «заявлених епідемій, паніки» і т. д., і т. п) дають автограф-сесії. 7 листопада  відбудеться традиційний День фантастики, на якому фани зможуть побачитись із улюбленими письменниками – Ладиженським і Громовим ака Генрі Лайон Олді, Андрієм Валентиновим, Святославом Логіновим,  а також подивитись виставу за оповіданням Леоніда Каганова «Эпос хищника».

До цього запрошували долучатися всіх – як читачів, відвідувачів виставки, покупців української книги. Як бонус, організатори обіцяють безкоштовно забезпечити всіх тією самою масковою амуніцією.