категорії: музика інтерв'ю

Сашко Чемеров (Димна Суміш): Ілюзії гірші за наркотики

Сашко Чемеров (Димна Суміш)Сашко Чемеров, лідер альтернативного гурту Димна Суміш, не палить, не вживає алкоголю та наркотиків, не їсть м’яса, веде здоровий спосіб життя. Та ще якихось шість років тому все було зовсім інакше, повна протилежність тому, що є зараз. Про те, чому він так змінився ми й поговоримо у нашій невеличкій розмові.

 

Чому ти відмовився від нароктиків?
Це так давно було… Тому, що вони мені набридли, я зрозумів що вони не працюють.
Твереза людина і світ бачить по-тверезему, вона може зрозуміти якісь природні речі, які можуть «перти» не менше ніж наркотики, навіть більше.
Але є така фраза «Путь излишеств ведет к познанию», ось я через цей шлях пройшов.
Я не жалкую, але я зрозумів, що воно не працює, і якщо бути тверезим, то розумієш набагато більше і тримаєш себе в більш свідомій позиції.


Краще перебувати в ілюзіях чи бачити світ чистим поглядом?
Звичайно чистим, але справа в тому, шо ми всі живемо в ілюзіях, і хтось, хто не приймає наркотиків, теж живе в ілюзіях, багато людей живуть в ілюзіях будучи тверезими. Ілюзія це навіть гірша штука ніж наркотики. А наркотики це ілюзія в ілюзії.


Ви себе позиціонуєте як стрейтеджери, у вас є подібні слова в одній з пісень?
Ми себе ніколи не позиціонували як стрейтеджери.


Але я бачив на вашому гітаристі футболку з написом Straight Edge?
І у мене є такі футболки, і я їх буду продовжувати носити, але ми не можемо бути частиною ідеології, точніше групи людей у нас в країні, яка називає себе стрейтеджерами. Я, наприклад, знаю особисто лише двох людей, які свідомі sXe. А інші це сектанти, фанатики, люди які не дотримуються норм, ідеології стрейт еджу. Колись у нас на сайті, десь роки 2 тому була дискусія з якимись людьми, які називали себе стрейт еджерами, вони казали «та ви, Димна Суміш, лайнюки», я сказав «хСашко Чемеров (Димна Суміш)лопці, давайте зустрінемось через 2-5 років і поговоримо», не потрібно було зустрічатись, я бачив як ці люди «втратили свій edge», це смішно. Люди які кричать і не допомагають одне-одному, які не дотримуються ідеології, дискримінують і просто слідкують за модою. Це не цікаво.


Як називати тих хто просто не вживає нічого?
Я думаю головне бути розумною людиною, неважливо стрейт еджер чи панк, чи індібой, не має значення. Є люди які не чули взагалі словосполучення стрейт едж, але нічго не вживали. Головне бути чесним із собою, з людьми, просто доброю людиною, взагалі людиною.

 

Як позначилась різка зміна способу життя на творчості?
Звичайно якісь зміни відбулися, це природньо, але у Димної Суміші ніколи не було пісень про наркотики, тому коли я перестав їх вживати не з’явилися й пісні штибу «Стоп наркотик».
Ми завжди були подалі від цього в творчості.

 

Чи стало по-іншому сприйтмати оточення, після початку «здорового способу життя»?
Звичайно, якась частина, так-званих, друзів просто відпала. Я вважаю це нормально, деякі обурились, деякі сказали «клас». Ті друзі, які були справжніми й лишилися, деякі з них теж киунли приймати. Є такі які приймають наркотики, гомосексуалісти, фашисти, але вони теж лишилися друзями.

 

Не було думок, щоб усі учасники гурту стали більш ідейними, як ви з Сергієм (гітарист)?
Справа в тому, що в нас немає автократії, у нас анархія в гурті, ми з Сергієм нічого не вживаємо, хлопці (бас-гітарисСашко Чемеров (Димна Суміш)т та барабанщик) вегетарінці, але вони іноді п’ють пиво, вони палять. Ми не можемо сказати, або кидаєте, або геть з гурту, це нормально, це їхній вибір, це вибір кожної людини.

 

Яке місце займає вегетаріанство у твоєму житті?
Я не думаю, що це щось особливе, це нормально, просто таке життя людини, це не виняток і не «фрікерство». Ми не маємо їсти трупів і вбивати, щоб просто харчуватися. Я вже шість років не їм м’яса, риби, яєць, але живий, здоровий, навіть товстий.

 

Але для більшості це поки, що таки «фрікерство»…
Ок. Хай так буде, головне давати людям інформацію, ми це намагаємось робити. Показуючи, що це нормально, вони можуть зробити свій вибір, а вибір це головне.

 

Димна Суміш дає людям інформацію?
Так, у нас на сайті є посилання на інформацію про straight edge, адже ця течія в своєму первинному роді це круто.
Але в Україні стрейт еджери п’ять днів на тиждень, а два дні вони бухають на своїх закритих концертах, це смішно.

 


Примітка:
Straight edge це рух, характерними рисами якого є повна відмова від наркотиків, алкоголю, тютюну та випадкових статевих контактів.
Стрейтейдж виник у 80-х роках ХХ століття в США. Тоді, наркотики були надзвичайно популярними, а політична боротьба з проблемою провальною. Тому молодь, прихильники хардкору, вирішили очистити свій розум від наркотичного впливу. Стрейтейджери почали формувати групи, вільні від алкоголю та тютюну. Вони вважали, що наркотики – це не тільки небезпечно для життя, але й аморально.