категорії: стаття

Мистецькі підсумки українських подій у Парижі 2014

теґи: ДахаБраха, Майдан, Океан Ельзи, Олег Скрипка, Париж, Сергій Жадан
 

1507097_10202917415443652_1074952967_n

2014 став фатальним для України роком. Нам довелось пройти той шлях і події, на які іншим країна знадобилися би роки або й десятиліття. Революція, сотні смертей на Майдані, повалення диктатури, російська окупація, війна на Донбасі... Однак ці трагічні події консолідували націю і надали культурний поштовх. Ця стаття – стислий підсумок тих громадянських і культурних подій, які відбулися в Парижі за участі української спільноти.  У зв'язку з революційними подіями та подальшим свавіллям з боку Путіської Росії і бездіяльністю ЄС і Франції зокрема (зволікання з санкціями, не чітка позиція стосовно Містралей), щонеділі українці в Парижі збиралися на мітинги Євромайдан і створювали різноманітні флешмоби з українською символікою. Акції відбувалися за участю відомих міжнародних громадських діячів і зірок (Юрій Хусточка, Олег Скрипка, Руслана). В результаті було створено 2 благодійні організації : Калина, що допомага гуманітарним постачанням для воїнів АТО і асоціація медичної допомоги Франція-Україна (http://amc.ukr.fr), що займається лікуванням потерпілих Євромайдану/АТО, а також стажуваннями українських лікарів у Франції. У березні у Парижі проходив традиційний міжнародний книжковий салон. Український стенд користувався найбільшою, за усі попередні роки, популярністю. Серед присутніх письменників були Юрій Макаров, Любко Дереш, Дмитро Чистяк і призер книги року ВВС Ярослав Мельник. Український літературний клуб організував зустрічі з письменниками.  Серед книжкових новинок варто відзначити французьких авторів Анні Добантон і Антуана Аржаковського, а також переклад твору Андрія Куркова.

 Анні Добентон. «Україна. Незалежність будь-якою ціною.» Нове видання з останніми подіями є справжньою книгою з історії незалежної України: від розвалу СРСР до останніх подій Євромайдану. Автор вражає своїм аналізом і знаннями про політичні реалії. У книзі чудово вказано чинники, що призвели до революції та як не допустити минулих помилок.

 Антуан Аржаковський «Україна, між Росією та Європою.» Французький автор з російсько-українським корінням, що провів понад 11 років в Україні, пропонує французькому читачу чудову книжку про Майдан, де аналізує історію, релігію, політичну, економічну і соціальну ситуацію України і Росії. Він протиставляє особистість з європейськими цінностями Арсенія Яценюка Володимиру Путіну і надає вичерпну біографію українського Прем'єр-міністра. Зрештою, автор намагається знайти спільні точки для злагоди і налагодження зв'язків між Україною і Росією.

Андрій Курков «Щоденник Майдану». Всесвітньовідомий український письменник опублікував свій щоденник, який вів від початку Євромайдану аж до військового конфлікту у Донбасі. Вражаючий опис і свідчення маловідомих фактів – це чудова нагода показати причини та наслідки революції.  

 Влітку було чимало українських виставок (як от картини на тему « Україна, омріяна кобзарем») та музичних перформенсів. Олег Скрипка, Олександр Піпа і Юрій Хусточка дали чудовий концерт, до цього було показано фотографії з Майдану Юрія Білака. «Дахабраха» надзвичайно гарно виступили, позитивно здивувавши також французьку публіку. Завітали до Парижу також співачка Марія Бурмака і поетеса Анастасія Дмитрук. А «Танок на Майдані Конго» давали безкоштовні концерти протягом трьох днів.  

 Фільм «Майдан» Сергія Лозниці було успішно представлено на кінофестивалі у Каннах та у французьких кінотеатрах. Хоча у Парижан було доволі неоднозначне ставлення до документальної стрічки, однак їх це не залишило байдужими.   

 Осінь стала надзвичайно плодовитою на українськими культурними подіями і конференціями. У вересні французький фотограф Ерік Буве презентував свої світлини з трагічних подій Майдану, а українського фотографа Максима Дондюка удостоєно премії Remi Ochlik Prize у Франції.

 У інституті східних мов Inalco відбулася зустріч з російською письменницею Людмілою Уліцкою, яка дуже лояльно ставиться до України і вона розповіла про своє захоплення видавничим форумом у Львові, де немає ніяких бандерівців. А український літературний клуб організував зустріч з Сергієм Жаданом, який зачитав емоційні й ліричні вірші про любов і АТО з нової поетичної збірки «Марія», що вийде взимку 2015. Також Жадан презентував перевидання «Anarchy in the UKR», виданого рівно 10 років тому, одразу після помаранчевої революції.

 2014 – рік вшанування творчості Тараса Григоровича Шевченка, вірші якого є пророчими й актуальними й у наш час. Окрім виставок картин на тематику Кобзара, в українському культурному центрі відбувся творчий вечір про особистість і творчість Шевченка з письменниками Антоном Кушніром та Іреною Карпою. На цій зустрічі Ніна Саєнко представила також книжку з ілюстраціями батька Олексадра Саєнка, який створив чимало картин до Кобзаря.

Асоціація медична допомога Франція – Україна організовувала благодійні концерти за участі співочих колективів з різних куточків України, а також благодійний книжковий розпродаж. 

 У листопаді в найбільшому підземному торговельному центрі Les Halles відбувся тиждень українського кіно, на якому французьким глядачам було показано «Тіні забутих предків», «Майдан», «Одного раз в Україні», «Зелена кофта» і «Плем'я». Останній також показували у Каннах та французьких кінотеатрах, що збільшило зацікавленість французів і тутешніх українців до українського кіномистецтва.  Свідомі українці й французи у Парижі підтримують український Крим, зокрема кримських татар. Сюди приїздив Рефат Чубаров, а режисер Ольга Моркова презентувала аматорський, але дуже вдалий документальний фільм «Крим всередині», де йдеться про етнічного майстра, який став біженцем. Наразі Ольга Моркова знімає документальний фільм про Мустафу Джемілєва. Допомогти зі збором коштів можна тут: https://biggggidea.com/project/882/    Серед театральних вистав на тему України, слід відзначити «Готель Європа» – авторський монолог, створений Бернаром-Анрі Леві. У Париж приїздив також Павло Юров – театральний режисер, що провів понад 2 місяці у полоні у Слов'янську. Він презентував виставу-перформативне читання про ситуацію наДонбасі. У грудні у Париж завітав Святослав Вакарчук і гурт Океан Ельзи. Спершу він провів чудову конференцію (http://www.svoboda.org/content/article/26728661.html), а згодом подарував українцям у Франції потужний і незабутній концерт, де звучали як і старі незабуті пісні, так і нові хіти з останнього пророчого альбому «Земля»(http://donbassprincess.uamodna.com/articles/kod-vakarchuka/).    У центрі сучасного мистецтва Palais de Tokyo митці з окупованого Донецького центру «Ізоляція» представили свої витвори і здіqснили перформенс з гігантськими гральними картами, що символізували падіння самозваних республік і їх лідерів.  В останні дні 2014 року у кінотеатрі La Pagode, виконаному у японському стилі, відбувся показ фільму Гамер на підтримку українського режисера Олега Сенцова, якого заарештували в Криму і нині тримають під вартою в Росії.  Сподіваємося новий 2015 рік стане для України позитивним і спокійним, але ще більше насиченим культурними подіями і відкриттями, а українці залишатимуться об’єднаною нацією, де б ми не були.

B.Ob