категорії: стаття

Мистецькі підсумки українських подій у Парижі 2015

теґи: Ігор Померанцев, Ірена Карпа, Катерина Бабкіна, Марія Матіос, Океан Ельзи, Оксана Забужко, Париж

Минає 2015 рік і настає час підсумків українських культурних подій у Парижі.

У січні відбувся творчий вечір з Іреною Карпою. http://bob.sumno.com/reportage/irena-karpa-u-paryzhi/

 Цікаво, що відтепер Карпа працюватиме у посольстві України у Франції і просуватиме нашу культуру серед французів.

 Лютий місяць також запам’ятався літературними зустрічами. У медіатеці передмістя Парижа Сен-Жермен-ан-Ле зустрівся з читачами Андрій Курков.

ji-i/

Журналіст газети Ла Круа Ален Гіймоль, що відвідує Україну з 1994 року, написав і представив свою книжку «Ukraine. Reveil d’une nation» (Україна. Пробудження нації), де описав історію України, а особливо революцію гідності, роз’яснюючи французьким читачам її передумови та наслідки.      

 У березні в невеликому португальському барі на Монпарнасі відбувся український літературний вечір. Присутні читали твори й обговорювали їх. Зокрема, автор цієї статті мав нагоду представити публіці уривок свого роману «Київ-Париж. У пошуках застиглого часу». Але головною темою вечора була війна: читали вірші Юрка Вовкогона та листи з Криму і Донбасу.

 14 березня в українському культурному центрі відбувся показ документального фільму від студії Вавилон 13 «Залишитися живим» про Маріуполь, його жителів і захисників. Подія відбулася за участі режисера Юлії Гонтарюк, оператора Юрія Грузінова та продюсера Ганни Капустіної, яким публіка задавала безліч запитань.

 Наприкінці березня Франція побачила переклад роману Марії Матіос «Солодка Даруся». Переклала Ірина Дмитришин. Марія Матіос представила книжку в Парижі в культурному центрі, де було показано трейлер до майбутнього фільму «Солодка Даруся».

 У Maison d'Europe et d'Orient було поставлено українську п’єсу «Майдан Інферно» Неди Неждани французькою мовою. Таким чином, це перший переклад української п’єси французькою мовою (переклала Естель Делавена).

 Квітень буяв різними українськими культурними подіями. В інституті східних мов INALCO Тетяна Огаркова провела чудову лекцію на тему сучасної української літератури й політики, а згодом там відбулася зустріч з Мустафою Джемілевим.

 В Антикафе відбувся показ короткометражок про українську музику французького режисера Вінсента Муна. Він у 2012 році подорожував усією Україною у пошуках традиційної музики, його героями стали гурт Дахабраха, виконавиці карпатських коломийок і справжній кобзар у Криму... Після фільму був музичний вечір: думи під гітару Анни Щербак та фрацузький хор Борисфен.

 На французьку паску надзвичайно важливою подією став концерт Океану Ельзи у легендарному концертному залі Олімпія.

ОЕ

 У середині квітня відбувся тиждень українського кіно.

 http://bob.sumno.com/reportage/tyzhden-ukrajinskogo-kino-u-paryzhi/

 Відбулося декілька цікавих зустрічей українців у Парижі. Наприклад, черговий благодійний книжковий розпродаж, або величезний пікнік у Люксембурзькому парку на паску.

 Наприкінці квітня українські митці Іван Семесюк, дует Брати, Олекса Манн, Христина Ярош і Олег Соснов демонстрували свої авангардні твори у Паризькій галереї SLOW.

 Травень запам’ятався українськими концертами і документальними фільмами. 4 травня у концертному залі Корто під егідою Дмитра Суховієнка відбувся благодійний фортепіанний концерт митців з окупованих територій: Микити Бурзаниці і Христини Михайліченко. А у день перемоги у паризькій церкві Сен Мері було проведено благодійний концерт класичної музики за участі українських митців, що працюють у Франції: Василь Сліпак, Олександр Куконін, Андрій Малахов, Олександра Діденко, Ольга Дубинська, Олександра Майєт та Ірина Кушлярук.

 20 травня у чеському культурному центрі відбувся показ документальних фільмів про Майдан і Війну з циклу студії Вавилон 13.

 А на річницю президентських виборів у кінозалі UGC Bercy відбувся урочистий вечір з виступами свідків захоплення Донбасу, документальна короткометражка «Майдан сьогодні» у 3D, а також фотовиставка Юрія Білака «Майдан – історія майбутнього».

Invit _Obraz

 У червні в українському культурному центрі проводилася фотовиставка подій з війни на Донбасі, а митець і громадський діяч Олена Ящук Коде демонструвала свої твори у галереї GII. Автор цієї статті представив нарешті українцям у Парижі свою першу книжку «Київ-Париж. У пошуках застиглого часу», а в INALCO проведено конференцію з авторами статей альманаху La règle du jeu, присвяченому Україні. Виступали Володимир Єрмоленко, Тарас Возняк, Оксана Пахльовська і Любомир Хосейко. Тоді ж показували фільм Тарас Трясило, знятий Одеською кіностудією у 1926 році.

28 червня режисер В’ячеслав Бігун представив українцям у Парижі документальну стрічку «Серце мами Гонгадзе».

 Осінь принесла чимало цікавих подій. Благодійні книжкові розпродажі і концерти класичної музики, гурту ДахаБраха і Million Kopek, зустрічі української молоді, літературні прогулянки, зустрічі з цікавими письменниками (Ірена Карпа, Ігор Померанцев, Катерина Бабкіна). Але Паризькі теракти перервали чимало заходів...    

 На початку грудня Оксана Забужко представила українцям у Парижі французьку версію«Польових досліджень українського сексу», які переклала невтомна Ірина Дмитришин.

 14 грудня в культурному центрі відбувся перенесений показ документального фільму «Укропи Донбасу» про подружжя, що допомагало українським воїнам і потрапило в полон до росіян. Після показу відбулася скайп-конференція з режисером Русланом Горовим. І наприкінці цього року було проведено чудовий український різдвяний ярмарок.

 Також 2015 рік запам’ятався різними історичними спортивними подіями, за якими стежили і вболівали разом українці в Парижі. Це і фінал кубку УЄФА, де Дніпро посіло друге місце, і вихід Київського Динамо в 1/8 ліги чемпіонів, і, звісно, перемога нашої збірної над Словенією (реванш за 2000) і вихід до чемпіонату Європи 2016 у Франції.

 Сподіваємося, наступний рік буде також насичений приємними культурними подіями: Ірена Карпа стала новим культурним послом України у Франції, 28 лютого в Парижі виступатиме гурт СКАЙ, а також Україна буде представлена у Паризькому літературному салоні.