категорії: музика інтерв'ю

«Холодне сонце» перестали бути готами і досі не вивчили німецьку

теґи: Solarice, Тернопіль, холодне сонце, готи, готика

Почнемо з банального, але вкрай важливого. На офіційному сайті зазначено, що«Незабаром з'явиться новий альбом». Можна точніше? Хоча б місяць. І якою буде нова платівка?

На даний момент ми чекаємо інформації від видавця. Дату ми повідомимо одразу ж, як тільки вона стане відомою. Диск міститиме 15 треків і мультимедійне меню.

Прослухавши ваші сингли, я не помітила чогось нового, чого чекаєш від будь-якого гурту, що дорослішає. Та сама манера виконання, лірика, яка дуже сильно нагадує «Промені сліз». Не думаєте, що вже час щось змінювати? Адже 6 років - поважний вік для гурту.

Приємно, що Ви глибоко знайомі з нашою творчістю. Не заперечуватиму, що у нас є сформований чіткий почерк у музиці, який надає нам самобутності. Мені важко уявити, як би сприйняли свого кумира шанувальники Пола МакКартні, якщо б він протягом навіть шести років перейшов на метал-сцену і став співати гроулінгом.

Зрештою, як би там не було, експериментувати ми не боїмось. Послухайте хоча б наш новий трек «Ninjas vs Zombies». Гадаю, Ваше запитаня само собою відпаде.

 

У «Променях сліз» ви зіграли кавер на Depeсhe mode (як на мене, дуже вдалий). Часом, слухаючи ваші композиції, хочеться, щоб тут (узагальнено, не про якусь окрему пісню) було більше гітар, там чіткіші ударні і загалом саунд був важчим. Дуже хотілось би побачити вас в інших музичних напрямках, як от у кавері на головну тему до фільму «Трансформери» - «Transformers Theme». Дуже сподобались вокальні варіації. Хотілося б почути у такому дусі альбом. Що думаєте з цього приводу?

Всьому свій час. До речі, цим запитанням Ви доповнили мою попередню відповідь.

 

З 2004 року ви не випустили жодного повноцінного альбому. Натомість вийшло 4 сингли. З чим це пов'язано?

Перерва між виходами альбомів «Black album» (1990) та «Load» (1996) гурту Metallica тривала 6 років. І нічого, всі живі-здорові (досі, до речі).

Що стосується нас, то на даний момент процес затягують переговори з боку видавця. З кожним днем друкувати диски стає все менш вигідною справою, оскільки все менше людей хочуть платити за інформацію, яку можна здобути через інтернет безкоштовно. Тому не рідко трапляються випадки, коли навіть дуже відомі виконавці затягують на рік-два вихід альбому через тривалий процес підписання контракту.

В конкретний період часу, ситуацію ускладнює так звана «економічна криза», через що більшість лейблів пригальмувала свою діяльність і скоротила кількість релізів до мінімуму.

 

Окремо хочеться поговорити про промо-реліз «Fuer sie». Він якось розповсюджувався на фестивалі "Wave Gothic Treffen"? Які відгуки ви на нього отримали? І чи вивчили ви німецьку?

Німецької не вивчив, але правильну вимову поставив.

Розповсюджувався реліз із наших рук. В результаті - здобули друзів - фінів з гурту «Entwine». Історію дегустації ними української горілки багато хто чув.

 

Розкажіть про участь у «Wave Gothic Treffen». Як можете оцінити свій виступ? Якщо порівнювати його з вашою участю у «Castle Party», то де ви більше собі сподобалися і чому?

Очевидно, що їдучи в Німеччину, ми вже мали певний досвід роботи на європейській сцені і з європейцями загалом. Дуже тішить їхня любов до порядку. Розклад у них точний до секунди, без перебільшень.

Зважаючи на це, на «Wave Gothic Treffen» ми почували себе набагато комфортніше, і виступ був відповідним.

 

А взагалі, де більше подобається виступати - в Україні чи за кордоном? Чим німецькі готи відрізняються від українських?

Усе має свої переваги. На батьківщині відчуваєш присутність рідної землі і людей, дому. За кордоном подобається культура і порядність. Це я не тільки про готів.

Згадую чергу на концерт у Лейпцигу, яка мала вигляд кілометрового ланцюжка, що складався з людських пар, уздовж широкого асфальтованого плацу. Якщо, бувало, хтось ненароком розіб'є пляшку - в той же момент прибирає за собою, або, принаймні, складе разом шматки скла. Відчувається спільна шана до своєї землі.

Дуже б хотілось коли-небудь побачити аналогічну рису у своїх земляків.

 

Чи не набрид вам імідж готичних романтиків? Адже якщо ще кілька років тому готика в Україні була субкультурою вибраних, то сьогодні вона стає масовим вибором молоді. (Хоча це чомусь і не впливає на популярність готичних гуртів і якісного збільшення їх кількості.) Не думаєте, що варто розширити коло слухачів, адже бути в андеграунді - значить бути аутсайдером?

Як на мене, пік популярності готики пройшов декілька років тому. Щодо України, то про прихильників даної субкультури можна говорити як про меншість. Порівняйте з тією ж самою Австрією чи Німеччиною. Варто вийти на вулицю, щоб бути оточеним архітектурними спорудами, які одразу ж налаштують тебе на відповідну атмосферу. На жаль, хід історії суттєво змінив зовнішній вигляд наших вулиць, тому тим самим готам у нас набагато важче знайти для себе стимул до «готичного» настрою, не кажучи вже про відчуття «своєї стихії».

Стосовно нашого готичного іміджу - вважаю, якщо колись ми були занурені в цей напрямок, то зараз ми вийшли далеко за його межі. Музику доцільніше називати навкологотичною.

А от щодо романтики - питання спірне. Її присутність додає глибини у сприйнятті естетики речей. Темна романтика - гадаю так краще на даний момент характеризувати стилістику гурту. Я б не наважився стверджувати, що ми є яскравими представниками андеграунду. Хоча у цьому понятті є багато позитивних моментів.

По-перше, звучить гарно:).

А найважливіший з них - це те, що, перебуваючи в, як ми говоримо, андеграунді, гурт творить щиро і по-справжньому, а не так, як цього вимагає «ринок».

Погоджусь, що останнього явища ми не ігноруємо, і є окрема команда, яка створює «форматні» ремікси на наші твори. Оригінал же завжди звучить так, як його відчуваємо ми.

 

Як рідний Тернопіль до вас ставиться сьогодні? Адже, пригадую, були часи, коли тамтешня публіка вас не дуже жалувала.

А Ви приїжджайте, якось, на концерт - побачите:).

 

Ви якось брали участь у програмі «Свіжа кров», як і гурт «Скай», який сьогодні на вершині популярності. Як думаєте, чого вам не вистачило для перемоги?

Едуарда Кліма, який був присутнім в журі під час виступу гурту, про який Ви згадали.

 

Як вам працюється із УГП? Чи задоволені ви на сьогоднішній  момент їхньою продюсерською підтримкою?

Ми щиро вдячні УГП за ту підтримку, яку він дав нам у свій час і високо цінуємо дружні стосунки, у яких ми зараз знаходимось. Враховуючи те, що на даний момент готи не складають домінуючого сегменту нашої аудиторії, в основну діяльність гурту ми вкладаємо власні ресурси. Тому відносини з УГП зараз краще називати партнерськими.

 

Василю, який наразі плейлист у вашому плеєрі?

Збірка композицій Анжело Бадаламенті.

 

Як думаєте, що станеться швидше - ви прогнетесь під український шоу-біз, чи він під вас?:) Мається на увазі, коли ви вже будете у нескінченній ротації та радіостанціях та телебаченні.

Гадаю, ми знайдемо компроміс, щоб ніхто ні під кого не прогинався:). Робота щодо ротацій в мас-медіа ведеться повільно, але впевнено.

Наш напрямок музики є новим для вітчизняного ринку, а оскільки люди важко переносять зміни, ця справа вимагає поступовості. Одним із суттєвих кроків у цій сфері буде всеукраїнська презентація пісні «В чужому теплі».

 

Між іншим, ви унікальний гурт хоча б тому, що маєте дві назви - «Холодне сонце» і Solarice. (Ну просто як ВІА Гра і Nu Virgus). Під першою назвою ви граєте в Україні, під другою - за кордоном (я правильно зрозуміла?). Не простіше було одразу стати Солярісом? Чи коли ви обирали назву, то не розраховували на популярність за кордоном?

Солярісом, а точніше Солар Айсом стати було б не простіше, хоча б через те, що, ця скажімо так, «двомовність» є нашим проявом етики до слухача.

Як казав Тарас Григорович: «Чужому научайтесь і свого не цурайтесь».

Для земляків ми - «Холодне Сонце». Так ближче, рідніше і, звісно, звучить мовою наших прадідів.

З іншого ж боку, жорстоко і не зовсім естетично було б подавати іншомовним народам транслітеровану, складну для їхньої вимови назву, у якій вони б довго не могли розібрати, «де - ім'я, а де - прізвище»:).

 

Знайомі з творчістю Станіслава Лема, зокрема, «Солярісом»? А щодо літератури, які книги прочитали за останній місяць? І як ставитись до сучукрліту (сучасної української літератури)?

Бачив фільм. Запевняю, назва гурту з ним і його назвою ніяк не пов'язана. Нещодавно прочитав «Спогади секретного агента Деніела Купера» Фроста Скота. Стосовно сучасної української літератури - шаную, але перевагу надаю класиці.

 

Зізнайтесь, любите гуляти по кладовищах? Взагалі, прогулянки по кладовищу уночі - це свого роду екстрим. А ви, наскільки мені відомо, полюбляєте це діло. От якось стрибали з парашутом. То ви - екстремальна людина? Такий собі гот-екстремал?

Мені цікава готична естетика, але називати себе готом не поспішав би. Крім неї, мене цікавить і приваблює дуже багато речей у цьому світі.

Щодо спорту, туризму та екстриму, то їх можу віднести до однієї із своїх слабкостей. Дуже часто через те, що на них, зазвичай, залишається дуже мало часу.

 

Давайте відкриємо завісу і розкажемо, чим, окрім музики, займається «Холодне сонце». Можна про кожного учасника гурту окремо (освіта, професія).

Наш наймолодший учасник, Роман, у музиці з ніг до голови, оскільки, крім гри в колективі, навчається в музучилищі. Клас, звісно, ударних.

Василь за освітою вчитель фізики та математики. Тим не менше, музична стихія також повністю перетягнула його на свій бік. Він погодився на мою пропозицію бути колегою по роботі, коли з'явилась вакансія звукорежисера на одній з тернопільських радіостанцій, де я раніше працював.

З Артемом та ж ситуація: він звукорежисер, тільки перевагу надає роботі на живих концертах. Працює в управлінні культури, за освітою філолог-перекладач.

Єдина людина у колективі, яка у своїй роботі не пов'язана з музикою - це Денис. Хоча, з іншого боку, це й добре, оскільки маємо колективного лікаря. За освітою і професією Денис - хірург.

Як згадував раніше, до недавна я працював диктором і звукорежисером на одному з тернопільських радіо. На початку року переїхав у Київ. На даний момент працюю диктором на одному із столичних телеканалів.

 

Про ваш вклад у кіно ми вже чули. Окрім озвучування «Трансформерів» не думаєте ще озвучити мульти Тіма Бартона або «Сімейку Адамсів»? Взагалі, плануєте рухатись у цьому напрямку (озвучення кіно)?

Багато кроків для цього уже зроблено, оскільки для мене ця діяльність стає професійною. Гадаю, з часом, можна буде зайнятись і фільмами.

 

Про що думаєте перед сном? Як сприймаєте поразки і перемоги?

Зазвичай про те, що уже зроблено і те, чого ще слід зробити. Поняття «поразка», зазвичай, не сприймаю - є просто моменти, які підтримують життєвий азарт. До перемог намагаюсь відноситись більш-менш врівноважено. У житті дуже швидко все змінюється:)